Misli bježe, koncentracija opada, napetost raste, osjećate unutarnju neugodu, paniku – to su tipični simptomi stresa, koji nas izbacuju iz ravnoteže, prenosi uspesnazena.com.

atma.hr – 52
Što raditi? Naučiti upravljati stresom jer to pomaže, ne samo da se vratite u ravnotežu, nego i da eliminirate bolest i čak usporite proces starenja.

1. Češalj

Tijekom radnog rana, npr provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje vrlo napeta, tako da glava postaje vrlo teška i počinje boljeti. Jedan od načina izbjegavanja i uklanjanja stresa je češljanje ili četkanje kose u trajanju 10-15 minuta. Ova procedura pomaže “aktivirati” krv i osloboditi mišiće.

2. Hrana

Ukusna hrana – učinkoviti antistres doping. Za dobro raspoloženje i za oslobađanje od stresa pomoći će hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline, vrlo korisne za živčani sustav. Pojedite malo sjemenki buće ili šaku oraha. Ili još praktičnije- 1 bananu! Banane su izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina. Također su bogate željezom. Što to znači? To znači da banana izvrsno hrani naše živce, brani nas od depresije i stresa. Banana je zaista jamstvo dobrog raspoloženja! Naime, ona sadrži bjelančevinu triptofan koja se u tijelu pretvara u serotonin, hormon zbog kojeg se osjećamo sretni i podiže nam se raspoloženje.

3. Istrljajte dlanove

Još jedan način da se ublaži napetost i izbjegne stres. Potrebno je svom snagom protrljati dlan o dlan, dok dlanovi ne postanu vrući. Također je korisno i protrljati uši. Na taj način, brzo ćete se vratiti i fokusirati na posao.

atma.hr – 52
4. Isprati konflikte i stresove

Izboriti se s negativnom emocijom pomaže 15-minutno tuširanje. Stanite ispod toplog mlaza vode, tako da on masira glavu i ramena. Ubrzo ćete osjetiti kako voda odnosi sa sobom sve nepotrebno.

5. Boje

Psiholozi su otkrili da oslikavanje ili bojanje uzoraka u roku od 2-3 minuta u razdobljima pojačanog stresa peterostruko povećava vjerojatnost da se svi poslovi završe na vrijeme.

Ovdje pronađite uzorak koji vam se najviše sviđa.

6. Čaj s hibiskusom

Nagomilavanjem slobodnih radikala čovjek ima osjećaj panike i anksioznosti- karakteristike stresnog stanja. Hibiskus ne dopušta slobodnim radikalima gomilanje, kao da ih “razvodnjava”, i na taj način pomaže u oslobađanju od stresa, ne izazivajući u vama malaksalost.

atma.hr – 52
7. Spremanje

Razvrstavanje stvari na svoja mjesta pomaže da se usredotočite i organizirati misli. Osim toga, uredne police, ladice i ormari, daju pozitivan psihološki učinak – vanjska uređenost i organiziranost nesvjesno se prenosi na naš život.

8. Ples

Obavezno plešite kod kuće. Ritmički pokreti uz glazbu idlično pomažu u eliminiranju stresa. Osim toga, ples doživljavamo kao zabavu, za razliku od sličnih vježbi u fitness klubu.


uspesnazena.com