Image by Freepik

Želite li znati koje boje odjeće će vas podržati kada ponestane energije, a koje će samo pogoršati situaciju? Ovo će vam pomoći ne samo da prestanete gubiti energiju, već da je osnažite.

atma.hr – 52
Mogu li boje utjecati na raspoloženje, emocije i ponašanje? I pomažu li zaista neke od njih da se vrati energija? Ispostavilo se da je to zaista tako. Boja je izvor svjetlosti i energije, dakle boje mogu imati efekt na naše raspoloženje i ponašanje.

Studija objavljena u stručnom časopisu “The International journal for biosocial research” i sprovedena u suradnji s privatnom školom za djecu sa smetnjama u razvoju podržava ideju da boje utječu na naše raspoloženje, emocije i ponašanje.

U učionicama su boje zidova promijenjene iz narančaste i bijele u kraljevsko plavu i svijetloplavu, a tepih iz narančaste u sivu. Kao rezultat promjena, srednji krvni tlak kod djece je smanjen za 17%. Pored toga, prema riječima nastavnika i nezavisnih promatrača, djeca su se bolje ponašala, postala su pažljivija i manje agresivna.

Iako postoje boje koje motiviraju i stimuliraju, neke nam kradu energiju. Dakle, koje nijanse nam oduzimaju snagu?

Mnogi intuitivno biraju crnu ili sivu kada se umore. Čini se da su to neutralne nijanse, ali u stvari ove specifične boje hrane nisku energiju. I pored niske energije, izbor odjeće u ovakvim nijansama može je dodatno sniziti.

Stručnjaci preporučuju da se radi suprotno i kada nedostaje energija treba birati odjeću u rasponu od jarko crvene do žute, uključujući bordo, ružičastu, boju breskve, koraljnu, narančastu, zlatnu i druge nijanse koje su povezane s njima. Trebale bi vam dati snagu i vitalnost. Poanta je da sebi date impuls koji je suprotan onome što vaše raspoloženje sugerira.

atma.hr – 52
Ovdje, međutim, vrijedi napomenuti da se žuta i bijela češće povezuju s pozitivnim emocijama, a crvena s negativnim (na primjer, bijes). Kada su istraživači Brian Meyer, Michael Robinson i Gerald Clore počeli proučavati odnos između riječi emocija i boja, otkrili su da je svjetlost često bila povezana s riječima pozitivnih emocija, a tama je često bila povezana s riječima negativnih emocija.

Podaci su objavljeni u “Psychological Science” 2004. godine. Autori su otkrili da smo skloni zaključiti valenciju stimulusa (i dobrog i lošeg) na temelju njegove svjetlosti.

Na primjer, kada su zamoljeni da povežu emocionalni odgovor s bojom, sudionici su često povezivali jarke svijetle boje (kao što su bijela i ružičasta) s pozitivnim emocijama (kao što su sreća, opuštanje).

Doktorska teza pod nazivom “Dijagnostičke boje emocija” kliničkog psihologa Navita Gohara Kadara s Univerziteta u Sidneyu 2008. godine pokazala je da je boja važna karakteristika percepcije šest osnovnih emocija: ljutnje, gađenja, straha, sreće, tuge i iznenađenja.

Istovremeno, crna je povezana sa strahom, zelena s gađenjem, plava s tugom, crvena s bijesom, žuta sa srećom, a svijetle nijanse s iznenađenjem.

Tako su, pored crne, među nepoželjnim nijansama odjeće za periode umora i nedostatka energije, istaknute plava i zelena. Neke studije također pokazuju da su sive i smeđe boje povezane s negativnim emocijama (iako rjeđe od crne, plave i zelene).

Istovremeno, u istim studijama, crvena je često tumačena i kao pozitivna i kao negativna boja, što je najvjerojatnije zbog njenih različitih tumačenjima širom svijeta.

sensa.mondo