atma.hr – 52
Unatoč uvriježenim mišljenjima kako bananu treba izbjegavati ukoliko želite izgubiti kilograme, banana je jedno od najpoželjnijih sastojaka dijetalnih napitaka i to upravo zahvaljujući kaliju koji rješava višak vode u tijelu i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam čineći, u suradnji s drugim otapalima masti poput lana i špinata, pravu invaziju na nepoželjne jastučiće.

Banana obiluje kalijem koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa.

Osim toga prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo pa konzumirajući bananu zatomljujemo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma.

Bananu koristimo u dijetalnim napitcima kao bazu kojoj dodajemo prirodne otopljivače masti poput lanenih sjemenki, bobičastog voće i špinata koji između ostalog opskrbljuju naše tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima.

atma.hr – 52
1. Banana napitak s lanenim sjemenkama

Sastojci:

1 naranča
1 banana
2 čajne žlice sirutke
2 čajne žlice lanenih sjemenki

2. Banana s bobičastim voćem

Sastojci:

1 banana
1 šalica bobičastog voća
1 čajna žlice meda
1 čajna žlice izribanog đumbira
pola šalice mlake vode

3. Banana napitak sa špinatom

Sastojci:

1 banana
20 dkg opranog svježeg špinata
pola šalice light jogurta
trećina šalice zobenih pahuljica
1 čajna žlica meda

Priprema ovih napitaka jednaka je za sve vrste, samo je potrebno sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Ove zdrave napitke konzumirajte ujutro za doručak jer tada tijelo najbolje apsorbira i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne jastučiće nataložene oko struka.

Zadovoljna.hr/Namirnice.ba

atma.hr – 52