Mnoge od nas od malena su učili poznatu molitvu Anđele čuvaru mili. Odrastanjem i sve jačim fokusom na materijalni svijet koji nas okružuje, ostavili smo anđele iz nas, kao bića iz bajki za djecu koje su nam pričale naše bake.

atma.hr – 78
Međutim, tko su doista anđeli, kako nam oni pomažu?

Riječ Anđeo korijen vuče iz grčkog jezika, što u prijevodu znači  “poslanik, vjesnik”. Anđele možemo okarakterizirati kao vječna bića prisutna u mnogim religijama, čija je dužnost služiti Bogu, ali i nama ljudima kada ih zamolimo u svim teškoćama na našem životnom putu. Među svim stvorenim bićima anđeli su najbliži Bogu. Ne pripadaju našem prostoru i vremenu, ali mogu djelovati u našoj stvarnosti.Anđeli nemaju tijelo, oni su duhovna bića, te  uvijek djeluju u skladu s Božjom voljom. Nama ljudima pružaju pomoć samo kada ih zamolimo. Anđeli poštuju slobodu izbora, poštuju našu slobodnu volju i nikada neće raditi kontra naše slobode,  osim u slučaju kada nam prijeti smrtna opasnost, a još nije vrijeme da napustimo ovaj realitet.

Njihova glavna zadaća je slavljenje Boga, ali i prenošenje poruka nama ljudima. Postoji hijerarhija anđela koji su prema ulogama zaduženi za određene zadatke.

Prema kršćanskoj tradiciji, hijerarhija anđela prvi put je objavljena u pisanim djelima Pseudo-Dionizija Areopagita, teologa iz 5. Stoljeća. On ih je podijelio u devet redova. Svaki red anđela sastoji se od tri kora. Po ovoj podjeli, Anđeli su hijerarhijski najniža, a Kerubini najviša bića.

atma.hr – 39

U prvi kor spadaju Serafini, Kerubini i Prijestolja. Oni neprestano borave u Božjoj prisutnosti te neprestano izgaraju od božanske ljubavi. Simbol su Božjeg jedinstva i njegove moći.

Drugi red anđela čine Gospodstva, Vlasti i Moći. Oni upravljaju materijalnim svijetom. Gospodstva određuju što treba činiti, Vlasti daju vlast za izvršavanje, a Moći određuju kako naređeno treba biti izvršeno. Moći također uklanjaju sve zapreke.

U Treći, najniži red ubrajamo Poglavarstva, koja predvode izvršavanje onoga što je naloženo po višim korovima. Arhanđeli djeluju na većem, globalnom planu. Biblija nas uči da postoje tri glavna Arhanđela, Mihael, Gabrijel i Rafael, međutim u neizmjernom Božjem Prisustvu postoji niz drugih Arhanđela, svaki sa svojom posebnom svrhom i zadaćom. Anđeli pomažu u svakodnevnim stvarima. Anđeli čuvari pripadaju najnižem koru i oni su ti koji nas stalno prate i čuvaju.


Widget not in any sidebars

Kako najlakše shvatiti i prihvatiti pomoć anđela?

Anđeli su naši nebeski pomagači, oni nas ljube upravo kakvi jesmo.

Važno je napomenuti da nas ne osuđuju i da se ne udaljavaju od nas kada smo više ili manje dobri.

Oni su ti koji nas uvijek vraćaju na pravi put ako tako odlučimo, i zato zahvalimo im na svoj pruženoj pomoći, obratimo pozornost na njihovu bezuvjetnu ljubav kako bismo živjeli bolje sutra!

Vedran Zubović

31 DRVO SREĆE

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here