Između unuka i majčine majke, osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza.

atma.hr – 78
Ako ste imali sreće da odrastate uz svoju baku, vaša sjećanja na djetinjstvo vjerojatno su ispunjena divnim, emotivnim asocijacijama na sigurnost i uživanje.

Uz svo poštovanje majke našeg oca, je li vam ikada palo na pamet da postoji (biološka) razlika između nje i bake po majci? Ako je vjerovati znanstvenicima, između unuka i majčine majke osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza!

Neosporna genetika

Geni praktično predstavljaju jedinice naslijeđa sastavljene od DNK. Genetičari kažu da unuci s bakama i djedama dijele u prosjeku 25% DNK. Gene nasljeđujemo i od baka i od djedova, ali najviše od bake po majci, tvrde stručnjaci, jer njihovi geni imaju moćniji utjecaj na potomke djece.

atma.hr – 39

Znanstvenici vjeruju da je to zbog “veze po X kromosomu”. Naime, baka po majci prenosi na djecu 25% X kromosoma na unuke i ženskog i muškog spola, dok baka po ocu prenosi jedan X kromosom na ženske unuke, a na muške prijenos kromosoma ne postoji.

Što to smeta u odnosu unuka i očevih roditelja?

Postoji više teorija, ali najveći broj znanstvenika vjeruje da je u pitanju “očinska neizvjesnost”, odnosno slijedeće – majka i njena majka 100% su sigurne da odgajaju svoje dijete, dok očevi i njihove obitelji u to podsvjesno nisu uvijek sigurni, zbog toga što nisu oni strana koja sudjeluje u rađanju.

Sasvim posebna bliskost

Bake po majci bliskije su s unucima, vjeruju znanstvenici. U mnogim obiteljima, upravo majčina majka nosi veću odgovornost za djecu i provodi najviše vremena s njima, ulaže u njih i više brine o odgajanju unuka od bake po ocu.

atma.hr – 77

Jedinstvena uloga

Jedna čileanska studija pokazala je da smo od sva četiri roditelja naših roditelja najprivrženiji baki po majci, jer geni “preskaču” jednu generaciju (majku i oca), pa se možda baš zbog toga mnogi bolje slažu s bakom i djedom nego s roditeljima.

Slažete li se s tvrdnjama znanstvenika? Kakvo je vaše iskustvo? Imate li sreće da vam je baka još živa?

Podijelite s nama u komentarima!

Stil.kurir

atma.hr – 78
POVEZANI TEKSTOVI

5 KOMENTARA

  1. Najveca glupost koju sam ikada procitala,,,niste svjesni sta pisete ,, ja imam cetvoro unucadi od dva sina i ljubav medju nama je neizmjerna ,,da se ne uvrijede druge dvije bake,,ali i one znaju to,,,,moji unuci ,,moj zivot,,,

  2. Ovaj clanak je olicenje istine.Moja baka s mamine strane je meni bila isto sto i majka, nikad ni sa kim nisam bila toliko vezana.Ona je obozavala nas i mi nju.

  3. Clanak je odlican. Sad imam neka nova saznanja vezano za djedove i bake. Baku s oceve strane sam upoznala ali baku s majcine strane ne. Djeda s oceve strane isto ne znam ali podrzavajucu energiju osjecam – djeda i pradjeda. I cesto se pitam kakva bi bila baka s majcine strane i kakav bi odnos imale.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.