Designed by Freepik

Kad razmišljate o hormonskom zdravlju, što vam prvo pada na pamet? Tablete? Ne bi trebale, jer postoje učinkovita prirodna sredstva.

atma.hr – 78
Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja s godinama postaje sve aktualnija. Dolaze na red skupi lijekovi i beskrajne konzultacije s ginekologom. Odmah pokušajte spriječiti potrebu za lijekovima koji reguliraju hormonske promjene do kojih dolazi vremenom!

Ovo su tri prirodna recepta koja stabiliziraju lučenje hormona:

Topla voda s limunom

1 2

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu, piše uspesnazena.com. Razlog tome je što limun utječe na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, tijelo počinje stvarati masne naslage. Limun pomaže da se izbjegne dehidracija i poboljšava varenje.

atma.hr – 39

♦ Recept je vrlo jednostavan: iscijedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

2 2

Listovi maline se od davnina koristi za jačanje mišića materice. Znanstvena istraživanja potvrdila su da ova biljka blagotvorno utječe na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tijekom trudnoće, nemaju teškoća prilikom porođaja.

♦ Recept je također jednostavan: prelijte jednu jušnu žlicu listova maline (mogu se koristiti i osušeni) s 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti prije spavanja, pijte ga tijekom dana.

atma.hr – 75
Zlatno mlijeko

3 2

Zlatno mlijeko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu razinu hormona u organizmu. Ovaj napitak zagrijava, osvježava i umiruje. Sastojci čine korisnu kombinaciju za reguliranje hormona i općenito blagotvorno utječe na organizam.

Ayurveda smatra kurkumu aktivnim začinom, koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

atma.hr – 78
RECEPT

Korak 1 – Pasta od kurkume

Sastojci:

  • 1/4 šalice praha kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog papra
  • 1/2 šalice vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u maloj posudi za kuhanje i dobro promiješajte. Uključite vatru na srednju jačinu i miješajte neprestano dok smjesa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo pa ne napuštajte štednjak. Pustite da se smjesa ohladi, a zatim je držite u maloj staklenci u hladnjaku.

Korak 2 – Zlatno mlijeko

Sastojci:

  • 1 šalica mlijeka po izboru
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1/4 do pola žličice paste od kurkume
  • med (opcija)

atma.hr – 39

Priprema:

Kombinirajte sve sastojke, osim meda u loncu za kuhanje. Uključite vatru na srednju jakost. Dok grijete obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da prokuha. Dodajte meda po želji.

Preporučujemo da jutro započnete toplom vodom s limunom, čaj od maline da pijete tijekom dana, a prije spavanja počastite se toplim zlatnim mlijekom.

uspesnazena.com

58 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA ŠTITNJAČA

zdrava stitnjaca