Ako se boriš s pokušajima kontroliranja svoje prehrane, onda barem pokušaj kontrolirati svoju okolinu. Za početak, drži se dalje od bilo kojeg mjesta ili proizvoda koji ima koristi od tvojih loših izbora… barem za sada.

atma.hr – 39

Meg Selig, autorica knjige “Snaga promjene! (Changepower)” koristi pojam “profiteri loših navika”. Kaže da su to tvrtke, ljudi ili organizacije koje profitiraju od tvojih loših navika. Ako ne obraćaš pažnju i ne štitiš svoja nastojanja, onda ćeš učiniti upravo ono što oni žele od tebe…

Jest ćeš kokice u kinu; jest ćeš nepresušne izvore bijelih masnih peciva iz pekara koje niču u svakom kutku tvog grada; zgrabit ćeš bombon ili čokoladicu dok čekaš red na kasi u dućanu; ili ćeš oblizati čitav kontejner sladoleda, jer ti je reklama rekla da “to zaslužuješ”.

Prosječna osoba će nastaviti raditi ove stvari čak i kada očajnički želi izgubiti tjelesnu masnoću. Zašto? Zato što su ih “profiteri loših navika” tako odgojili, i osjećaju se lišeni tih “zadovoljstava” kad god pokušavaju proći bez njih. Oni su dobro odgojeni, uzoriti potrošači.

Dakle, ako želiš biti vitkiji i zdraviji od prosječne osobe, moraš predvidjeti koje ti situacije mogu uzrokovati neuspjeh i izbjegavati ih, sve dok ne naučiš kontrolirati svoje ponašanje, bez obzira na to gdje se nalaziš i čime si okružen.

Nećeš zbog toga izbjegavati odlazak u dućan, ali ograniči svoju izloženost stvarima koje će ti otežati da se odupreš iskušenju.

atma.hr – 39

Naravno, značajan porast tjelesne masnoće nije uzrokovan rijetkim posustajanjima. Ono je uzrokovano kroničnom konzumacijom ‘smeća’. A ako se nalaziš u okolini koja profitira od tvog neuspjeha, samo ćeš sebi još više otežati mijenjanje svojih svakodnevnih prehrambenih navika. Potrebno je promijeniti mjesta na koja ideš i stvari kojima si okružen.

A ako je tvoja vlastita kuhinja prepuna ‘lažne hrane’ (procesuirane nezdrave hrane lišene prirodnih nutrijenata), onda si bitku doveo u svoju kuću i biti će puno teže tebi (i tvojoj obitelji) nego što je potrebno.

atma.hr

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot