Ako nam se ne ispune očekivanja, to samo znači da nije bilo za naše najveće dobro. Vjerujmo životu.

atma.hr – 78
Svatko od nas ima neka očekivanja. I trebamo ih imati. To su poveznice ka našim potrebama. Kada nema očekivanja, znači da je prekinut dodir sa sobom i tada zapravo ni ne znamo što želimo.

Želje i očekivanja su zapravo mjerilo prema kojem određujemo sebe u odnosu na nekog ili nešto. Koliko i što ja točno očekujem od svoga posla, od svoje veze, od svojih prijatelja itd. Što mi točno treba od njih? Ako nismo sigurni u to što nam treba, unižavati ćemo svoja očekivanja i biti lažno skromni ili jednostavno čekati da “odgovaramo” na tuđe impulse, što znači prilagodbu koja ne mora uvijek značiti da ćemo biti na dobitku ili barem na istom kolosijeku s drugima. Obično to i nije tako. Kada se prilagođavamo i pravimo kompromise nauštrb sebe, to dugoročno vodi u frustraciju i osjećaj nemoći. Pa postajemo ljuti na tog nekog drugog, a ne znamo zapravo zašto. Ili barem nismo u stanju objasniti.

Nažalost je puno previše savjeta o tome kako ne bismo trebali imati očekivanja, jer, ako ništa ne očekujemo, ne možemo se ni razočarati. To je točno. No, postoji jedna zamka: kada se zatvorimo očekivanjima, stvorili smo blokadu, podigli smo zid između sebe i sebe i sebe i drugih.

atma.hr – 39

Pošto mi stvaramo životne pozicije samo u interakciji, teško da ćemo napredovati ako nismo spremni naučiti kako izraziti svoja očekivanja. A razočarenja je bilo i biti će.
Bitno je da mi zbog sebe utvrdimo što je to što zaista želimo i onda da naučimo načine kako iskomunicirati svoja očekivanja, pazeći pritom da vodimo računa i o drugima i njihovim potrebama.

Kada smo došli do točke da smo to u stanju, znači da je naše očekivanje mjerilo naše vrijednosti, naših standarda ispod kojih ne želimo ići. Uvijek je rizik postaviti pred nekoga svoja očekivanja, pomalo je i kultuorološki uvjetovano da “se ne bismo trebali nametati”. No, ako se ne izrazimo i ne stavimo karte na stol, zatvaramo se mogućnosti da nam netko uljepša život. Jer, zapravo većina ljudi voli ugađati drugim ljudima i brinuti se za sreću i dobrobit onog drugog.

Samo ako im damo do znanja koji je za nas najprihvatljiviji način.

I za kraj, jedna afirmacija koja pomaže da prihvatimo i one situacije kada se desi da netko neće biti spreman izaći nam ususret i ispuniti naša očekivanja.


Widget not in any sidebars

Afirmacija koja nas možda neće zaštititi od razočarenja, no pomoći će nam sagledati da ako nam se ne ispune očekivanja, to samo znači da nije bilo za naše najveće dobro. Vjerujmo životu.

Afirmacija: Očekujem da ………, no ako bude drugačije, isto je u redu. Doći će nešto bolje.

S ljubavlju, Patricija

Napisala: Patricija Simov, zivotnizaokret.com

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja

Prethodna objavaSaturn pokazuje ono što trebamo rješavati u odnosima
Slijedeća objava“Vještičja ljepota” – 13 žena koje izgledaju PUNO mlađe za svoje godine
Patricija Simov
Svoja znanja i vještine stjecala sam ( i još uvijek stječem) edukacijama na domaćim i stranim priznatim akademijama za NLP, Life Coaching, Mindfulness, Duboki Peat. Ono na što sam posebno ponosna, a što je iz temelja preokrenulo moj život je edukacija iz Nenasilne komunikacije po Marschall Rosenbergu koju sam ja nazvala Komunikacija srca. Trenutno pohađam O.L.I. centar za integrativnu psihodinamsku terapiju gdje se usvršavam iz područja psihologije funkcioniranja ljudskog bića s naglaskom na sposobnosti za ljubav i rad. Fokus moga rada su radionice u malim grupama gdje dalje prenosim znanja iz Komunikacije srca. Drugi dio odnosi se na online Školu za odvažne koja se odvija 1x tjedno putem webinara na kojoj učimo o prirodnim zakonima, funkcioniranju ljudske svijesti, proširujemo svoje granice i rastemo zajedno. Treći dio moga rada individualni rad koji se odvija isključivo online, tako da ako ste bilo gdje u svijetu, a poželite raditi sa mnom, prepreka nema. Ukoliko trebate podršku na svome putu osobnog razvoja, slobodno me kontaktirajte, prvih pola sata je besplatno. http://zivotnizaokret.com/kontakt/