Njegov ga miris svrstava u jedan od najljepših i mnogima najdražih začina. Rado je viđen gost u mnogobrojnim kolačima i drugim poslasticama, ali može se koristiti i na druge načine za koje vjerojatno niste ni znali. U nastavku saznajte i na koje.

atma.hr – 52
Liječi akne

Cimet pomaže obnavljanju stanica usljed čega ožiljci od akni brže blijede te eliminira bakterije koje uzrokuju nastajanje akni. Pomiješajte po jednu žličicu cimeta, muškatnog oraščića i meda. Dobijenu smjesu nanesite na čistu kožu te lice isperite mlakom vodom nakon dvadesetak minuta.

Ublažava bol u vratu

Cimet ima aromaterapijske osobine koje olakšavaju bol u ramenu i vratu. Napunite tri četvrtine duge čarape bijelom rižom, žličicom karanfilića i ubacite dva štapića cimeta. Ugrijte u pećnici (mikrovalnoj ili na neki drugi siguran način) na dvije minute, a zatim stavite na bolno mjesto na vratu. Čarapu možete nastaviti dogrijavati i korisiti sve dok začini ne izgube miris.

Ublažite ugriz insekta

Pomiješajte jednake količine cimeta i meda te dobijenu mješavinu nanesite na bolno mjesto kako biste ublažiti iritaciju i koži vratili hidrataciju.

Otjerajte moljce

Kombinirajte tri do četiri prelomljena štapica cimeta, pola šalice karanfilića i pola šalice crnog papra u zrnu te dobijenu smjesu ubacite u poroznu vrećicu koju ćete staviti u ormar. Ova vrećica je idealan “lijek” protiv moljaca. Mijenjajte je svaka tri mjeseca.

Poboljšava probavu

Cimet je, zapravo, začin protiv nadimanja, jer njegova kemijska svojstva ublažavaju pojavu nadimanja i plinova. Pospite ga po hrani ili ga pomiješajte sa čajem od nane koji ćete piti nakon obroka.

Eliminirajte najezdu mrava

Poroznu kesicu u koju ste ubacili dva do tri prelomljena štapića cimeta ubacite u viseće elemente kako biste se riješili najezde mrava. Takođe, cimet u prahu možete posuti po problematičnim područjima. Vaša kuhinja će divno mirisati, a mravima neće biti ni traga.

atma.hr – 52
Osvježite dom

Kao zamjenu za kupovne, štetne osvježivače prostora, ubacite šaku cimeta u lonac kipuće vode te održavajte temperaturu vode pola sata. Alternativno, na pekarski papir stavite dvije žlice cimeta i ubacite u pećnicu koju ste zagrijali na 90 stupnjeva. Vrata pećnice držite odškrinutima pola sata.

Osvježite dah

Loš zadah obično uzrokuju bakterije, a cimet vam i u ovom slučaju može pomoći, budući da djeluje kao antiseptik. Ukoliko imate problem s lošim zadahom, ćućajte štapić cimeta.

Autor: minimagazin.info