Kada svoje čedo naučite ovim životnim lekcijama, budite sigurni da ste ga izveli na pravi put

atma.hr – 52




Svaki roditelj se trudi odgajati svoje dijete onako kako misli da je najbolje. A u kakvu će osobu dijete izrasti, ovisi umnogome i od onoga što im mame i tate usade od malena.

Psihologinje Danijela Kodžić i Ana Mijalković Blagojević, u brošuri koja nosi naziv “Ako bi ti rekli da možeš birati …”, između ostalog bave se i roditeljstvom. Autorice ove knjige objašnjavaju da postoje četiri najvažnije životne lekcije koje roditelji trebaju prenijeti svojoj djeci, a to su: kako da vole; kako da jasno misle, neovisno, kritički; kako da nađu zadovoljstvo i budu učinkoviti u onome što rade i kako da uživaju, raduju se i prepuštaju.

1. Kako da vole

Ova lekcija najbolje se uči u obiteljima gdje je ljubav prisutna i slobodno se razmjenjuje. Ljubav nije samo nježnost, toplina, prihvaćanje. Ona također uključuje i postavljanje granica – znati kada treba reći ne, a kada da.

“U ljubavi nismo samo onda kada se stvari odvijaju dobro i kada smo zadovoljni. Ona podrazumijeva da ćemo biti tu svojim najbližima i u trenucima gubitka, razočaranja, konflikta. Ljubav prema sebi također se uči kod kuće. Roditelji koji sebe ponosno predstavljaju kao požrtvovane” mučenike “, pogrešno vjeruju da time pokazuju svome djetetu ljubav. Kad odrastu, djeca takvih roditelja postaju centrirana na sebe, nesposobna preuzeti odgovornost”, navodi se u ovoj knjizi.

atma.hr – 52




2. Kako da misle jasno, neovisno, kritički

Stimuliranjem dječje mašte i njihovih originalnih ideja, roditelji podržavaju razvoj dječjih intelektualnih kapaciteta i njihovih vještina kritičkog mišljenja. Vrlo je važno ne nuditi djeci gotove odgovore, već ih poticati da samostalno istražuju i pažljivo promatraju svijet oko sebe, kao i svoje unutarnje doživljaje.

Kada im se i pomaže oko školskih obveza, važno je ne prihvatiti da se umjesto njih radi. Na taj način, djeca osjećaju da su tretirana kao inteligentna bića, čije su ideje i rješenja kreativna, mudra i jednako važna kao i tuđa.

3. Kako da nađu zadovoljstvo i budu učinkoviti u onome što rade

Stručnjaci navode da se ovoj vještini djeca najlakše uče kroz vlastiti primjer. Strpljivo i nekritičko podučavanje djece jača njihovo samopouzdanje. Poželjno je zato podijeliti kućne obveze s djecom, u skladu sa uzrastom i njihovim kapacitetima. Važno je da od svojih roditelja djeca nauče da je u poslu moguće uživati, i to ne samo u uspjesima i rezultatima, već i u samom radnom procesu.

atma.hr – 52




4. Kako da uživaju, da se raduju i prepuštaju

To se uči kroz podržavanje dječje mašte, kreativnosti, smijeha, spontanosti … Ovo je ponekad teško za roditelje, jer ni sami ne znaju najbolje uživati ​​u životu. Važno je da svojim modelom pokažu djeci kako se sebi posvećuje pažnja i udovoljava.

Treba ih poticati u igri i igrati se s njima. Kroz igru ​​kao “posao” djetinjstva, djeca na zabavan način upoznavaju sebe i druge, razvijajući i vježbajući društvene uloge i odnose.

Yumama.com