Foto: pixabay.com

Djed Andrej preminuo u 104. godini života i bio aktivan do posljednjeg dana, a za sobom je ostavio gomilu bilješki. Novinar Miroslav Dočinec je zamolio njegovog unuka da pogleda Andrejeve bilješke: to je bilo mnoštvo zapažanja o prirodi, onome što je čuo i vidio tijekom života, izreke, molitve, poneki stih, ali i ono što mu najviše zapalo za oko – male korisne tajne o životu, savjeti kako živjeti holistički i doživjeti duboku starost. Tako je ovaj novinar sakupio te životne mudrosti i spojio ih u knjigu, a u tekstu prenosimo neke od najvažnijih savjeta.

atma.hr – 52
Prije 20 godina, mladi novinar Miroslav Dočinec je radio u rasadniku kupina. Tada ga je njegov dobar drug Tolja upoznao sa svojim djedom Andrejem koji je tada imao preko osamdeset godina.

Miroslav je dosta vremena proveo u razgovoru s Andrejem koji mu je tada govorio o ruskoj prirodi, životu, ali i o tome kako mu nitko ne vjeruje koliko godina ima, jer je izgledao dosta mlađe za svoje godine.

Također, Andrej mu je otkrio da se tijekom života pomalo bavio i pisanjem, ali nije pronašao nijednu izdavačku kuću koja bi objavila taj rukopis.

Ova priča je ostavila veliki dojam na mladog Miroslava, međutim život je učinio svoje i Tolja i on su krenuli različitim putovima.

Dvadesetak godina kasnije Miroslav je na tržnici prepoznao poznato lice – njegovog prijatelja Tolju. Dok su se prisjećali starih dana, Miroslav je iz priče saznao da je djed Andrej preminuo prethodne godine i to u 104. godini života.

Tolja je pričao da je djeda bio aktivan do posljednjeg dana i da je za sobom ostavio gomilu bilješki.

Miroslav je zamolio da pogleda bilješke, dobio ih je i počeo čitati. To je bilo mnoštvo zapažanja o prirodi, onome što je čuo i vidio tijekom života, izreke, molitve, poneki stih, ali i ono što mu najviše zapalo za oko – male korisne tajne o životu, savjeti kako živjeti holistički i doživjeti duboku starost.

Miroslav Dočinec je sakupio ove životne mudrosti i spojio ih u knjigu, a mi vam prenosimo njegove najbolje zapovijesti:

atma.hr – 52
1) Naučite da sve “vidite živo” i uživate u svemu – travi, drveću, pticama, životinjama, zemlji, nebu. Gledajte ih ljubazno i s punim srcem i oni će vam uzvratiti. To je znanje koje nećete pronaći u knjigama.

2) Odvojite neko vrijeme da stojite bosi na zemlji. Dajte svoje tijelo zemlji kako ga ona ne sama ne bi pozvala.

3) Ugrabite svaku priliku da budete pored vode. Oslobodit ćete se umora i pročistiti misli.

4) Pijte čistu vodu kad od je moguće, ne čekajte da ožednite. To je najbolji lijek. Tamo gdje me sudbina nije vodila, prvo sam tražio izvor. Ne pijte slatke i slane (mineralne) vode iz boca. Prva će izjesti jetru, druga će vezati krvne žile.

5) Povrće se treba naći na vašem stolu svaki dan. Najbolje povrće je ono koje je ugrijalo sunce. Na prvom mjestu cikla, nema bolje hrane na zemlji. Zatim grah, bundeva, bobice, mrkva, rajčica, paprike, špinat, zelena salata, jabuke, grožđe, šljive.

6) Nikako ne jedite svinjetinu, ona šalje na drugi svijet.

7) Kobasice, prženi krumpir, keks, slatkiši i hrana u konzervama su loša hrana. Moja hrana su žitarice, grah i zeleniš. Predatori jedu meso, oni su lijeni, jedva se kreću. Konji koji jedu žitarice aktivni su cijeli dan. Skakavac se hrani travom i skače i leti cijeli dan.

8) Kako bih jeo manje, pijem mnogo vode i jedem kompot, jedem jednostavnu hranu i svježe povrće. Od četvrtka navečer do petka navečer ne jedem ništa, samo pijem vodu.

9) Post je najveća milost. Ništa me ne jača i ne pomlađuje kao post. Kosti postaju lakše, poput ptice, srce postaje veselo. Poslije svakog velikog posta ja sam nekoliko godina mlađi.

10) Sunce izlazi i zalazi za vas. Rad prestaje nakon zalaska sunca. Kada se naviknete na ovo tijelo i um će vam postati jači. Mozak će se bolje odmoriti i razbistriti za san. Tako rade monasi i vojnici i zato imaju snagu da služe.

atma.hr – 52
11) Trebate odspavati pola sata u toku dana kako bi se osvježila krv u vašoj glavi. Nemojte spavati odmah nakon jela, tada se mast taloži u krvnim žilama.

12) Manje sjedite, ali spavajte dovoljno.

13) Pokušajte više boraviti na otvorenom prostoru. Naučite živjeti u hladnoj prostoriji. Dovoljno je da vam stopala i ruke budu zagrijani, ali glava hladna. Tijelo stari i propada od topline.

14) Ojačavajte tijelo biljkama. Pomiješajte šaku ljekovitih biljaka i bobica i prelijte proključalom vodom i to pijte cijeli dan. Na zimu uvidjet ćete prave prednosti ovoga.

15) Ne zaboravite orašaste plodove. Orasi izgledaju poput našeg mozga, oni su i moćni za mozak.

