Mikhail Litvak

“Kad čovjek nema što dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.”

atma.hr – 52
Mikhail Efimovich Litvak je doktor, psihoterapeut i međunarodno priznati psihijatar. Prvi je razvio i koristio sustav razrješavanja sukoba koji se naziva Psihološki Aikido.

Gdje je više od jedne osobe, tu će uvijek biti konflikta. Svakog dana moramo davati ili slušati argumente i što više društvenih uloga imamo – to više  “materijala” za raspravu. Često te rasprave nisu konstruktivne, već se pretvaraju u prave borbe i izazivaju ozbiljne “psihičke povrede”. Ali, treba li nam to?

Aikido hrvač pada u smjeru u kojem neprijatelj gura. Istovremeno, povlači protivnika sa sobom – koristeći snagu protivnika. Načelo psihološkog aikida temelji se na istom – ako ste gurnuli s visine, tj. nametnuli pad, tada ćete u početku amortizirati, pokušavajući eliminirati posljedice guranja, a tek tada ćete stati na noge.

Psihološki aikido podsjeća na balansiranje na lopti – balansiranje prije agresije. Budisti kažu da na taj način oslabljujemo otpor.

Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade.

Ako se jedna strana u sukobu ponaša mudro, ostali će se osjećati smirenije. Zato vam predlažemo da pokušate usavršiti umjetnost psihološkog aikida – na taj način vaše zdravlje i smirenost vaših najbližih bit će sačuvana (dodatni savjeti na dnu teksta!)

atma.hr – 52
20 fantastičnih savjeta Mikhail Efimovich Litvaka

Nitko nikoga ne odbacuje, ali neki ljudi idu naprijed, a drugi zaostanu. Onaj tko zaostane smatra sebe odbačenim.

Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?

Napravi ono što želiš i ne traži dozvolu. Nećeš je dobiti!

Pokazatelji duhovne zrelosti su sposobnost da volimo i sposobnost da izađemo na kraj s usamljenošću. Najbolje stvari napravimo kad smo sami.

Nezrela osoba često ima znanje, ali ga ne zna primijeniti. Zrela osoba ima znanje i zna ga primijeniti. Stoga nezrela kritizira druge, a zrela osoba djeluje.

Ne znam koji je put do uspjeha. Ali znam koji je put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima.

Ne postoji muška ili ženska logika. Postoji samo sposobnost ili nesposobnost da ispravno razmišljamo.

atma.hr – 52
Želite li znati tko je vaš najveći neprijatelj? Pogledajte u ogledalo. Pobijedite njega i ostali će se pokoriti.

Postigni uspjeh – uvrede će proći.

Lijepo je razgovarati s prijateljima. Korisno je razgovarati s neprijateljima.

Postoji samo jedan opravdan razlog zašto biste napustili svoj posao ili prekinuli vezu s nekim – nemogućnost postizanja osobnog rasta u tim okolnostima.

Potrebno je s prijateljima i neprijateljima dijeliti samo radost. Vaši će prijatelji biti sretni, a neprijatelji uznemireni.

Nemoj trčati za srećom i sreća je ono što ćeš pronaći. Mogu ti reći gdje se sreća nalazi – u tebi. Put do sreće je maksimalan razvoj svih tvojih sposobnosti.

Sreća je proizvod lijepo organiziranog života.

Ako želiš nekome nešto dokazati, ti postojiš samo za tu osobu. Ako postojiš za sebe, tada nikome ništa ne trebaš dokazivati.

Mašta je glas svih naših sposobnosti. I zato ja ne sanjam kako pjevam u operi. Nemam glas za to. A ako bih sanjao o tome tada bih potaknuo svoje sposobnosti. Tada bi napravio sve što je potrebno da postanem operni pjevač. Trebaš samo misliti kako taj san učiniti stvarnim. Nemoj požurivati i tada se snovi brzo ostvaruju. Dobro je kad čovjek kaže – ja samo želim ostvariti svoje snove.

Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznim čovjekom.

Kad čovjek nema što dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.

Ako želiš nešto stiskati svojim rukama, neka to bude znanje, a ne vrat tvog bližnjeg.

Depresija je dana čovjeku kako bi mogao razmišljati o sebi.

atma.hr – 52
Psihološki Aikido – riješite konflikte bez svađe

“Psihološki Aikido” se uspješno sprovodi u praksi savjetovanja obitelji, ali poslovnih ljudi.
U kontroverznim situacijama, kada je potrebno vježbati zdrav razum i smirenost duha i kada je potrebno promijeniti “protivnika” i učiniti ga da se ne osjeća uvrijeđen i da dobrovoljno slijedi vaš stav, taktika “psihološkog aikida” djeluje posebno učinkovito.

Prije napada “neprijatelja”, potrebno je ugasiti njegov otpor, tj. ukloniti želju da se protivi i dokazuje. “Psihološki Aikido” temelji se na jasnom i brzom uvjerenju s pouzdanim, elokventnim i lijepo izrečenim argumentima.

Psihološki aikido ne implicira negaciju položaja protivnika, u početku ga podržavate, a tek kasnije idete na vaše argumente. Kao rezultat toga, vi jačate svoj odnos sa suparnikom.”Psihološki Aikido” isključuje pojavu sukoba, napetosti i iritacije u komunikaciji.

Na poslu i kod kuće često se javljaju situacije u kojima se sukobi razvijaju u jednom scenariju, i vi možete unaprijed predvidjeti kako će se osobe ponašati u tom scenariju. Ovo se znanje može koristiti za preventivnu amortizaciju. Npr., dođete do šefa i obavijestiti ga o svojim pogreškama, bez čekanja njegove kritike.

Glavni savjeti

Nemoj se boriti, jer ćeš neizbježno postati ono protiv čega se boriš. Previše moći dovodi do suprotnog efekta.

Nauči biti vođen da bi vodio druge.

Onaj tko viče na tebe radi to u afektu, što znači da nije toga svjestan. Smiješno je pokušavati pričati s osobom čija je svijest isključena. To je isto kao pričati sa nekim tko spava. Jeste li ikada vidjeli nekoga da viče na drugog, a da je dobro raspoložen?

Vikanje kao odgovor onome tko viče na tebe nalik je na udaranje osobe koja se davi veslom. On ili ona se zapravo dave – u vlastitom bijesu. Zato im nemojte pomagati u tome.

Što radimo kada se osjećamo loše? Optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kada netko viče na nas, on ili ona se u stvari osjeća loše. Znaš li kako prekinuti njihovo vrištanje? Šuti i pusti ih da se smire. Ne slušaj njihove riječi, to samo njihova bol plače.

atma.hr – 52
Kako da ne pokažeš nikakvu reakciju? Tako što ćeš ohrabrivati i pohvaliti sebe. “Kakav talent imam! Mogu ostati smiren/a čak i sa ovakvom osobom!”  Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade.

Šutjeti, biti tih, dok želiš toliko toga dokazati i pokazati istinski je težak zadatak, ali je zasigurno toga vrijedan. Ako se jedna strana u sukobu ponaša mudro, ostali će se osjećati smirenije. Zato vam predlažemo da pokušate usavršiti umjetnost psihološkog aikida – na taj način vaše zdravlje i smirenost vaših najbližih bit će sačuvana.