“Pas mog susjeda, Sammy, za mene je ogromna inspiracija”, kaže Tim van der Vliet, autor knjige “Spiritualno buđenje (na lakši način)”… “Mnogo toga spiritualnog možete naučiti od ljubimaca, a ovdje objašnjavamo važnih pet stvari.”

atma.hr – 52
1. Nježni dodir je dobar za zdravlje.

Pošto mazimo ljubimce, znamo kako je fizički dodir za nas prirodan. Prirodno nas privlači da mazimo ljubimce. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo dobar za naše zdravlje. On “iz mjesta” podiže razinu oksitocina i serotonina.

Dodir liječi bolesti, umanjuje stres i smanjuje krvni tlak, a može čak i da vam poboljša pamćenje. Od tog nježnog dodira zaboravljate na sve misli i popravlja vam se raspoloženje. Mazite svoje ljubimce, a ukoliko ih nemate – grlite svoje prijatelje, djecu i partnera.

2. “Sada” je jedina vremenska odrednica.

Kako pas mjeri vrijeme? Ne mjeri ga uopće. Pas vjeruje, u miru je, ne brine o budućnosti i ne razmišlja o prošlosti. Pas se nalazi u sadašnjosti, promatra što se oko njega događa. On se ili raduje ili odmara. I mi možemo isto tako. Ne moramo imati mišljenje o svemu što nam se događa. Ako osjećamo da nas nešto posebno interesira – to je u redu. Ako ne, slobodni smo odmarati i promatrati tražeći što će nas inspirirati.

atma.hr – 52
3. Živjeti jednostavnim životom je sasvim u redu.

Ukoliko se možemo radovati malim stvarima koje čine život, onda smo istinski sretni. Nema veze koliko imamo ili koga poznajemo. Ako pas dobro spava, ako ga hrane i vode u šetnju, on je zaista vrlo sretan.

Ako pojedem malo zdrave hrane, ako prošetam, bilo da je to sa psom ili bez njega, stvarno se bližim suštini sreće. Za mene je najveća radost u životu kad mogu uživati u takozvanim malim stvarima.

4. Nitko nije savršen.

Ni pas mog susjeda, Sammy, koji me je toliko inspirirao, nije savršen. Na primjer, intuitivno on zna da me je inspirirao i kad god me vidi, on skače i liže me. Ali primijetio sam da i on ima mane: ima višak kilograma, linja se, nije pristojan … i bali kad mu se netko dopadne!

Nitko nije savršen i Sammy se od drugih po tome uopće ne razlikuje. Oduševljen sam činjenicom da mu se sviđam, ali svaki put kad ga vidim poslije se moram tuširati i prati odjeću. Nitko nije savršen pa ni spiritualne vođe 🙂

atma.hr – 52
5. Igrajte se, igrajte se, igrajte se!

Psi se tijekom dana igraju satima bez obzira na vrijeme. Kad se ne igraju, odmaraju ili mašu repom jer su sretni, često bez nama jasnog razloga. Primijetio sam da kada imam neki problem, sve shvaćam previše ozbiljno.

Ukoliko bi ljudi mogli neke stvari pa i sam život, shvatiti manje ozbiljno, vjerojatno bi se više smiješili. Ovo je možda i najveća duhovna lekcija koju možete naučiti od vašeg psa.

Valja se igrati više.

lovesensa.rs