16) S ljudima budite ljubazni i pažljivi. Od svakog od njih, makar površno, možete naučiti nešto. Od ljudi ne stvarajte ni prijatelje ni neprijatelje tako vam nikada neće stvarati probleme.

17) Ono što vam je suđeno dobit ćete kad tad, samo trebate strpljivo čekati. Ne opterećujte dušu time.

18) Ne vjerujte u predrasude. Neka vam tijelo i srce budu čisti.

19) Kada se osjećate loše, trebate dosta šetati. Preko polja, kroz šume, pored rijeke. Voda će odnijeti vašu tugu. Bitno je da zapamtite: najbolji lijek za tijelo i dušu su: post, molitva i fizički rad.

20) Krećite se više. Na kamenu koji se kotrlja ne raste mahovina. Nesreće nas drže nepokretnim. Ne bježite od njih ne dozvolite im da dominiraju nad vama. Nikada se ne plašite naučiti i učiniti nešto novo.

21) Nikada nisam bio na odmoru niti sam se izležavao nedjeljom. Moj odmor je promjena zanimanja. Živci se odmaraju kada ruke rade.

atma.hr – 52
22) Ne pitajte malo. Pitajte mnogo.

23) Ne varajte ljude zbog koristi, pokušajte sami biti korisni. Loza koja ne rađa brzo se suši.

24) Ne podsmjehujte se i ne rugajte se, budite druželjubivi.

25) Ne prejedajte se! Gladna zvijer je pametnija i brža nego sit čovjek. Sa šakom datulja i čašom vina rimski legionari su pješačili 20 km s punom opremom, pokorili protivnike i vratili se, sve u jednom danu. Kada su došli pohlepni i korumpirani plemići, rimska imperija je propala.

26) Nakon večere, šećem oko vrta još pola sata.

27) Ne pijte ništa uz jelo. Ne pijte ništa ni prije ni poslije obroka.

28) Kako vam dijete ne bi bilo boležljivo posvetite ga prirodi. Od ranog djetinjstva učite ga da hoda boso. Mali ugriz mrava ili ose nije loš, opekotina od koprive, kupanje u hladnoj vodi, ubod na trn – sve će to ojačati njihovo tijelo, ali i duh.

29) Kada režete povrće nožem, ono djelomično gubi svoju moć. Zato je bolje kuhati ga i jesti cijelog. Crni luk je dvostruko korisniji kada se zdrobi rukom nego kada se reže nožem.

30) Ne treba piti čaj iz trgovine. Najbolje je sakupiti lišće ili osobno sušiti voće pa od toga spremati čaj, koji je dosta ljekovitiji. Između ostalog, domaći čaj izbacuje sol i višak vode iz organizma, olakšava bolove i upalu u zglobovima.

31) Ne pretjerujte s kavom, zaslađenim pićima, pivom, čak ni čajem, jer mogu naštetiti srcu.

32) Ako ste umorni, slabi, malaksali, jednostavno se odmorite i pazite što jedete. Tijekom dana jedite jednu vrstu hrane, tijekom sljedećeg dana drugu vrstu hrane i to sprovodite dva tjedna.

33) Za dugovječnost, jednom tjedno svako dva sata pojedite jednu jabuku i jedan orašasti plod. Ukupno trebate pojesti 8 jabuka i 8 orašastih plodova. Podmladit ćete i sistem za probavu.

atma.hr – 52
34) Ako osjećate da se prebrzo umarate, jedite dvije-tri mrkve dnevno.

35) Hrana mora biti svježa. Kuhajte onoliko koliko ćete pojesti, izbjegavajte podgrijavanje i duže stajanje.

36) Da izbjegnete prehladu, nikad se ne tuširajte vrućom ili toplom vodom, već prohladnom. Također, jedite bijeli luk i orašaste plodove svakog dana, šećite bosi i spavajte dosta.

37) Pronađite vremena da boravite u tišini, samoći, za iskren razgovor sa samim sobom.

38) Emocije su važne za zdravlje. Neka ti srce kaže što je dobro, a što loše, ne tračevi okoline.

39) Ne obraćaj pažnju na to što drugi govore o tebi. Budi sam svoj sudac.

40) Ne natječi se ni s kim. Siromašan nije onaj tko nema mnogo, već onaj tko ne cijeni ono što ima.

Ne stidite se:

  • svojih roditelja
  • svoje djece
  • svog posla ako je pošten
  • svog karaktera
  • svog tijela
  • sebe

atma.hr – 52
7 prednosti:

1. Umjerena prehrana

2.  Konstantan, ali umjeren fizički rad, navika da mnogo šećete

3.  Čista voda i čist zrak

4.  Sunce

5. Samokontrola, suzdržanost

6. Odmor

7. Vjera

7 osnovnih stvari koje trebate naučiti

1. Pronađite radost u životu. Radost u svakoj minuti koja vam je dana.

2.  Donosite radost drugima.

3. Opraštajte. Uvijek. Svima, ali i sebi.

4. Pokajte se. Oslobodite se grijeha i grešaka.

5. Smijte se. Dušom i tijelom.

6. Dišite. Slobodno, duboko i uživajte u tome.

7. Spavajte. Dovoljno i s uživanjem.

atma.hr – 52
7 dragocjenih jela, ne samo da su odlična hrana već i lijek

1. Cikla

2. Krastavci i luk

3. Kiselo mlijeko

4. Kaša (pšenična, kukuruzna, heljdina, od graha)

5. Jabuke

6. Bobičasto voće

7. Orasi

7 dragocjenih pića

1. Voda s izvora

2. Zeleni čaj

3. Sok od grožđa

4. Čaj od lišća, grančica i cvjetova bobica

5. Sirutka, kumis

6. Kompot od krušaka

7. Rasol

stil.kurir