“Baš kao što netko ne zalijeva lišće stabla, već njegovo korijenje, na isti način se prema ljudskoj bolesti treba pristupati od korijenja. Ljudsko korijenje je u mozgu. Zato je lijek za sve poteškoće u smiraju uma. Kada je nečiji um smiren, sve će sa njime biti u redu – i fizički i psihički.”

atma.hr – 78
Jednom su Sri Anandamayi Ma posjetila dva psihologa i slijedeće je ono o čemu su razgovarali;

Pitanje: Psiholozi pacijente liječe tako da s njima razgovaraju. U tvom slučaju se čini kako sama tvoja pojava liječi ljude, čak bez i jedne izgovorene riječi. Mi želimo pomagati ljudima. Što je ono najbolje što za njih možemo učiniti?

Ma: Tko se u ovome svijetu može nazvati normalnim? U želji za ovim ili onim, svatko ispada lud. Netko žudi za novcem, neki za ljepotom, neki za glazbom, neki za djecom, itd. – nitko nije sasvim uravnotežen.

Pitanje: A što bi tomu bio lijek?

Ma: Baš kao što netko ne zalijeva lišće stabla, već njegovo korijenje, na isti način se prema ljudskoj bolesti treba pristupati od korijenja. Ljudsko korijenje je u mozgu. Zato je lijek za sve poteškoće u smiraju uma. Kada je nečiji um smiren, sve će sa njime biti u redu – i fizički i psihički.

Pitanje: Kako smiriti um?

Ma: Putom koji vodi spoznaji „Tko sam?“. Tijelo koje je bilo mlado, a sada je ostarjelo, bijele kose, neće zauvijek trajati. To nije stvarno „Ja“. Zato čovjek mora otkriti tko uistinu on jest.

Kada to pokuša shvatiti, um će biti dovoljno ispravno nahranjen da će se umiriti. Ispravna hrana za um ne može biti ništa što je od ovog svijeta i prolazno, već samo od onoga što je Vječno.

atma.hr – 52
Okus te vječnosti će umiriti um.

Svemir je stvoren iz sreće i zato nalazite sreću u stvarima ovoga svijeta. Bez sreće, život postaje ustaljen, običan. Stoga morate nastojati postići sreću koja je ovaj svijet stvorila.

Pitanje: Kakav posebni doprinos može žena dati za razliku od muškarca?

Ma: Žena je u osnovi majka i zbog toga je njena dužnost svemu služiti. Pored toga ona je kćer, žena, majka, sve u jednom kako bi prepoznala jedinstvo u tom trojstvu. Nadalje, u svakoj je ženi sadržan muškarac, a u svakom muškarcu žena. Kada u tebi ne bi bio sadržan muškarac, njega ne bi mogao ni prepoznati, a kada u čovjeku ne bi bila sadržana žena, niti ona ne bi mogla biti prepoznata. Stoga je jedan od najvećih zadataka žene da u sebi prepozna muškarca.

Ovo je moje tijelo živjelo s majkom, ocem, suprugom i mnogim drugima.

Ovo je tijelo služilo muža, stoga ga možete nazvati ženom.

Pripremalo je mnogima jela, stoga ga možete nazvati kuharom.

Činilo je sve vrste čišćenja i aktivnosti služenja, stoga ga možete zvati slugom.

Ali ako gledate na sve to s druge strane, shvatiti ćete da je ovo tijelo služilo Boga, jer kada služim ocu, majci, suprugu i drugima, ja sam ih jednostavno vidjela kao različite manifestacije Svemogućega i kao takve ih služila.

Kada sam pripremala hranu, činila sam to poput rituala jer je hrana koja je bila pripremana, u konačnici, bila namijenjena Bogu.

Što god sam radila, radila sam to u duhu božanskog služenja.

atma.hr – 78
Pitanje: Kakav posebni doprinos može dati muškarac?

Ma: Muškarac je odraz Uzvišenog Purushe, onoga koji podupire cijeli svemir. Božanskost je istinska muževnost. Ali tu je i Atma koja je iznad muškarca i žene.

Svatko mora otkriti tu Atmu koja leži skrivena unutar njih samih.

Zadatak je svakog ljudskog bića razotkriti i muškarca i ženu potencijalno sadržanih u njima samima i spoznati da je Atma ono što je iznad muškarca i žene.

Preuzeto s facebook profila: Igor Bahun Golub