Foto: commons.wikimedia.org

Naš posljednji ovogodišnji susret u Visokom biti će u tonu božićnih blagdana, te ćemo u tome duhu govoriti o samoj simbolici Božića, to jest o izgubljenom značaju Krista kojeg se u te dane spominjemo.

Božićni i novogodišnji blagdani su pred vratima, dani su to kojima se mnogi vesele, dani koji bude neku nostalgiju u svima nama. Na sam Božić slavimo Kristovo rođenje, dok za novu godinu slavimo zemljin obilazak oko sunca.

U današnje vrijeme, čini se više nego ikada prije, čovjek naoružan informacijama preispituje i jedno i drugo, te tako često možemo čuti debate o tome da li je zemlja ravna ili okrugla, te da li je Krist uistinu povijesni lik ili tek simboličan prikaz drevnog učenja kojeg je Bog ostavio čovjeku!?

Bez obzira na kojoj se strani nalazite, ukoliko ste iole zagrebali ispod površine onog površnog učenja kojeg primamo kroz tradicionalnu predaju znanja, zasigurno ste otkrili dublji značaj samoga Božića i svega što sa njime dolazi.

24. i 25.12. su oduvijek bili dani slavlja, dani koji su bili bitni i u takozvanim paganskim kulturama, vrijeme godine kada se simbolično slavila pobjeda svjetlosti nad tamom, i još mnogo toga što je danas nažalost gotovo u potpunosti zaboravljeno.

Ako ste ikada sa dubljim razumijevanjem pokušali pročitati bibliju, mogli ste primijetiti kako ona u sebi krije dublje učenje koje je vješto skriveno u simbolici, no sam pokušaj razumijevanja te simbolike dovodi ljudski um do usijanja, to jest do samog ruba njegovih sposobnosti razumijevanja. Na nekoliko mjesta biblija nam govori kako je tajna nad svim tajnama skrivena upravo u čovjeku, i da je upravo u čovjeku skriven Sveti Gral, to jest znanje za kojim čovjek bezuspješno traga.

Sveti Gral, kraljevstvo nebesko, Duh Sveti, Sin Čovječji, samo su neki od naziva koji u sebi nose daleko dublji značaj od onoga koje je sveopće prihvaćeno kroz utjecaj religijskih i dogmatskih učenja. Ovi izrazi su često spominjani, no da li ste ikada pokušali shvatiti o čemu oni zapravo govore !? Da li ste ikada pomislili da neki dijelovi biblije govore o ustrojstvu samog čovjeka, to jest o tijelu koje predstavlja živi hram samoga Boga, a da se sam proces spuštanja Kristove svijesti zapravo događa unutar našeg tijela. O ovome ne govori samo Biblija, nego i sva druga drevna učenja, poput onih koje pronalazimo unutar egipatske, vedske i sumerske ‘mitologije’.

Recimo, da li ste znali da naziv ‘Santa Claus’ ( djed božićnjak ), ili onaj koji donosi darove, zapravo potiče od riječi ‘Claustrum’. Claustrum je, po službenom učenju, naziv za najzaštićeniji dio unutar našeg mozga, dio koji je najzaslužniji za direktno iskustvo samoga života i svih onih iskustava koji se unutar njega nalaze. Po drevnim učenjima , upravo iz Klaustruma se razlila Amitra, to jest Božanski Nektar, ili ‘Kristos’ (Božanska Svijest).

“Klaustrum je poprilično tanak vertikalan naboran listić subkortikalne sive tvari čija je uloga još uvijek nepoznata modernoj znanosti. No po zabranjenom i izbačenom učenju jedan dio tekućine koja se otpušta iz Klaustruma, slijeva se u epifizu (sv. Josip) gdje dobiva električna svojstva, a drugi dio u hipofizu ( sv.Marija ), gdje dobiva magnetska svojstva. Tada živčanim čvorom nastavlja svoj put do solarnog pleksusa (Betlehema) gdje se miješa sa Dahom (Duhom Svetim) koji, spuštajući se pneumograstričnim živcem u solarni pleksus sudjeluje u rađanju sjemena (bezgrešno začeće).

