Foto: unsplash.com

Čim je u pitanju obrazac koji se ponavlja i čije ponavljanje u osobi budi bolne i nelagodne emocije, znajte da je u pitanju nešto što se najčešće naziva životnom lekcijom!

atma.hr – 78
Iva je bila mlada poduzetnica kojoj je „poslovna igra“ predstavljala veliko zadovoljstvo. Nikako joj, međutim, nije uspijevalo upoznati prikladnog partnera za ozbiljniji ljubavni odnos. Redovito bi upoznavala naizgled inteligentne i zanimljive muškarce, ali čim bi se ponadala da je srela onog „pravog“, uslijedio bi nešto sasvim suprotno – potpuno bi se razočarala.

Svako novo upoznavanje onog (krivog) „pravog“ sve više bi zatvaralo njezino srce. S vremenom, sve je to postalo previše bolno te bi se bavila mislima da se potpuno posveti svom poslu, novim hobijima ili „postane realnija“ (kako bi to rekla njezina majka) te potpuno odustane od sanjarenja o ljubavnoj vezi koju je godinama priželjkivala.

Probudite vlastiti potencijal

Možda dijelite slično iskustvo s Ivom u ljubavnom aspektu svog života ili poznajete osobu kojoj se događa nešto slično. Ili se navedeni obrazac kod vas ponavlja u nekom drugom aspektu. U svakom slučaju, čim je u pitanju obrazac koji se ponavlja i čije ponavljanje u osobi budi bolne i nelagodne emocije, znajte da je riječ o nečemu što se najčešće naziva životnom lekcijom.

Po mom mišljenju, životne su lekcije prilike koje nam život nudi kako bismo mogli napraviti novi korak u smjeru buđenja vlastita potencijala koji svi nosimo u sebi. U Ivinu slučaju važna životna lekcija bila je naučiti kako otvoriti svoje srce i usuditi se biti ranjiva bez obzira na ishod. Umjesto da svoju sreću i otvorenost u srcu uvjetuje pronalaženjem „prave“ osobe za vezu, život joj je pružio priliku da dobije nešto više – da postane osoba koja se usudi voljeti i živjeti otvorena srca.

atma.hr – 39

Iz takve bi pozicije bila puno zrelija za ulazak u vrstu odnosa kakav je priželjkivala. Međutim, sve dok Iva vjeruje da će se otvoriti tek kad upozna nekoga tko, prema njezinoj procjeni, zaslužuje njezino srce, ona samo može u svoj život privući osobu koja traži od nje isto – drugim riječima, može se samo vrtjeti u istom začaranom krugu neželjenih ishoda.

Život stalno daje nove prilike

Budući da je želja za stalnim rastom i razvojem utkana duboko u srži našeg bića – i na svjesnoj razini mi to nismo u stanju „isključiti“ – sve dok ne napravimo korak koji nas vodi u smjeru svjesnijeg življenja i aktivacije potencijala koji već u sebi nosimo, život nam stalno daje novu priliku za razvoj i rast. Drugim riječima, životna se lekcija ponavlja sve dok ne iskoristimo priliku koju nam život nudi.

Stoga, drugi put kada prepoznate da se u vašem životu „aktivirala“ pojedina životna lekcija, prije negoli silovito krenete smišljati nove strategije koje vas vraćaju na isto, na dnevnoj bazi izdvojite vrijeme koje ćete provesti u samoći, svjesno se spojite sa svojom dušom i unutarnjim Svjetlom te se upitajte koju vam to priliku život upravo pokušava pružiti. Prikladna afirmacija: „Otvoren/a sam primiti novu viziju ili ideju koja pokušava ući u moj svjesni um.“

Tomislav Tomić/naturala.hr

atma.hr – 78