Foto: commons.wikimedia.org

11 doktora tvrdi kako vam biljna prehrana može pružiti duži život – zahvaljujući zdravstvenim prednostima cjelovite biljne hrane i veganske prehrane. Pored fizičkih zdravstvenih koristi, konzumiranje veće količine biljnih namirnica također može pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje.

atma.hr – 52
Usvajanje prehrane na bazi biljaka može imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje, a ovih 11 liječnika tvrdi da bi vam konzumiranje veganske hrane moglo čak pomoći da živite duže.

Zašto se liječnici okreću biljnoj prehrani?

Mnogi liječnici, dijetetičari i drugi zdravstveni radnici zalažu se za biljnu prehranu. Dijelom je to zbog zdravstvenih rizika povezanih sa životinjskim proizvodima. Sve je više dokaza koji povezuju konzumiranje mesa – posebno crvenog i prerađenog mesa – s kroničnim bolestima.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), jedenje 50 grama prerađenog mesa dnevno – četiri trake slanine ili jedan hot-dog – može povećati rizik od raka debelog crijeva do 18 posto. Dijabetes, bolesti jetre, kardiovaskularne bolesti i rak debelog crijeva povezani su s jedenjem mesa.

Minh Nguyen, registrirani dijetetičar na PCRM (The Physicians Committee for Responsible Medicine) , rekao je da nema “sigurne količine” mesa. Nasuprot tome, smatra da biljna prehrana minimizira rizik od određenih zdravstvenih stanja i prema nekim stručnjacima, također ih i liječi.

“Na PCRM-u zagovaramo biljnu prehranu za mnoga stanja, uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2″, rekao je Nguyen.

“Morate razmišljati o tome što dijeta isključuje, ali i o tome što je u nju uključeno.”

atma.hr – 52
Nguyen je dodao da je biljna hrana bogata dijetalnim vlaknima, što “može značajno smanjiti rizik od raka debelog crijeva”.

Mnoge vladine organizacije zalažu se za biljnu prehranu u svrhu očuvanja zdravlja i okoliša. A kanadske smjernice za prehranu za 2019. godinu izričito su preporučile smanjenje namirnica životinjskog porijekla. Umjesto mesa i mliječnih proizvoda, kanadska vlada preporučuje konzumaciju veće količine svježeg voća i povrća.

Hasan Hutchinson, predstavnik Health Canadaa, kaže da su nove smjernice fokusirane na zdravlje građana.

“Redovan unos biljne hrane, povrća, voća, integralnih žitarica i biljnih proteina može imati pozitivne učinke na zdravlje”, rekao je.

Zdravstvene prednosti biljne prehrane

Kao što PCRM tvrdi, jedenje biljne hrane može drastično smanjiti šanse za razvoj određenih bolesti. Neke studije sugeriraju da jedenje cjelovite, veganske hrane može dramatično smanjiti rizik od dijabetesa. Također dijabetičarima može omogućiti učinkovito upravljanje simptomima, a nekima drastično smanjenje lijekova.

Pored fizičkih zdravstvenih koristi, konzumiranje veće količine biljnih namirnica također može pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Pokazalo se da biljna prehrana smanjuje depresiju i druge mentalne probleme kod osoba s dijabetesom tipa 2. Druga istraživanja pokazuju da jedenje cjelovite, biljne i veganske hrane može ublažiti depresiju i anksioznost općenito.

atma.hr – 52
Studija Nutritional Neuroscience iz 2015. godine koja istražuje razliku u raspoloženju među sudionicima: 602 ispitanika – uključujući 283 vegana, 109 vegetarijanaca i 228 svejeda – raspoloženje su procjenjivali pomoću skale stresne depresije (DASS-21).

Žene, veganke, imale su značajno niže prosječne rezultate stresa u usporedbi s neveganima. A studija je također pokazala da muškarci vegani doživljavaju niži prosjek anksioznosti. Na svojoj web stranici PCRM također naznačuje da hrana na bazi biljaka može smanjiti simptome depresije, tjeskobe i slabog raspoloženja.

