Foto: commons.wikimedia.org

Naziv je dobio po tome što bujno cvjeta od kraja studenog/novembra pa sve do kraja siječnja/januara. I nema ljepšeg zimskog cvjeta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lijena za cvjetanje.

atma.hr – 52
Što trebate učiniti kako bi zygocactus počeo bujno cvjetati? Teško je vjerovati da postoji cvijet koji mrzi sunce, a obožava vodu, ali postoji. Pogodili ste, to je božićni kaktus ili zygocactus (Schlumbergera truncata).

Naziv je dobio po tome što bujno cvjeta od kraja studenog/novembra pa sve do kraja siječnja/januara. I nema ljepšeg zimskog cvjeta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lijena za cvjetanje.

Mnogi griješe pa ovaj divni cvijet njeguju kao da je kaktus. Iako u svom nazivu nosi ovo ime, božićni kaktus je cvijet koji se ne smije ostaviti bez vode i u prostoriji sa suhim zrakom.

Pravila za njegu božićnog kaktusa

1. Zapamtite da božićni kaktus obožava indirektno svjetlo. Temperatura zraka mora biti najmanje 15 stupnjeva Celzijusa.

2. Kad dođe ljeto, ovaj cvijet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba zrak. I ne zaboravite ga svaki dan zalijevati.

atma.hr – 52
3. Božićni kaktus spada u kapriciozni cvijet koji se ne smije dirati u sezoni cvjetanja: ako tijekom cvjetanja premjestite teglu ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvjetanje.

4. Kad dođe proljeće, božićni kaktus opskrbite gnojivom za cvijeće. Biljka će najviše rasti i listati tijekom ljeta pa je tada gnojite dva puta mjesečno. Prestanite ju prihranjivati u rujnu/septembru.

5. Nikad ne režite nožicama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, ljepše i bogatije cvjetaju.

6. Božićni kaktus se presađuje krajem veljače/februara, kada konačno prestaje cvjetati.

Važna napomena: mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka tegla za božićni kaktus bude plitka i široka.

Neka trećina tegle bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomiješanom s krupnim pijeskom ili usitnjenim ugljenom.

atma.hr – 52
7. Početkom prosinca/decembra ovaj cvijet stavite u dobro osvijetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svjetlost. Tada će se probuditi i bujno cvjetati.

Savjet plus:

Kada božićni kaktus prestane cvjetati, postepeno smanjite zalijevanje, stavite ga na hladno i tamno mjesto do kraja ožujka/marta. Pustite ga da se odmori od cvjetanja.

Krajem ožujka/marta biljka započinje vegetativni period pa cvijet možete prebaciti na njegovo uobičajeno mjesto.

stil.kurir