Image By vector_corp

Godina se nekoć slavila kao veliko kolo podijeljeno na osam dijelova, vjerovalo se u drevnu priču o Boginji Majci i božanskom djetetu koje se žrtvuje i preporađa. Slavili su se sabati kao velike svečanosti uz plesove i paljenje vatre. Svrha simbola i rituala bilo je pobuđivanje promjene stanja svijesti kako bi se dobilo uvide onkraj riječi.

Simbol dvostruke spirale nazivao se plesom, kretanjem Sunca i Mjeseca, vrtloženjem svijesti i duha u zemaljsko postojanje i izvan njega. Slavila se ljubav prema životu u svim njegovima oblicima, a svrha rituala je bilo održavanje harmonije svijesti svih bića.

atma.hr – 52
Boginja je ono što se ne može reći, moć i suptilna sila koja oblikuje stvarnost, čija se moć može osjetiti kroz energetske valove potaknute ritualnim pjevanjem i plesanjem. Pobuđivale su se zvjezdano-svjetlosne vizije, drukčiji način spoznavanja kroz nesvjesni um. Preko ovakvih vizija svijet se doživljavao kao ples vrtložnih energija, kao bezvremenska cjelina, umjesto kao prošlost, sadašnjost i budućnost.

Vjeruje se da svijet nije drugorazredna kreacija, nešto od čega moramo pobjeći, što treba spasiti i otkupiti. Život i svijet nisu odvojeni od božanstva.

Ne moramo se odreći materijalnog da bismo bili spiritualni jer se duh manifestira u materiji, a Boginja nam daje obilje. Ovdje ne pripadaju siromaštvo, čednost i podređenost. Kozmos je neprestano u procesu vrtloženja u oblike i njihova razlaganja u čistu energiju.

Boginja je bezuvjetna ljubav, njoj ne treba žrtva. Uz ženski aspekt djeluje i muški, kako bi kreacija bila moguća. Žrtva je urođena već u samom životu koji se iz sinergije oba aspekta rađa, jer je svaki život podložan promjenama koje donose gubitke.

Bog i Boginja zajedno sudjeluju u spiralnome plesu života, vrtložnoj energiji, koja održava svijet u vječnom kretanju. Bog utjelovljuje kretanje i promjenu te ga se priziva kao i Boginju, ritualima, simbolima, pjevanjem, plesanjem, bubnjanjem, vizualiziranjem, meditiranjem.

Tako se uzrokuje promjena u energetskim obrascima, koji će uzrokovati promjenu u fizičkom svijetu. Energija teče u spiralama, odnosno kružno, ciklično, valovito. Spirala je drevan simbol smrti i preporoda, simbol putovanja prema svjetlosti.

atma.hr – 52
Stoga počujte riječi zvjezdane Boginje, s čijih je nogu prašina nebeska vojska, a čije tijelo okružuje cijeli Univerzum.

„Ja sam ljepota zelene Zemlje i bijeli Mjesec među zvijezdama i tajne voda. Pozivam tvoju dušu da se uzdigne i dođe k meni. Ja sam duša prirode koja Univerzumu daje život. Od mene potječu sve stvari i u mene se moraju vratiti. Neka se moje štovanje odvija u srcima onih koji me slave, jer znajte, svi su činovi ljubavi i zadovoljstva moji rituali. Neka u vama bude ljepote i snage, moći i suosjećanja, časti i poniznosti, veselja i štovanja! Vi koji me želite spoznati, znajte da vaša čežnja i potraga neće donijeti ploda dok ne spoznate Tajnu: ako to što tražite ne pronađete u sebi, nikad ga nećete naći izvana. Znajte, s vama sam od početka i ono sam što se postiže na kraju želja.“

Sanja Vuković Grbac

Izvor: Spiralni ples – Preporod drevne religije Boginje (1989), Starhawk