Foto: pixabay.com

Najbolje vrijeme za sadnju đumbira je između proljeća i jeseni. Ako ste se odlučili zasaditi ga u posudu, svakako izaberite neku koja je veća (odnosno šira jer korijen raste u širinu) i ima dobru drenažu jer đumbir ljeti treba puno vode, stoga posebno treba paziti na to da zemlja ne bude suha jer se korijen tada neće dobro razvijati.

atma.hr – 52
Đumbir je poznat već stoljećima, a vjeruje se da potječe iz Indije. Jedan je od najpopularnijih začina, po upotrebi je na drugom mjestu, odmah nakon papra.

Vrlo ga je lako uzgajati kod kuće, tako da ga možete imati pri ruci kad god poželite.

Pri kupnji đumbira vodite računa o tome da onaj u trgovinama može biti tretiran fungicidima i pesticidima, te premazan sredstvom koje sprječava rast kako ne bi klijao na policama.

Najbolje vrijeme za sadnju đumbira je između proljeća i jeseni. Ako ste se odlučili zasaditi ga u posudu, svakako izaberite neku koja je veća (odnosno šira jer korijen raste u širinu) i ima dobru drenažu jer đumbir ljeti treba puno vode, stoga posebno treba paziti na to da zemlja ne bude suha jer se korijen tada neće dobro razvijati.

No, ako zemlja bude previše natopljena vodom korijen  đumbira mogao bi istruliti. Stoga se potrudite da osigurate stalnu vlažnost zemlje koja neće biti pretjerano natopljena.

Ako đumbir želite posaditi u vrtu, savršeno vrijeme je od travnja/aprila do lipnja/juna. U berbi ćete moći uživati već u listopadu/oktobru, odnosno šest do osam mjeseci nakon sadnje, iako ga kušati možete već nakon tri-četiri mjeseca.

Za sadnju vam treba komad svježeg korijena đumbira, koji ima vidljive izbočine. Tu će izbiti novi izdanci. Ako je korijen đumbira koji planirate saditi suh, ostavite ga da se namače u toploj vodi najmanje tri sata prije sadnje.

atma.hr – 52
Treba vam kvalitetna zemlja, organski kompost i pijesak.

Napunite 2/3 posude kompostom pomiješanim s malo pijeska.

Potom u kompost zabodite komad svježeg đumbira tako da se vidi samo “oko”.

Dodajte  sloj zemlje  kojim ćete pokriti korijen đumbira. Zalijte.

Kako biste zadržali što više vlage u zemlji, posudu možete pokriti plastičnom vrećicom. Posudu stavite na mjesto koje je djelomično izloženo sunčevoj svjetlosti. Mjesec dana nakon sadnje pojavit će se zeleni izdanci te tada možete maknuti plastičnu vrećicu, a posudu s đumbirom staviti u sobu u kojoj ima svjetlosti.

Temperatura koja će odgovarati biljci je oko 24 stupnja. Ovo je i vrijeme kada đumbir možete presaditi. Učinite to dok su izdanci još mali. Ne trebate ukloniti svu zemlju oko korijena, a ako je gomolj dovoljno velik možete ga podijeliti te zasaditi odvojeno. Tako će biljka imati više mjesta za rasti.

Kad stabljika bude oko metar visoka, možete izvaditi gomolj ili samo dio koji planirate upotrijebiti, a ostatak možete ponovno posaditi.

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka koja pripada istoj porodici kao i đumbir, a stiže nam iz južne Azije. Nije teška za održavanje, a njezin prekrasan cvijet bit će i ukras vašeg balkona ili doma.

Godi joj toplina i vlažnost te djelomična ili potpuna sjena. Kad sazrije, možete je izvaditi iz zemlje i uzeti koliko vam treba, a ostatak ostaviti da raste.

Najbolje vrijeme za sadnju je u veljači/februaru. Također se uzgaja iz gomolja, najbolje onih s puno manjih izbočina te koji  nisu sasušeni. Kurkumi treba oko deset mjeseci da sazrije i bude spremna za berbu. Mora biti zaštićena od hladnoće, a najbolje raste na temperaturama od 20 do 30 stupnjeva.

Korijen kurkume ostavite na tamnom mjestu nekoliko tjedana, dok ne proklija. Dijelove proklijalog gomolja rasporedite u mješavinu komposta i pijeska u razmaku od 5 cm. Pokrijte zemljom i zalijte. Izbočine neka budu okrenute prema gore.

ceresa.hr