Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Nedavno istraživanje britanskih liječnika kaže da se jedan od mogućih uzroka viška kilogram, krije u bolesti jetre. Mnoge patologije razvijaju se bez simptoma, dakle, prolaze neopaženo, te utječu na metabolizam. Najčešći problem je masna hepatoza.

atma.hr – 78
Prema statističkim podacima, oštećenje stanica jetre razvija se kod svake pete osobe srednje i starije životne dobi. Takvim ljudima je teško smršaviti zbog inhibacije metabolizma, poremećaja u probavi hrane.

Organ prestaje raditi u potpunosti, nakupljaju se toksini, stvaraju se preteže bolesti.

Zašto hepatoza otežava mršavljenje

Jetra ima ulogu filtera u organizmu. Obrađuje otpadne proizvode, propušta organske tvari kroz sebe, hvatajući toksine i opasne materije. Proizvodi korisne enzime koji sudjeluju u razgradnji glukoze i stvaranje energije potrebne da čovjek ima aktivan život i kretanje.

Kada je jetra oštećena, organ doživljava preopterećenje. Svoju energiju usmjerava na “borbu” s unutrašnjim viscelarnim mastima, smanjujući proizvodnju hranljivih materija i enzima. Proces raspada glukoze odvija se polako, a ugljikohidrati dobiveni iz hrane počinju se taložiti u obliku viška kilograma.

S masnom hepatozom, masti i ugljikohidrati se ne odlažu, ne izlučuju iz tijela prirodnim putem. Viscelarne naslage suzbijaju funkciju jetre, smanjuju propusnost njenih kanala. Dakle, smanjenje kalorijskog sadržaja, prelazak na laganu hranu praktično ne daje rezultate: čovjek gubi samo višak vode, ali brzo dobiva na težini nakon prestanka dijete.

atma.hr – 39

Uzroci masne hepatoze jetre

Bolest je povezana s viškom kilograma koji stalno ulaze u organizam. Masna hepatoza nije povezana s upotrebom alkohola, javlja se češće kod mladih uzrasta od 25 do 30 godina. Među faktorima rizika:

  • Debljina bilo kojeg stupnja;
  • Dijabetes;
  • Hormonalni metabolički poremećaj.

Tijekom normalne funkcije jetre, stanice masnog tkiva ispod kože nakupljaju “rezervu” određenu količinu lipida. Ako se zapremina depoa iscrpi, mast se taloži na unutrašnjim organima trbušne šupljine. Stomak osobe počinje rasti, na struku se pojavljuje “šlauf”.

Ova vrsta debljine naziva se “stomačna”. Liječnici smatraju da je to najopasnije po zdravlje. Na primjer, masna hepatoza jetre može pokrenuti razvoj smrtonosne ciroze i raka.

Kako smršaviti ako imate hepatozu jetre

Poštovanje prehrane i promjene načina života jedini je način da se oslobodite bolesti i smršavite bez da naštetite zdravlje.

Ali ovi “šlaufi” na trbuhu vrlo sporo nestaju pa je potrebno strpljenje. Jednostavni savjeti nutricionista i liječnika mogu vam pomoći da pravilno mršavite:

atma.hr – 75
Smanjite kalorije

Pustite da tijelo osjeti zdravu glad. Zamijenite visokokaloričnu hranu laganom hranom, kuhanim povrćem. Dodajte mekinje bogate vlaknima, žitarice, bilje kako biste napunili stomak, poboljšali probavu.

Unesite oko 1200 kalorija dnevno, što će vam pomoći da lako izgubite 1 kg tjedno.

Povećajte fizičku aktivnost

Pokušajte vježbati od 30 do 40 minuta dnevno. Dobar efekt daje ples, hodanje brzim tempom, plivanje, trčanje. Kod kuće savladajte vježbe joge ili pilatesa…

Kontrolirajte razinu šećera u krvi

Ako ste skloni debljanju, redovno kontrolirajte razinu šećera u krvi, jednostavnim testom.

Nizak kolesterol

Uz hepatozu, gubitak tjelesne težine od samo 5% ukupne tjelesne težine poboljšava rad organa, povećava proizvodnju korisnih enzima. Ovo normalizira metabolizam kolesterola, poboljšava sastav krvi.

Napravite testove kontrole kolesterola: ako pada, jetra pravilno funkcionira, oslobađa se naslaga.

atma.hr – 78
Preventiva

S masnom hepatozom, jetra doživljava velika preopterećenja, tako da alkohol i drugi toksini samo pogoršavaju situaciju. Zajedno sa svojim liječnikom izaberite biljne preparate koji poboljšavaju protok žuči, ublažavaju upalu i nelagodu.

Do masne hepatoze jetre može doći čak i s minimalnim povećanjem težine. Liječnici smatraju da povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Da biste smršavili, počnite jesti pravilno i više se krećite i vježbajte.

stil.kurir

73 DETOKS OD A DO Ž

banner za knjige detoks