To prvo sjeme se rađa u dobi od dvanaest godina. Nakon toga, ono se formira svakih 29 i pol dana ( mjesečni ciklus ). Drugi dio procesa je podizanje tog sjemena iz solarnog pleksusa, duž kičmenog stupa (rijeka Jordan) do epifize, gdje, prilikom ulaska u ‘medulu oblongatu’ na bazi lubanje (Golgota) sjeme biva razapeto (mnogostruko ojačano), da bi konačno ušlo u epifizu gdje se događa prosvjetljenje koje obnavlja cjelokupno tijelo. Sjeme se nesmetano uzdiže duž kičmenog stupa (odnosno, biva sačuvano) ukoliko čovjek uspije nadvladati niže strasti i svjesno upravljati svoju seksualnu želju, dok onaj tko se prepusti nižim strastima konstantno prekida taj proces.

Proces podizanja sjemena podsjeća na podizanje kundalini energije ili zmije, o kojoj se govori u vedskim tekstovima, iako ima elemenata koji se bitno razlikuju.”

Prije nego sam uopće došao do ovih zapisanih učenja, ja sam ga dobio u obliku vizije prije desetak godina, i to dok sam bio u stanju ‘poniranja’ ili onoga što zovemo ‘meditacija’. Tada sam još uvijek bio jako vezan za tradicionalno učenje o Kristu, te je stoga ta vizija bila izrazito uznemirujuća za mene, iz razloga jer je rušila moju vjeru. Tek nekoliko godina kasnije shvatio sam da ta vizija nije tek plod moje mašte ili deluzije, nego da govori o nečemu što uistinu živi u nama.

Simbolika koja se nalazi u biblijskom učenju ukazuje upravo na sve ono o čemu sam vam upravo pisao, a doslovno shvaćanje toga učenja rezultira jalovom duhovnošću kakvu pronalazimo u današnjem svijetu. Sada ću vam napisati nekoliko kratkih poruka koje je Krist ostavio svijetu, a vi ih pokušajte razumjeti kroz prizmu gore opisanog učenja.

“Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, malo je onih koji ga nalaze!”

“Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se; zaista on će ulaziti i izlaziti, i pašu nalaziti”

“Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Onaj Koji Jeste – neću li vam otvoriti ustave nebeske, i neću li izliti na vas punom mjerom Svoj Blagoslov”

“Ja sam put, istina i život, nitko ne dolazi Ocu osim po meni”

U iskustvu bliskom smrti kojeg sam doživio 2007. godine, meni se dogodilo upravo to razlijevanje božanskog nektara, što je rezultiralo takozvanim ‘duhovnim iskustvom’. Uslijed toga ‘duhovnog iskustva’ ja sam uistinu mogao razgovarati sa Živim Kristom koji se istovremeno nalazio u meni i svuda oko mene.

Jako je malo onih koji su sposobni povjerovati u ovakvo svjedočanstvo, ali ja znam da je moje iskustvo stvarno i istinito, i to je ono meni najsvetije što sam dobio od života. I dan danas, šesnaest godina kasnije, ne prođe niti jedan dan a da se barem na tren ne sjetim toga dana u kojem sam bio iznova rođen.

Pokušaj da razumijem što mi se tada uistinu dogodilo, i kako da svjesno opet dođem u to stanje, traje i dan danas – a ono što me veseli jeste činjenica da sam svakim danom sve bliže tome razumijevanju.

Krist uistinu nije samo neka povijesna ličnost čiji je tjelesni životni put završio smrću na križu, On je uistinu prisutan u svakome od nas, a njegov život i simbolika Njegove smrti i uskrsnuća zaista predstavljaju unutrašnji proces buđenja kojeg moramo spoznati i integrirati u svoje svakodnevno djelovanje.

Koliko smo spremni krenuti Njegovim putem, koristeći istinu kao mač koji u nama ubija svaku laž, i koliko smo spremni boriti se protiv nižih strasti koje prekidaju proces buđenja koji se po svojoj priroda događa sam po sebi – to su suštinska pitanja koje samima sebi moramo postaviti. Jer zaista, buđenje nije nešto što možemo ili moram postići, to je proces kojem trebamo dopustiti da se odvija u nama.