Pored izravnih zdravstvenih blagodati, mnogi potrošači ukazuju da im račun za hranu pada nakon prebacivanja na biljnu prehranu. Cjelovita hrana poput voća i povrća može biti isplativa, zdrava, a smanjenje troškova života veganskom prehranom može dovesti do ukupnog poboljšanja životnog stila.

Životinjska poljoprivreda je također vodeći uzrok klimatskih promjena. Stvara stakleničke plinove, zagađenje i troši ogromne količine i zemlje i vode.

Postoje i etička razmatranja, a konzumiranje biljne hrane minimizira doprinos okrutnosti prema životinjama. Jedenje biljnih namirnica pozitivno utječe na osobnu razinu, globalnu i na dobrobit životinja.

Biljna prehrana i dugovječnost

Prema studiji medicinskog fakulteta na Harvardu, oko trećina ranih smrti mogla bi se spriječiti biljnom prehranom. Harvardski znanstvenici rekli su da bi se oko 200.000 života moglo spasiti svake godine kada bi se ukinula mesna prehrana.

Ovi podatci predstavljeni su na četvrtoj međunarodnoj konferenciji „Unite to Cure“ u Vatikanu, u travnju 2018.. Istraživanje je bilo fokusirano isključivo na način na koji prehrana utječe na osobno zdravlje.

atma.hr – 52
“Upravo smo radili neke kalkulacije gledajući na pitanje koliko bismo mogli smanjiti smrtnost prelazeći na zdravu, biljnu prehranu, ne nužno potpuno vegansku, a naše procjene govore da bi se oko jedne trećine smrti moglo spriječiti”, objasnio je dr. Walter Willett, profesor epidemiologije i prehrane na Harvard Medical School.

Studija iz 2019., objavljena u The Journal of Nutrition, otkrila je da ljudi koji konzumiraju puno voća i povrća imaju više karotenoida – antioksidansa – u svojim tijelima. Istraživanje je obuhvatilo 840 osoba koje su slijedile pet različitih dijeta, uključujući vegane, vegetarijance, peskovegetarijance, fleksitarijance i mesojede.

Vegani su pokazali najvišu razinu karotenoida, kao i enterolaktona, koji mogu biti antikancerogeni i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Vegani su također imali najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Suprotno tome, rezultati fleksitarijanaca nisu se drastično razlikovali od rezultata mesojeda.

Viša razina karotenoida, enterolaktona i omega-3 masnih kiselina povezana je sa smanjenom upalom. Kronična upala povezana je s različitim zdravstvenim stanjima, uključujući i bolesti poput raka.

U kombinaciji s raznim drugim zdravstvenim prednostima biljne prehrane, istraživanje pokazuje da veganska hrana može produžiti život.

atma.hr – 52
11 liječnika koji se zalažu za prehranu koja se temelji na biljkama

Ovih 11 liječnika se zalažu za biljnu prehranu – za fizičko, mentalno i globalno zdravlje.

1. Dr Neal Barnard

1a

Dr Neal Barnard certificirani liječnik, američki autor, klinički istraživač i predsjednik utemeljitelj Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).

Barnard je vodio nekoliko istraživačkih studija usredotočenih na utjecaj prehrane na dijabetes, tjelesnu težinu i kroničnu bol.

atma.hr – 52
2. Dr Michael Greger

2a

Dr. Michael Greger liječnik je, osnivač web stranice NutritionFacts.org i autor najbolje prodavane knjige “Kako ne umrijeti” (2015).

Greger je kritičan prema dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata i drži da  je prehrana temeljena na biljkama i cjelovitim žitaricama najbolji način za sprječavanje i liječenje kroničnih bolesti.

3. Dr Milton Mills

3a

atma.hr – 52
Dr. Milton Mills zagovornik je veganstva i član Nacionalnog savjetodavnog odbora za PCRM. Također je prikazan u popularnom veganskom dokumentarcu “What the Health” (2017.) i “The Invisible Vegan” (2019.), koji istražuje prehrambene obrasce u afroameričkoj zajednici.

