Background photo created by senivpetro - www.freepik.com

Zima sa sobom nosi vesele blagdane, ali i viroze. Kako biste ostali zdravi i uživali u predstojećim praznicima, poslušajte naše savjete.

atma.hr – 78
Najljepše doba godine dolazi s mnogim uzbuđenjima i zabavama, ali i neugodnim virozama u obliku kašlja i prehlade.

Zaštita i briga o vašoj probavi i mikrobima koji se nalaze unutar nje jedan su od glavnih načina ispravnog funkcioniranja imunološkog sustava. Zbog toga vam donosimo pet savjeta kako da očuvate zdravlje ovih blagdana:

1. Vježbajte, vježbajte i… vježbajte!

Vježbanje inducira veću raznolikost mikroba u mikrobiomu crijeva, utječe na pretilost, različita gastrointestinalna stanja i istodobno poboljšava imunološki sustav i probavu.

Također, kroz vježbanje stvarate bolje okruženje za vaše mikrobe u crijevima, ali i za cjelokupno stanje organizma.

2. „Hara hachi bu“

Japanska izreka koja u prijevodu znači: „Jedite dok ne napunite 80%.“ Ovo je dobro načelo koje bi trebalo slijediti svaki dan, a osobito za vrijeme blagdana kada smo skloni pretjerivanju – treba uživati, ali umjereno.

Jedite samo kada ste gladni, a ne svaki put kada netko pred vas stavi ostatke božićnog ručka. Isto tako, izbjegavajte pretjerani unos šećera i prerađene hrane.

atma.hr – 39

3. Pripazite na unos alkohola

Ovo je doba godine kada se održava najviše božićnih tuluma koje uglavnom karakteriziraju potoci alkohola. Alkohol može prouzrokovati oksidativni stres, upale i neravnotežu mikrobioma crijeva.

Stoga ne pretjerujte s unosom alkohola i zaštitite svoj mikrobiom koji radi prekovremeno kako biste vi ostali zdravi.

4. Pomozite svom tijelu dodacima i vitaminima

Nije loša ideja organizmu dati malo pojačanja u obliku dodataka prehrani i vitamina. Probiotici mogu biti od sjajne koristi, osobito kada putujete pa ste izloženi većoj izloženosti infekcijama. Kurkuma ima sjajna protuupalna svojstva, a bazga je puna antioksidansa i vitamina, kao i vitamin C.

No, prije uzimanja bilo kakvih dodataka se obavezno konzultirajte sa svojim liječnikom, a prije svega vodite računa o pravilnoj i zdravoj prehrani.

5. Ne zaboravite se opustiti!

Blagdani su vrijeme ljubavi i mira, a ne stresa i brige! Stres može poremetiti mikrobiom crijeva i njegovu sposobnost stvaranja protuupalnih kratkolančanih masnih kiselina, a sigurni smo da ne želite biti bolesni na najljepše dane u godini!

Dišite, vježbajte jogu, tai chi, priuštite si opuštajuću masažu – ali ne samo tijekom praznika! Stres je neprijatelj broj jedan i „tiha ubojica“ organizma.

naturala.hr

atma.hr – 78