Svima nama se barem jednom dogodilo da nismo mogli spavati u krevetu koji nije bio naš. Bez obzira da li smo došli kod bake ili u hotel. Potpuno isto je i bebama. One se na njega moraju naviknuti.

Ne smije se zaboraviti, da je bebama krevet poprilično hladan. One su naviknute na toplinu majčinog tijela, a ni jedan krevet nije tako topao. Prema bebinim kriterijima, krevet ima još jednu veliku manu, a to je da se ne miče. Nakon devet mjeseci stalnog ljuljuškanja, to im nije nikako prihvatljivo. Mi odrasli smo se kroz godine na to već navikli, iako nam nema dražeg nego zaspati u mreži razvučenoj između dva drveta dok se lagano ljulja.

atma.hr – 39

Ono što bebe dodatno uznemirava i ometa san, je tišina. Nakon što su se naslušale maminog kucanja srca, rada crijeva i šuštanja krvi koje je bučilo glasno kao najglasnija kosilica za travu, njihova nova okolina im je zastrašujuće tiha.

Međutim, možemo im pomoći da se prilagode i mirno spavaju. Uz oponašanje njima poznatog okruženja, odnosno uvjeta koje su imale u maminom trbuhu. Povijanje s rukama uz tijelo, ljuljuškanje, bok ili trbuh pozicija kada su u budnom stanju, šuškajući zvukovi i sisanje je ono što će umiriti bebu i poslati je u zemlju snova.

A zašto je spavanje tako važno već od prvih dana života? Možemo govoriti o mentalnom i fizičkom razvoju, prezervaciji energije i sličnome kao potencijalnim razlozima spavanja, no znanost tek treba dati odgovor zašto zapravo spavamo i snivamo. Svakako je jedan od iznimno bitnih razloga spavanja beba, boravak u energetskom svijetu s kojim još imaju čvrstu vezu. Svijet je to koji postoji na vibracijskim razinama većim od naše fizičke stvarnosti, svijet iz kojeg svi mi dolazimo i u kojeg se vraćamo svakog dana kada odemo na spavanje. Samo ga se rijetko sjećamo.

atma.hr – 39

Već u trećem tromjesečju trudnoće bebe u maternici manifestiraju brzo kretanje očiju, koje se kod odraslih pojavljuje pri sanjanju, pa se pretpostavlja da i one sanjaju. Prva tri mjeseca nakon rođenja spavaju pola dana, od čega polovicu u dubokom snu. Kod beba i male djece izraženija je dualnost fizičke i energetske egzistencije. Kasnije se svjesna veza između energetskog i fizičkog svijeta sve više smanjuje.

Bez obzira na razloge, bebama treba pružiti sigurno ozračje i toplinu obiteljskog doma kako bi se i u energetskom i u našem, fizičkom svijetu, mogle nastaviti razvijati i rasti.

Napisala: Iva Brčić

O autorici teksta:

Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz kroz radionice Ispadi bijesa i kako ih smiriti, Kolike i kako ih smiriti, te Holističko majčinstvo  pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte.