Između unuka i majčine majke, osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza.

Uvijek govori dobro o drugima…
Ako ste imali sreće da odrastate uz svoju baku, vaša sjećanja na djetinjstvo vjerojatno su ispunjena divnim, emotivnim asocijacijama na sigurnost i uživanje.

Uz svo poštovanje majke našeg oca, je li vam ikada palo na pamet da postoji (biološka) razlika između nje i bake po majci? Ako je vjerovati znanstvenicima, između unuka i majčine majke osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza!

Neosporna genetika

Geni praktično predstavljaju jedinice naslijeđa sastavljene od DNK. Genetičari kažu da unuci s bakama i djedama dijele u prosjeku 25% DNK. Gene nasljeđujemo i od baka i od djedova, ali najviše od bake po majci, tvrde stručnjaci, jer njihovi geni imaju moćniji utjecaj na potomke djece.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Znanstvenici vjeruju da je to zbog “veze po X kromosomu”. Naime, baka po majci prenosi na djecu 25% X kromosoma na unuke i ženskog i muškog spola, dok baka po ocu prenosi jedan X kromosom na ženske unuke, a na muške prijenos kromosoma ne postoji.

Što to smeta u odnosu unuka i očevih roditelja?

Postoji više teorija, ali najveći broj znanstvenika vjeruje da je u pitanju “očinska neizvjesnost”, odnosno slijedeće – majka i njena majka 100% su sigurne da odgajaju svoje dijete, dok očevi i njihove obitelji u to podsvjesno nisu uvijek sigurni, zbog toga što nisu oni strana koja sudjeluje u rađanju.

Sasvim posebna bliskost

Bake po majci bliskije su s unucima, vjeruju znanstvenici. U mnogim obiteljima, upravo majčina majka nosi veću odgovornost za djecu i provodi najviše vremena s njima, ulaže u njih i više brine o odgajanju unuka od bake po ocu.

77

Jedinstvena uloga

Jedna čileanska studija pokazala je da smo od sva četiri roditelja naših roditelja najprivrženiji baki po majci, jer geni “preskaču” jednu generaciju (majku i oca), pa se možda baš zbog toga mnogi bolje slažu s bakom i djedom nego s roditeljima.

Slažete li se s tvrdnjama znanstvenika? Kakvo je vaše iskustvo? Imate li sreće da vam je baka još živa?

Podijelite s nama u komentarima!

Stil.kurir

Uvijek govori dobro o drugima…
3 KOMENTARA

  1. Ovaj clanak je olicenje istine.Moja baka s mamine strane je meni bila isto sto i majka, nikad ni sa kim nisam bila toliko vezana.Ona je obozavala nas i mi nju.

  2. Clanak je odlican. Sad imam neka nova saznanja vezano za djedove i bake. Baku s oceve strane sam upoznala ali baku s majcine strane ne. Djeda s oceve strane isto ne znam ali podrzavajucu energiju osjecam – djeda i pradjeda. I cesto se pitam kakva bi bila baka s majcine strane i kakav bi odnos imale.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.