Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Limfni sustav je temelj našeg imunološkog sustava. Glavni zadatak mu je obrana od infekcija i bolesti, uključujući i obranu od tumora. Ako ovaj sustav ne radi kako treba, tijelo će se ugušiti u vlastitom otpadu. Zato je od velike važnosti limfni sustav održavati protočnim i čistim.Evo kako to možete učiniti!

atma.hr – 78
7 načina čišćenja limfnog sustava           

Limfni sustav je temelj našeg imunološkog sustava. Njega možete zamisliti kao sustav odvodnih kanala koji iz tijela odnosi otpadne tvari.

Funkcija ovog sustava je uklanjanje toksina iz stanica te njihov prijenos kroz krvotok do crijeva i bubrega, gdje će se preraditi i biti uklonjeni iz tijela.

Ako ovaj sustav ne radi kako treba, tijelo će se ugušiti u vlastitom otpadu. Zato je od velike važnosti limfni sustav održavati protočnim i čistim.

Što je limfa?

Jeste li znali da vaše tijelo ima čak 3 puta više limfne tekućine nego krvi? Limfa se u organizmu proizvodi kao izvanstanična tekućina, a zatim ulazi u limfne žile. Limfa putuje do limfnih čvorova koji se nalaze u grlu, na vratu, u preponama i ispod pazuha, a najveće limfno tkivo je slezena.

Limfa tijelo čisti od bakterija, a filtrira se kroz slezenu, timus i limfne čvorove prije nego li se isprazni u krvotok kroz lijevu ili desnu potključnu venu. Glavni zadatak limfnog sustava je obrana od infekcija i bolesti, uključujući i obranu od tumora.

Pomaže ljudskom tijelu riješiti se viška tekućine i otpadnih tvari, a uloge limfnog sustava uključuju i upijanje masnoća iz crijeva te njihov prijenos u krv.

atma.hr – 39

Čišćenje limfnog sustava pomoći će vam kod:

 • problema s kožom
 • glavobolje
 • prehlada i upala sinusa
 • povišenog kolesterola
 • oslabljenog imunološkog sustava
 • kroničnog umora

7 prirodnih načina za detox limfnog sustava

1. Jedite više sirovog voća i povrća

Sirovo voće i povrće sadrži veću količinu prirodnih kiselina i enzima, koji rastvaraju nakupljene toksine i pomažu u čišćenju štetnih supstanci iz tijela. Sirovu hranu bi trebalo jesti na prazan želudac kako bi učinak bio bolji i limfi omogućio duboko čišćenje stanica.

Sirova hrana je alkalna što pomaže neutralizirati štetne patogene i tako smanjiti teret čišćenja s limfe. Zato dodajte u vašu prehranu sirovo povrće u obliku salata i konzumirajte više svježih sokova.

Među namirnicama koje su dobre za limfu nalaze se:

 • luk
 • češnjak
 • đumbir
 • avokado
 • alge kelp i kombu
 • pšenična trava
 • citrusi i ostala kisela voća
 • gorka hrana poput rotkvice, gorušice i kelja
 • sjemenke lana i druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama
 • sirovi orasi, bademi i lješnjaci
 • sjemenke suncokreta
 • sjemenke bundeve

2. Pijte dovoljno vode

95% limfe čini voda. Vašem tijelu potrebna je voda da bi limfni sustav imao dovoljno tekućine za pravilan rad. Dnevno biste trebali popiti najmanje 6 do 8 čaša filtrirane vode.

Izbjegavajte alkohol, gazirane sokove, energetske napitke i zaslađene voćne sokove koji sadrže štetne i toksične sastojke te dodatno opterećuju limfni sustav. Čaj se ne računa u dnevnu količinu potrebne tekućine.

Ako želite ubrzati proces hidratizacije, u vodu dodajte malo limunovog soka. Limun je alkalno voće koje pomaže u procesu opskrbe limfe i tijela mineralima.

atma.hr – 78
3. Oblozi od ricinusovog ulja

Hladno prešano ricinusovo ulje znatno će poboljšati cirkulaciju u limfnim žilama. Koristite ga u obliku obloga, koje ćete primijeniti na području donjeg dijela trbuha.

Uzmite pamučnu krpicu, presavijte je nekoliko puta i na nju nanesite hladno prešano ricinusovo ulje. Dobro natopite krpicu i prislonite na kožu. Oblog možete ostaviti preko noći.

Ricinusovo ulje poboljšat će cirkulaciju u limfnim žilama, ublažiti upale i poboljšati vašu probavu.

4. Masaža ili ručna limfna drenaža

Svaka masaža će dobro djelovati na limfni sustav zato što se njome kroz pore oslobađaju toksini iz tijela. Ipak, najučinkovitija je limfna masaža – posebna vrsta masaže kojoj je glavni cilj poboljšati protok limfe kroz tijelo.

Studije su pokazale da limfnom masažom možete poboljšati rad limfnog sustava za čak 78%. To je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene.

Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari i putem mokraće izbaciti ih iz organizma. Ručnu limfnu drenažu izvodi školovani fizioterapeut. Djelotvorna je i za uklanjanja celulita te pozitivno utječe na zdravlje kože.

atma.hr – 39

5. Biljni preparati

Mnoge biljke imaju dobrobiti za limfni sustav, bilo da je riječ o poboljšanju protoka limfne tekućine ili izlučivanju toksina iz tijela. Vrlo učinkoviti su preparati od nama egzotičnih biljaka echinacea i astragalus.

Ove biljke mogu se koristiti kao tinkture, a na vaš limfni sustav djeluju tako što će ga probuditi, očistiti i potaknuti na djelovanje.

Crvena djetelina je popularna biljka koja pomaže poboljšanju protoka limfe i detoksikaciji. Priljepača se stoljećima koristi i smatra kao najbolji tonik za drenažu limfnog sustava.

banner za knjige zivot izmedju zivota

6. Suho četkanje kože

Suho četkanje kože je tehnika čišćenja, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa. To je tehnika koja se u Ayurvedi koristi za poboljšanje protoka limfe i poboljšavanje cirkulacije.

Jednostavna je za primjenu. Četkom s prirodnim vlaknima kožu četkate u smjeru prirodnog kretanja limfe – od stopala prema srcu.

Ovo četkanje stimulira žlijezde znojnice, otvara pore i uklanja mrtve stanice. Također limfu i krv tjera prema organima, što pomaže u čišćenju toksina. Među dobrobitima suhog četkanja su poboljšano stanje kože i smanjeni celulit.

atma.hr – 75
7. Vježbanje

Ako ste u prilici, skačite na trambulinu poput djeteta. Brojne studije pokazuju da je skakanje najučinkovitiji način za poboljšanje cirkulacije limfe. Ima i brojne druge prednosti za tijelo, kao što je poboljšani tonus mišića.

Skakutanje i vježbanje stimulira milijune zalistaka u limfnim žilama. Istovremeno poboljšava i cirkulaciju krvi. Povećana fizička aktivnost dovodi krv i kisik u stanice, a to pomaže u čišćenju mišića od nakupljenih toksina.

Bolja cirkulacija znači i bolje zdravlje.

alternativa-za-vas

85 MEDICINSKI MEDIJ

MEDICINSKI MEDIJ