Foto: pixabay.com

Kada se osjećate depresivno, dobra ideja je da isprobate i pomak perspektive i eliminirate otrovne elemente iz tijela kako bi se osjećali sretnije. Uživanje u životu je tako važno za zdravlje, a najbolji način da to postignete je da smanjite negativnu energiju.

atma.hr – 52
Negativna energija uistinu može iscrpiti. Negativna energija može se smatrati niskom točkom raspoloženja koje prožima vaše cijelo tijelo i one oko vas.

Vi vjerojatno primjećujete tu negativnu energiju, a primjećuju je i ljudi oko vas. Dakle, odlično je ako možete prepoznati negativnu energiju, jer onda možete promijeniti  dan i početi podizati vaše raspoloženje i razinu energije.

Naše dnevno raspoloženje može pokazivati neku vrstu zaraznog efekta –  možemo učiniti da se druge osobe osjećaju sjajno u našem društvu ili ih možemo oneraspoložiti.

Jasno, prvi izbor je vjerojatno onaj koji preferirate, jer kad se osjećate energično i uzbuđeno automatski poboljšavate svoje zdravlje i ukupnu kvalitetu života.

Evo devet znakova koji vam mogu reći imate li negativnu energiju i trebate li nešto promijeniti kako bi stvorili više pozitivne energije i radosti u svom životu.

atma.hr – 52
1. Depresivni ste

Ako ste primijetili simptome depresije, to je jasan signal negativne energije i njenog utjecaja na vaš život.

Depresija nije odbijanje pozitivnosti ili nespremnost uključivanja u sretne aktivnost, umjesto toga, sama priroda bolesti čini gotovo nemoguće natjerati samog sebe da se osjećate sretni i motivirani.

2. Radite do kasno u noć

Nakon dugog dana na poslu, možda ćete osjetiti veću negativnost ako se suočavate sa stresom sami  kod kuće. Tijekom cijelog radnog dana smanjuje se i mentalna i fizička energija, što znači da će vaša tolerancija za stres i motivacija za komplicirane mentalne zadatke biti vrlo niska nakon radnog dana.

Pokušajte radni stres ne nositi sa sobom. Stvaranje popisa obveza za sljedeći dan sjajan je način da se pripremite i stavite stres na stranu kada se vraćate kući. Ako radite kod kuće, možete stvoriti zaseban prostor posvećen poslu.

atma.hr – 52
3. Vaš životni prostor je kompliciran

Kada živite s nekim, više ćete puta imati priliku vidjeti drugu osobu umornu, bolesnu i razdražljivu. Bilo da živite s cimerom, s najboljim prijateljem ili s partnerom, negativna energija se može pojaviti u kući kada je raspored različit.

Sjednite sa svojim partnerom i komunicirate kako bi došli do odgovarajućeg kompromisa.

4. Uspoređujete sebe s drugima

Mi živimo u stanju konstantnog uspoređivanja što nemamo i što nismo postigli.

Umjesto da pokušavate živjeti po standardu površnih snimki tuđih života, prepoznajte i cijenite sebe s dostojanstvom s kojim se odnosite prema drugim ljudima, žrtve koje ste napravili za svoje najmilije ili postizanje vrijednog cilja  i mala djela dobrote su vjerojatno prošla nezapaženo od većine ljudi..

5. Vaš raspored je previše zatrpan

Kada je vaš raspored previše zatrpan i užurban i trčite okolo od mjesta do mjesta, teško je ne biti negativan i anksiozan. Ako osjećate ovakav pritisak, možda je vrijeme da učinite nešto zabavno, za sebe, što vam može uljepšati vaš dan.

Priuštite si nešto posebno svaki mjesec ili tjedan. To može biti bilo što – od masaže do omiljenog jela nedjeljom. Nagradite se za cijeli dugi radni tjedan.

atma.hr – 52
6. Primjećujete lošu energiju u drugima

Mi zrcalimo govor tijela i energiju onima oko nas. Ako osjećate lošu energiju u komunikaciji s drugim ljudima, možda ste uzrok upravo vi.

Dakle, provjerite sebe i razmislite  je li problem u vama i trebate li možda promijeniti svoj stav. Najbolji način provjere da se zapitate bi li željeli sudjelovati u razgovoru sa samim sobom da ste netko drugi.

Budite iskreni. Ako shvatite da negativna energija dolazi od vas, a ne od nekog drugog, pristojno se ispričajte i recite da morate negdje otići.

7. Vrlo ste emocionalni

Ako se često osjećate previše emotivno i emocije vas guše više no što je normalno, možda trošite previše vremena baveći se negativnom energijom. Često pokušavamo odagnati te emocije iz naših života, ali one zapravo mogu biti dobar znak upozorenja da nešto u svom životu treba promijeniti.

Kad opazite emocije u obliku fizičke senzacije poput lupanja srca ili znojnih dlanova, umjesto da pokušavate zatomiti te senzacije, omogućite im da jednostavno prođu kroz tijelo kao val. S emocijama možete biti sigurni u dvije stvari: emocionalne reakcije svi imaju  i na kraju sve one prođu.

Ako bez osuđivanja promatrate njihovu prisutnost, one će brže dostići svoj vrhunac i na kraju se istrošiti bez vašeg uloženog truda.

atma.hr – 52
8. Provodite previše vremena na „Facebook“ – u

Ako previše vremena provodite na društvenim mrežama, to može naštetiti vašem zdravlju i uzrokovati osjećaj ljubomore ili anksioznosti kada promatrate živote drugih ljudi. Takva negativnost se onda prenosi u cijeli vaš dan.

Tijekom vremena, fizičke posljedice tih emocija mogu dovesti do oslabljenog imunološkog sustava uslijed kroničnog oslobađanja kortizola. Ograničite vrijeme na društvenim mrežama  i bit ćete sretniji veći dio dana.

Opće preporučeno ograničenje je dva sata dnevno, posebno za ljude koji imaju djecu.

9. Prakticirate negativan unutarnji govor

Ako stalno prakticirate negativan unutarnji govor: “Ne mogu to učiniti” ili “Izgledam užasno u ovim hlačama,” morate poraditi na stjecanju optimizma na redovnoj osnovi.

Pozitivne afirmacije i svakodnevno postavljanje namjere mogu vam pomoći da se oslobodite od negativne, otrovne energije. Recite sebi kako ste nevjerojatni gledajući se u ogledalo svaki dan i vaše raspoloženje će biti sve bolje i bolje.

Kada se osjećate depresivno, dobra ideja je da isprobate i pomak perspektive i eliminirate otrovne elemente iz tijela kako bi se osjećali sretnije. Uživanje u životu je tako važno za zdravlje, a najbolji način da to postignete je da smanjite negativnu energiju.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić