Foto: unsplash.com

Crni papar ima nevjerojatno ljekovito djelovanje, ima antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih tegoba. Sušene sjemenke i zrna papra mogu efikasno pomoći u liječenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora, ali i dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može pomoći i kod oporavka maternice nakon porođaja. Crni papar je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da regulira razinu šećera u krvi. Djelotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alzheimerove bolesti.

atma.hr – 52
Papar se od davnina koristi zbog svog pikantnog okusa kao jedan od omiljenih začina, ali i kao efikasan prirodni lijek za razna stanja. Ima odlična antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Njegov najpoznatiji sastojak je piperin koji okusu papra daje pikantnu aromu, ali je također i supstanca koja je odgovorna za najveći broj ljekovitih djelovanja.

Kao začin, papar ne samo da daje autentičnu aromu već i čisti dišne puteve, a također je i prirodni dijetetski izvor vitamina C, K i mangana. Čaj od crnog papra i pored brojnih korisnih svojstava ne bi trebale piti trudnice i dojilje.

Kod kojih stanja može pomoći crni papar

I sušene sjemenke i zrna papra mogu efikasno pomoći u liječenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora, ali i dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može pomoći i kod oporavka maternice nakon porođaja.

Crni papar je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da regulira razinu šećera u krvi. Djelotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alzheimerove bolesti.

Crni papar pojačava apsorbiranje korisnih biljnih komponenti iz drugih ljekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin. Udruženi, kurkuma i papar daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja kolesterola, ali i prevencije depresije.

atma.hr – 52
Čaj od kurkume i papra za mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška tekućine

Sastojci:

 • mljeveni papar (1/4 žličice)
 • voda (2 šalice)
 • kurkuma (pola žličice)
 • limunov sok (1 žličice)
 • med (2 žličice)

Priprema:

Ulijte vodu u lonac i dodajte kurkumu i papar. Dobro promiješajte i kuhajte 10 minuta.

Procijedite i ulijte u staklene šalice. Na kraju dodajte u svaku šalicu med i limunov sok.

Pijte po jednu šalicu ujutro i navečer.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima.

Crni papar i med kao pomoć kod produktivnog kašlja

Sastojci:

 • svježe mljeveni papar (1 žličica)
 • med (1 žličica)
 • 2 dl vode

Priprema:

Stavite med i papar u šalicu i prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promiješati da se med sjedini i rastopi.

Ostavite da odstoji 10 minuta pa još jednom promiješajte. Popijte u više laganih gutljaja, a možete piti dvije šalice dnevno.

To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se pojača iskašljavanje.

atma.hr – 52
Čaj od kurkume, papra i đumbira za imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Sastojci:

 • papar (20 zrna)
 • kurkuma (1 žlica)
 • malo naribanog đumbira
 • voda (2.5 dl)
 • med (žlica)

Priprema:

Pomiješati zrna papra, kurkumu i đumbir pa sve preliti kipućom vodom.

Ostaviti poklopljeno da stoji petnaestak minuta. Procijedite, i dodajte med.

Ovaj čaj je prilično jak i ne bi ga trebale piti osobe s probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji.

stil.kurir.