Foto: pexels.com

Iako su istraživanja utvrdila mnoge čimbenike rizika koji dovode do bolesti i prerane smrti, znamo relativno malo o pozitivnim psihosocijalnim čimbenicima koji mogu promicati zdravo starenje. Pa, jeste li optimistični? Čak i ako je odgovor ne, nije riječ o instantnoj smrtnoj presudi.

atma.hr – 78
Može li vas način razmišljanja dovesti do duljeg života? Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu kažu da može – naime, njihovo je istraživanje otkrilo da optimističniji pojedinci mogu dodati koju godinu ekstra svom životnom vijeku.

U studiji, objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su ispirali 69.744 žene i 1.429 muškaraca o njihovoj razini optimizma i zatim ih pratili tijekom 10 godina (žene), odnosno 30 godina (muškarce).

Pritom su otkrili da su pojedinci s višom razinom optimizma imali 11 do 15 % dulji životni vijek, kao i 70 % veće izglede da dožive 85 godina.

Postoji mnogo razloga zašto pozitivno razmišljanje može doprinijeti duljem životnom vijeku. Istraživači smatraju da bi optimistični ljudi mogli učinkovitije balansirati svoje emocije ili se lakše oporaviti od stresa i nositi sa svakodnevnim stresorima.

Bez obzira na razlog, čini se da postoji povezanost između pozitivnog pogleda na život.

atma.hr – 39

Ovo bi istraživanje moglo ostaviti posljedice na to kako promatramo i tretiramo proces starenja. Umjesto da se usredotočimo na ono što ‘ne bismo trebali’ učiniti – ne jesti ovo, ne piti ono – to bi moglo premjestiti fokus na stvari koje valja činiti ako želimo živjeti duže.

Iako su istraživanja utvrdila mnoge čimbenike rizika koji dovode do bolesti i prerane smrti, znamo relativno malo o pozitivnim psihosocijalnim čimbenicima koji mogu promicati zdravo starenje.

Pa, jeste li optimistični? Čak i ako je odgovor ne, nije riječ o instantnoj smrtnoj presudi.

Naš osjećaj optimizma nije fiksan – zato možemo postati optimističniji kroz prakticiranje zahvalnosti, za koju se pokazalo da povećava osjećaj sreće, te meditacije, pozitivnih afirmacija i mantri koje djeluju na povećanje samopouzdanja.

Ti mali trenuci dnevne pozitivnosti mogli bi mnogo značiti za vašu dugovječnost.

naturala.hr

atma.hr – 78