atma.hr – 52
Halava je popularni sjeverno-indijski slatkiš te uistinu nije svakidašnji desert. Ohrabrite se pripremiti ga za neku posebnu priliku… Ova se halava može skuhati od bilo koje vrste mrkve, no savjetujemo vam uzeti što svježiju i slađu. Halavu od mrkve možete poslužiti toplu ili hladnu, sa ili bez šlaga ili sladoleda, ukrašenu bademima, indijskim oraščićima ili pistacijima.

Vrijeme pripreme: 45 min

Sastojci: mrkva – 450 grama, maslac – 100 grama, mlijeko – 3 dl, badem, grožđice, brusnice (šaka-dvije), smeđi šećer – 200 grama

Sastojci za ukrašavanje: malo mljevenog kardamoma, indijskih oraščića ili pistacija, šlag ili sladoled od vanilije

atma.hr – 52
Priprema: Operite mrkvu i naribajte na sitnom ribežu. U posudi rastopite maslac i dodajte naribanu mrkvu. Kuhajte na umjerenoj vatri 10 minuta bez poklopca, često miješajući da se mrkva ravnomjerno skuha i ne zagori. Dodajte mlijeko, šećer, grožđice, brusnice i bademe. Kuhajte još 20 do 30 minuta dok se halava ne zgusne u jednoličnu masu. Kad se malo ohladi, oblikujte je kako želite (kuglice koje vadite žlicom za sladoled, kocke, rombovi…). Stavite u hladnjak i pustite da se 30 minuta hladi.

Evo par savjeta za ukrašavanje pri serviranju:  pospite mljevenim kardamomom, pistacijima, indijskim oraščićima, ukrasite šlagom ili vanilija sladoledom.

U slast!

atma.hr – 52