Ima nešto posebno u turskoj kavi! Danas kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kava! Saznajte i koje su najčešće greške kojima doslovno ubijamo originalni okus kave!

atma.hr – 52
Kako se kuha turska kava?

Prvo i osnovno, za dobru tursku kavu potrebna je kvalitetna mješavina i zato nemojte štedjeti na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo tko zna da za tursku kavu na početku voda ne treba proključati! U džezvi se voda zagrijava tik do vrenja pa se sklanja s peći.

Dio vode odlijeva se u šalicu, a u ostatak se dodaje kava (po jednu bogatu žličicu za svaku šalicu ili više ako su šalice veće ili volite vrlo jaku kavu).

Promiješajte da nema grudvica pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.

Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provri.

Sklonite s peći, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje!

atma.hr – 52
Osnovne greške kod pripreme kave:

– Previše miješanja ubija okus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja okus kave;

– Miješanje nakon što je kava zakuhana, provrela i sklonjena s ploče također će izmijeniti okus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kava zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kave.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je okus drugačiji – bolji!

stil.kurir/ordinacija.hr

BOGINJE NE STARE