Mnoge od nas od malena su učili poznatu molitvu Anđele čuvaru mili. Odrastanjem i sve jačim fokusom na materijalni svijet koji nas okružuje, ostavili smo anđele iz nas, kao bića iz bajki za djecu koje su nam pričale naše bake.

atma.hr – 52
Međutim, tko su doista anđeli, kako nam oni pomažu?

Riječ Anđeo korijen vuče iz grčkog jezika, što u prijevodu znači  “poslanik, vjesnik”. Anđele možemo okarakterizirati kao vječna bića prisutna u mnogim religijama, čija je dužnost služiti Bogu, ali i nama ljudima kada ih zamolimo u svim teškoćama na našem životnom putu. Među svim stvorenim bićima anđeli su najbliži Bogu. Ne pripadaju našem prostoru i vremenu, ali mogu djelovati u našoj stvarnosti.Anđeli nemaju tijelo, oni su duhovna bića, te  uvijek djeluju u skladu s Božjom voljom. Nama ljudima pružaju pomoć samo kada ih zamolimo. Anđeli poštuju slobodu izbora, poštuju našu slobodnu volju i nikada neće raditi kontra naše slobode,  osim u slučaju kada nam prijeti smrtna opasnost, a još nije vrijeme da napustimo ovaj realitet.

Njihova glavna zadaća je slavljenje Boga, ali i prenošenje poruka nama ljudima. Postoji hijerarhija anđela koji su prema ulogama zaduženi za određene zadatke.

Prema kršćanskoj tradiciji, hijerarhija anđela prvi put je objavljena u pisanim djelima Pseudo-Dionizija Areopagita, teologa iz 5. Stoljeća. On ih je podijelio u devet redova. Svaki red anđela sastoji se od tri kora. Po ovoj podjeli, Anđeli su hijerarhijski najniža, a Kerubini najviša bića.

atma.hr – 52
U prvi kor spadaju Serafini, Kerubini i Prijestolja. Oni neprestano borave u Božjoj prisutnosti te neprestano izgaraju od božanske ljubavi. Simbol su Božjeg jedinstva i njegove moći.

Drugi red anđela čine Gospodstva, Vlasti i Moći. Oni upravljaju materijalnim svijetom. Gospodstva određuju što treba činiti, Vlasti daju vlast za izvršavanje, a Moći određuju kako naređeno treba biti izvršeno. Moći također uklanjaju sve zapreke.

U Treći, najniži red ubrajamo Poglavarstva, koja predvode izvršavanje onoga što je naloženo po višim korovima. Arhanđeli djeluju na većem, globalnom planu. Biblija nas uči da postoje tri glavna Arhanđela, Mihael, Gabrijel i Rafael, međutim u neizmjernom Božjem Prisustvu postoji niz drugih Arhanđela, svaki sa svojom posebnom svrhom i zadaćom. Anđeli pomažu u svakodnevnim stvarima. Anđeli čuvari pripadaju najnižem koru i oni su ti koji nas stalno prate i čuvaju.

Kako najlakše shvatiti i prihvatiti pomoć anđela?

Anđeli su naši nebeski pomagači, oni nas ljube upravo kakvi jesmo.

Važno je napomenuti da nas ne osuđuju i da se ne udaljavaju od nas kada smo više ili manje dobri.

Oni su ti koji nas uvijek vraćaju na pravi put ako tako odlučimo, i zato zahvalimo im na svoj pruženoj pomoći, obratimo pozornost na njihovu bezuvjetnu ljubav kako bismo živjeli bolje sutra!

Vedran Zubović