Veganski doktor predstavio se u videozapisu „Milost za životinje“ (Mercy for Animals), u kojem je rekao: “Ako zapravo gledate na način na koji je izgrađen naš probavni sustav, imamo anatomiju i fiziologiju strogog biljojeda.”

4. Dr Caldwell Esselstyn

4a

Dr. Caldwell Esselstyn američki je liječnik i autor knjige “Spriječiti i izliječiti bolest srca” (2007), koja sugerira da dijeta koja sadrži biljnu masnoću s malo masti može spriječiti i liječiti srčane bolesti.

Esselstyn je glumila u dokumentarnom filmu “Forks Over Knives” , 2011. godine.

banner za knjige ZIVJETI BEZ BOLOVA

5. Dr Kristi Funk

5a

Dr. Kristi Funk američki je kirurg za karcinom dojke, zagovornik biljne prehrane i autor. Poznata je po svojoj knjizi “Grudi: Korisnički priručnik” i tretmanu slavnih Sheryl Crow i Angeline Jolie.

Funk kaže da zdrava biljna prehrana i vježbanje mogu pomoći umanjiti rizik od raka.

6. Dr Dean Ornish

6a

Dr Dean Ornish američki je liječnik, istraživač i autor knjige ” Program izlječenja srčane bolesti“ (1990.).

atma.hr – 52
Također je predsjednik i osnivač Instituta za preventivnu medicinu sa sjedištem u Kaliforniji, a savjetnik je za prehranu i načina života koji sprječavaju i liječe srčanih bolesti.

7. Dr Joel Kahn

7a

Prema dr Kahnu, biljna prehrana može poboljšati vaše šanse za dug i zdrav život. Kahn je “holistički kardiolog”, autor i zagovornik veganske prehrane.

Kaže da je biljna hrana “najsnažniji izvor preventivnog lijeka na planeti”.

8. Dr Brooke Goldner

8a

Dr Brooke Goldner liječnik je slavnih i autor bestselera „Zbogom autoimune bolesti i zbogom lupusu“ (2015).

atma.hr – 52
Goldner kaže da joj je prelazak na biljnu prehranu pomogao preokrenuti dijagnozu lupusa i vjeruje da je to učinkovit način liječenja različitih tekućih i kroničnih zdravstvenih stanja.

9. Dr Kim Williams

9a

Doktor Kim Williams poznati je kardiolog i bio je predsjednik Američkog kardiološkog koledža od 2015-2016. On je zagovornik vegana i čvrsto tvrdi da biljna prehrana može spriječiti i preokrenuti bolesti srca.

Jednom je prokomentirao: “Postoje dvije vrste kardiologa: vegani i oni koji nisu pročitali podatke.”

atma.hr – 52
10. Dr Hana Kahleova

10a

Dr. Hana Kahleova, doktorica znanosti, direktorica je kliničkog istraživanja PCRM-a. Autorica je knjige “Vegetarijanska prehrana u liječenju dijabetesa” (2013.) i stekla je doktorat studija prehrane i dijabetesa.

Kahleova se zalaže za vježbanje, za prehranu temeljenu na biljkama i cjelovitim žitaricama za „optimalno zdravlje i dobrobit“.

11. Dr Michelle McMacken

11a

Dr. Michelle McMacken je internist i docent medicine na Medicinskom fakultetu NYU-a. Surađuje s projektom Plantrician koji ima za cilj educirati liječnike i zdravstvene radnike o prednostima biljne prehrane.

“U samo kratkom vremenu vidjela sam kako mnogi pacijenti izbjegavaju ili smanjuju lijekove, sprječavaju dijabetes, gube kilograme i smanjuju njihov kardiovaskularni rizik prelazeći ili potpuno prihvaćajući biljnu prehranu”, kaže dr. McMacken.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje