Foto: pixabay.com

Manipulatori nam vješto ulijevaju osjećaj krivnje, žaljenja, ucjenjuju, prijete…

Mi ispunjavamo njihove želje i naređenja, na svoju štetu, bezvoljno. Takve igre često traju godinama, trujući život, prenosi uspesnazena.com.

Kako biste se zaštitili od njih, nudimo nekoliko pravila sigurnosti, koje je razradio ekspert za komunikacijske strategije, Preston Ni.

160×600 text-45 desno

1. Budite svjesni svojih neotuđivih prava

 • Imate pravo na poštovanje od strane drugih ljudi.
 • Imate pravo izražavati svoje osjećaje, mišljenja i želje.
 • Imate pravo postavljati svoje prioritete.
 • Imate pravo govoriti „ne“, bez osjećaja krivnje za to.
 • Imate pravo dobiti ono, za što ste platili.
 • Imate pravo izražavati svoje poglede, koji se razlikuju od pogleda drugih ljudi.
 • Imate pravo braniti sebe od fizičkih, moralnih i emotivnih prijetnji.
 • Imate pravo graditi svoj život u skladu sa svojim razumijevanjem sreće.

To su granice vašeg osobnog prostranstva. Naravno, manipulatori, grubo kršeći naše granice, ne poštuju i ne priznaju ova prava.

Ali, samo smo mi sami – i nitko drugi, odgovorni za svoj život.

2. Držite distancu

U komunikaciji, manipulator stalno mijenja maske: s jednom osobom on je izrazito učtiv, s drugom – izazovno nepristojan, u jednoj situaciji – apsolutno bespomoćan, u drugoj – previše agresivan. Ako ste primijetili u nekome ove karakterne osobine, držite  takvu osobu na sigurnom odstojanju i ne stupajte sa njom u kontakt, bez prijeke potrebe.

Najčešći razlozi takvog ponašanja su složeni i duboko ukorijenjeni u dječjem iskustvu. Preoblikovati, preodgojiti i spašavati manipulatora – nije vaš zadatak.

300×250 centar text-39

3. Ne uzimajte njegove riječi zdravo za gotovo

Zadatak manipulatora je – igrati na vašim slabostima. Nije iznenađujuće da pored njega počinjete  osjećati sumnju u sebe, čak i krivnju da ne odgovarate njegovim zahtjevima. Popratite ove osjećaje i sjetite se da problem nije u vama.

S vama manipuliraju kako bi vas natjerali da se osjećate nedovoljno dobrim i da bi vas učinili spremnim da se podredite tuđoj volji i odreknete osobnih prava.

Razmislite o svom odnosu s manipulatorom tako što ćete odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Pokazuje li prema meni iskreno poštovanje?
 • Koliko su opravdana njegova očekivanja i zahtjevi?
 • Koliko su izbalansirani naši odnosi? Ulaže li samo jedno od nas u njih, dok drugi očekuje korist?
 • Sprječavaju li me ovi odnosi da se dobro odnosim prema sebi?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da razumijete je li problem u vama ili drugoj osobi.

160×600 text-47 lijevo

4. Naučite reći „Ne“

Izgovoriti „ne“ – to je generalno najvažniji dio iskustva komunikacije. Razumno odbijanje dozvoljava vam da tvrdo ostanete pri svojoj odluci, sačuvavši pritom normalne odnose.

Zapamtite da vi imate pravo postavljati vlastite prioritete, pravo da kažete „ne“, bez ikakvog osjećaja krivnje, kao i pravo izbora puta ka sreći.

5. Pružite otpor manipulatoru

Događa se da manipulatori daju sebi za pravo direktno maltretiranje, pokušavajući zaplašiti žrtvu i nanijeti joj štetu. Najvažnije što  treba zapamtiti: ovakvi ljudi ciljaju na one koje smatraju slabićima.

Dok ste pasivni i kompatibilni – za njih ste potencijalna žrtva. Pri tome, u duši, mnogi od njih su – kukavice. I kada njihova obilježena žrtva počne pokazivati čvrstinu i brani svoja prava, manipulator se, najčešće, povlači. Ovo pravilo funkcionira u bilo kojoj zajednici: u školi, u porodici, na poslu.

Studije pokazuju da su mnogi manipulatori i sami žrtve nasilja. Ova činjenica, naravno, ni u kojoj mjeri ne opravdava njihovo ponašanje, ali ovo treba znati kako bismo se  hladnokrvnije odnosili prema  njihovim napadima.

uspesnazena.com

SAVJETNICI

ATMA telefonsko savjetovalište

060 600 303

Imate pitanje ili problem koji vas muči? Želite da vas kompetentna osoba sasluša, ohrabri i savjetuje? Došli ste na pravo mjesto!

Naš kvalificiran i iskusan tim stručnjaka iz različitih domena je tu za Vas: psiholozi, iscjelitelji, astrolozi, duhovni mediji, savjetnici uspjeha… NEMA nerješivog problema!

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaViše od polovice današnjih misli su misli od jučer! 9 nevjerojatnih činjenica o našem umu
Slijedeća objavaOkružite se radošću – 10 moćnih stvari s kojima ćete izvući NAJVIŠE iz svakog pojedinog dana!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here