Kada je Nikolaj Velimirović, episkop i kršćanski teolog 1927. godine bio u Americi, posjetio je slavnog znanstvenika i Tesla ga je pozvao u svoj laboratorij…

atma.hr – 78
Nikolaj Velimirović i Nikola Tesla bili su dobri prijatelji, o čemu svjedoči i anegdota nastala iz jednog od njihovih susreta u kojem su razgovarali o znanosti i vjeri.

Nikolaj Velimirović bio je blizak prijatelj Nikole Tesle. Njih dvojica su se često zvali imenjacima. Kada je episkop 1927. godine bio u Americi, posjetio je slavnog znanstvenika i Tesla ga je pozvao u svoj laboratorij.

Čim je episkop otvorio vrata Teslinog laboratorija, Tesla je stavio u pokret tisuću nekakvih kotača i zupčanika.

– Imenjače, što to uradi? Kakva je to sila koja pokreće tolike kotačiće? – pitao ga je Nikolaj Velimirović.

– Imenjače, ti si školovan čovjek, valjda znaš što je to? – odgovori Tesla.

– Što je to?

– Struja, imenjače!

atma.hr – 39

– Kad si tako veliki stručnjak za struju, reci mi hoće li tvoja znanost otkriti način da se ta sila struje vidi golim okom?

– Nikada – odgovori Tesla – dok je svijeta i vijeka.

– Pa zašto onda narod traži da vidi Boga? Sila postoji i kada se ne vidi – zaključi Nikolaj.

FOTO: Blue Portrait of Nikola Tesla, jedini portret za koji je Tesla pozirao, slikarica Vilma Lwoff-Parlaghy, NordseeMuseum, Husum, Njemačka

IZVOR: stil.kurir /  Svetosavsko zvonce

Tesla: izumitelj električnog doba

TeslaMminU ovoj inspirativnoj knjizi, W. Bernard Carlson istražuje Tesline obiteljske korijene, životne ideale i nadahnuće njegovog genija, a najveći dio knjige posvetio je njegovim izumima. Ova inspirativna biografija baca novo svjetlo na Teslin vizionarski pristup izumima i poslovnim strategijama koje stoje iza njegovih najvažnijih tehnoloških dostignuća. Knjiga je nominirana za nagradu Royal Society Winton u kategoriji znanstvene knjige. Proglašena jednom od najboljih znanstvenih knjiga na Amazonu.

480 stranica, format: 15 x 23 cm

Cijena: 189 kn