PUT I BORAVAK U VISOKOM;

Prijevoz; U Visoko putujemo osobnim vozilima, tako da se povezujemo i djelimo troškove putovanja. Ovo je najpovoljniji i najbrži način da stignemo na naše odredište. Termin dolaska 23.12. do 16h

Smještaj; Za vrijeme boravka u Visokom boraviti ćemo u drvenim kućicama. Sobe su višekrevetne, sa svim potrebnim elementima; sanitarni čvor, internet…

Hrana; Domaća ukusna bosanska kuhinja, vegetarijanska i nevegetarijanska, spremljena vještim rukama naše domaćice.

Program;

23.12.

Dolazak u smještaj najkasnije do 16:00

17:00 – 18:00 večera u smještaju

19:00 – 20:30 uvodno predavanje

Nakon predavanja druženje uz vatru, razgovori, čajanka..

24.12.

07:30 – 08.30 , odlazak u tunele

09:00 – 10:00, doručak u smještaju

10:00 – 11:00 slobodno vrijeme

11:00 – 13:00 predavanje na temu; Sveti Gral i zabranjeno znanje

13:00 – 16:00, slobodno vrijeme

16:00 – 17:00, odlazak u tunele

17:30 – 18:30, badnja večer(a) u smještaju

19:00 – 20:30, predavanje na temu; Novo rođenje

ostatak večeri blagdansko druženje uz vatru i ugodne konstruktivne razgovore

25.12.

07:00 – 08;30, odlazak na vrh piramide Sunca

09:00 – 10:00, doručak u smještaju

10:00 – 11:00 slobodno vrijeme

11:00 – 13:00 predavanje na temu; Sin Čovječji

13:00 – 16:00, slobodno vrijeme

16:00 – 17:00, odlazak u tunele

17:30 – 18:30, badnja večer(a) u smještaju

19:00 – 20:30, predavanje na temu; Bezgrešno začenje – simbolika

ostatak večeri blagdansko druženje uz vatru i ugodne konstruktivne razgovore

26.12.

07:00 – 08:30, odlazak u tunele, kontemplacija

09:00 – 10:00, doručak u smještaju

11:00 odlazimo iz smještaja i radimo malu eksurziju u Sarajevo – Baščaršija ( neobavezno )

Cijena;

300,00 eura

U cijenu je uključeno; hrana, smještaj, odlazak u tunele, predavanja, individualni terapeutski razgovori koji se odvijaju u terminu od 13:00 do 16:00

Krajnji rok prijave je 15.12.

Prijavu potvrđujete uplatom predujma u visini od 100.00 eura. Ostatak plaćate u Visokom.

Za više informacija o prijavi i uplati predujma pošalijte upit na mail; [email protected]

Organizator; Drvo Života, neformalna udruga

Predavač;

Anđelko Katinić

O meni;

Rođen sam 21.07.1986. u Slavonskom Brodu, a ono što smatram da je vrijedno istaknuti iz moga života jeste to da sam kao veoma mlad zakoračio u svijet ovisnosti u kojem sam se zadržao sedam godina. U dobi od 21 godinu, zbog posljedica ovisnosti doživljavam iskustvo blisko smrti koje u potpunosti mijenja moj život, a o kojem detaljno govorim na uvodnom predavanju svakog susreta u Visokom.

Susret sa drugom stranom i upoznavanje Živog Krista stavlja me na put kojeg u početku veoma teško prihvaćam, put prepun izazova koji me tjera na konstantno preispitivanje vlastitog smisla. U zadnjih 7 godina aktivno i intezivno radim sa ljudima, grupno i individualno, pokušavajući im približiti ono što sam dobio kroz živi odnos sa Kristom, koji aktivno traje od spomenutog iskustva bliskog smrti.

Svjedočio sam svojoj vlastitoj transformaciji, kao i transformaciji ljudi sa kojima sam djelio ono što mi je darovano kroz milost. Osobno sebe ne smatram nikakvom vrstom terapeuta, učitelja, ili bilo kakvog posebnjaka, u bilo kojem smislu. U nedostatku pravog opisa mogu reći da sam kanal kroz kojeg oni koji traže mogu dobiti odgovore na njima bitna pitanja. Ti odgovori ne dolaze od mene, nego kroz mene, jer ja osobno sam neuka osoba koja je u životu pročitala svega par knjiga. Stoga volim istaknuti da u mome radu nisam bitan ja, nego ono što kroz mene djeluje.