Designed by Freepik

Dok autoimune bolesti pogađaju sve veći broj ljudi, klasična medicina sve teže pronalazi odgovor na pitanje koji je njihov uzrok i zašto su toliko učestale. Najčešća definicija glasi: autoimuna bolest je abnormalna reakcija tijela na vlastite stanice, tkiva, organe i živčani sustav.

Pripremila: Snježana Horvat
Izvor: alternativa-za-vas.com

A pod tom abnormalnom reakcijom obuhvaćeno je oko 80 bolesti, među kojima su najpoznatije multipla skleroza, reumatoidni artritis, fibromialgija, lupus, Crohnova bolest, dijabetes…

Svako od tih oboljenja razlikuje se ovisno o tome koji je tjelesni sustav pogođen: koža, kosti, probavni ili živčani sustav.

Nažalost, osobe koje boluju od ovih bolesti, kada pitaju zašto se razbolijevaju, uglavnom nailaze na šutnju liječnika ili slijeganje ramenima.

Ostaju prepušteni sami sebi zbog čega se sve češće okreću alternativnim rješenjima.

atma.hr – 75
Psihosomatske bolesti

Postoji određeni broj stručnjaka koji smatra da su autoimuna oboljenja zapravo psihosomatske bolesti, a to znači da su usko povezane s umom.

Neki stručnjaci ova oboljenja dovode u vezu s neizraženim, potisnutim emocijama, koje su na neki način morale izbiti na površinu.

Ali neki pak idu u krajnost tvrdeći da osobe koje imaju ovakva oboljenja zapravo „izmišljaju“ i same stvaraju svoju bol i patnju, što, naravno, nije istina.

Alternativni pogled na autoimune bolesti

Drevna indijska medicina ayurveda ljudskom zdravlju pristupa cjelovito te, osim fizičkog tijela, uzima u obzir i neke druge parametre, poput naše svijesti i uma.

Budući da svoj fokus ne ograničava na simptome, nego čovjeka gleda u cjelini, uspijeva pronaći neka konkretna objašnjenja i tumačenja za autoimune bolesti.

Činjenica je da su neke osobe sklonije ovim oboljenjima. Tu ayurveda daje zanimljivo tumačenje – tajna se krije u našem umu, odnosno u vezi između naše svijesti i tjelesnih stanica.

A da je ovaj sustav na dobrom tragu, potvrđuju i brojni primjeri osoba koje su se upravo uz pomoć ayurvede uspjele izliječiti.

atma.hr – 75
Stanična inteligencija

Dr. Manaan Gandhi, ayurvedski liječnik, kaže: „Postoji određena vrsta stanične inteligencije, koja svakoj stanici omogućuje da obavlja određene funkcije, kao što su, primjerice, preživljavanje, formiranje tkiva ili organa te funkcioniranje cijelog organizma“.

Prema ayurvedi, upravo ta inteligencija pomaže povezivanju naše individualne svijesti sa samim stanicama.

Dakle, postoji snažna veza između uma i tijela. A kada dođe do problema u toj „komunikaciji“, nastupa bolest.

Osim fizičkog, koje je vidljivo, mi imamo i kauzalno i suptilno tijelo, koji su nevidljivi.

Simptomi koji su prisutni u fizičkom tijelu itekako su povezani i s ova druga dva tijela.

Ta su tri tijela međusobno povezana našim dubokim razumijevanjem vlastitog sebstva.

Ako ne osluškujete svoje sebstvo i činite nešto protiv samoga sebe, vaša tri tijela više nisu usklađena i nastupa – bolest.

atma.hr – 75
Koji tip osoba najčešće obolijeva

Dr. Gandhi kaže kako je osobama koje boluju od autoimunih oboljenja nešto zajedničko – one visoko podižu ljestvicu moralnih vrijednosti. 

Za njih su moralne vrijednosti iznad svega pa teško opstaju u ovom kompetitivnom svijetu koji etici ne pridaje veliku važnost.

Te osobe zapravo žive u sukobu sa samima sobom i često osjećaju grižnju savjesti i otpor prema onome što moraju činiti.

Primjerice, ako takva osoba obavlja posao u kompetitivnoj radnoj sredini u kojoj treba postupati na štetu kolega, što nije u skladu s njenom etikom, to će joj stvarati patnju i grižnju savjesti. No unatoč tome što se loše osjeća, osoba će to činiti jer se „mora uklopiti“.

Ovakve osobe žive samo kroz kompromise, želeći ugoditi radnoj sredini i okolini. Osim toga, one često pate i od tjeskobe i depresije, koje su također okidači za autoimune bolesti.

Zbog sukoba koji se odvija u njima samima, te osobe prestaju vjerovati vlastitim procjenama, pa često imaju manjak samopouzdanja i od drugih traže potvrdu i odobrenje.

Budući da njihovo djelovanje nije u skladu s mislima i osjećajima, događa se raskol između fizičkog i suptilnog tijela.

Taj lom koji se događa u dubini bića odražava se na samu staničnu inteligenciju.

Tada dolazi do prekida suradnje i započinje rat između fizičkog tijela i njegovih stanica.

Dakle, vaše je stanje uma, odnosno nesklad između onoga što mislite i osjećate i onoga što živite, glavni razlog zbog kojeg dobivate autoimuno oboljenje.

Jeste li uočili kada su simptomi autoimunih bolesti najizraženiji?

Najžešće autoimune reakcije nastaju kada ste pod najvećim stresom, a to je upravo onda kada proživljavate neku veću emocionalnu ili etičku dilemu.

atma.hr – 75
Što možete sami učiniti

U slučaju da i sami bolujete od neke autoimune bolesti, najbolje što možete učiniti, uz zdravu prehranu i promjenu stila života, jest – samoistraživanje ili introspekcija.

Promatrajte vlastito ponašanje i postupke i uočite jesu li u skladu s vašim bićem, s onim što osjećate.

Za početak, pokušajte biti nježni prema sebi, kaže dr. Gandhi. Shvatite da ste ipak ljudsko biće i da je u redu povremeno biti nesavršen, dodaje. Vjerujte vlastitim mislima i gradite svoje mišljenje, ali nemojte tražiti potvrdu od drugih i živjeti u skladu s tuđim očekivanjima.

Kako biste ozdravili, možda ćete morati napustiti vlastite visoke moralne vrijednosti i sniziti kriterije jer vam stvaraju toliki stres i čine vas bolesnima. Previsoka je cijena koju za to plaćate.

Isto tako, važno je da ono što mislite, osjećate i govorite bude u potpunom skladu s onim što činite.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot