Designed by Freepik

Meni je trebalo 5 godina i 3 djeteta da organiziram svoj život s djecom baš onako kako mi godi i sada nesebično dijelim iskustva koja sam na mom putu stekla.

atma.hr – 52
Nitko nikada na svijetu nije bio spreman za dijete. Jednostavno, pojma nemate što vas čeka dok ne postanete roditelj.

Vaš roditeljski put ovisi o vama samima, ali i o karakteru vašeg djeteta.

Nemojte misliti da ga možete promijeniti. Ne. Pokušajte ga samo oblikovati i podržavajte jer nitko nikad nije pobijedio vjetrenjaču.

S jednim djetetom je teško. Sve je novo, sve je čudno, možda ste uplašeni, možda zbunjeni, a možda ste se odlično snašli u ulozi roditelja. Svaka čast.

Meni je trebalo 5 godina i 3 djeteta da organiziram svoj život s djecom baš onako kako mi godi i sada nesebično dijelim iskustva koja sam na mom putu stekla.

Što sam učinila da sebi olakšam život s djecom?

1) Pomirila sam se sa prašinom

Prašina je postojala prije vas, a postojat će i nakon vas, te nema razloga gubiti svoje vrijeme i boriti se protiv nečega što se ne može iskorijeniti (osim ako ne odlučite živjeti u vakuumu).

Brišite i luftirajte, ali nemojte biti opsjednuti čistoćom. A i kažu da je dobro za djetetovu otpornost i protiv alergija.

atma.hr – 52
2) Imam pomoć u kući

Gdje bih ja bila bez naše Zorke. Zorka dolazi svake srijede i čisti cijeli stan. Mijenja i posteljinu. Stavi da se pere i dok se ja vratim, sve je već suho. Djeca u vrtiću, Vlado na poslu, beba i ja u šetnji. Kad se vratim, sve je cakum-pakum.

Sjednem, gledam i ne mogu da se nauživam. Djeca dođu iz vrtića, za 20 minuta je sve isto kao prije čišćenja. Ali su barem prebrisani podovi, usisana prašina, izribano kupatilo …

(Nemojte me pitati za Zorkin broj telefona, neću vam ga dati)

3) Odložila sam peglu

Ja ne peglam. Ništa. Osim dvije suknje koje obučem tri puta godišnje i dvije Vladine košulje koje sam opegla. Život je prekratak da bi ga proveli peglajući.

Prvom djetetu sam stvari peglala 6 mjeseci, drugom 5, trećem 3 … nastavi niz.

4) Sortiram rublje

Ovo je bio revolucionaran potez u našoj kupaonici. Imamo četiri košarice srednje veličine. Jedna za bijeli, druga za crni, treća za šareni i četvrta za svijetlo rublje.

Nakon korištenja, sve stvari se sortiraju po košarama. Koja se prva napuni, tu perem. Ne može biti jednostavnije i lakše.

atma.hr – 52
5) Ne kuham svakog dana

Ako vam predstavlja opterećenje, ako više vremena provodite u kuhinji nego sa djecom – vrijeme je da malo odahnete.

Vašoj djeci ništa neće smetati da jedan dan pojedu sendviče za kasni ručak, a vama će značiti da se malo odmorite od kuhinje i budete s djecom.

A i sami znate da ručak koji napravite reda radi i bez imalo volje nitko neće jesti.

6) U devet u krevet

Nije potrebno objašnjavati. Ako su djeca u 9 u krevetu, to znači da možete započeti vaše samostalne aktivnosti, bilo unutra ili vani. Kada su bebe još male i dok sisaju, to znači da sam slobodna do ponoći i tako planiram svoje aktivnosti.

Nekad ugovorim druženje i blizu naše zgrade, pa mogu “skoknuti”, podojiti bebu i vratiti se na druženje.

7) Dojim

Obrok za bebu je uvijek pripremljen, uvijek dostupan, idealne je temperature i hranjivosti. Jedino što je u ovoj jednadžbi potrebno su mama i beba.

I njihova volja da idu gdje god su naumile.

atma.hr – 52
8) Nosim svoju bebu

Beba je u nosiljci ili marami, a ja nastavljam sve svoje aktivnosti koje sam isplanirala. Beba je zadovoljna jer je blizu mene i obrok joj je praktički ispred nosa, a ja sam zadovoljna jer imam slobodne dvije ruke i slobodan dan.

(Bitno je koristiti kvalitetnu nosiljku ili maramu, a ne jeftine klokanice koji se masovno prodaju i ne pružaju odgovarajuću potporu bebi.)

9) Imam perilicu posuđa

Ne postoji ni jedan izgovor zašto ne biste kupili perilicu posuđa. Novac nije izgovor jer više vode, struje i praška ćete potrošiti na ručno pranje nego strojno. Stroj je must have ove godine i narednih 150 godina.

Nakon toga možda ne bude standardnih tanjura kakve mi znamo već nekih biorazgradivih.

10) Vozim

Iako nije nemoguće organizirati se bez auta, mnogo je praktičnije. Ja bih uvela obavezno polaganje vozačkog ispita prije trudnoće jer je neophodno da majka zna voziti. Ne mora koristiti to znanje, ali mora ga imati.

A kad je beba već tu, vrijeme je za mijenjanje lokacija, parkova, druženja i istraživanje okoline.

11) Malo spavam

A kako i kada inače mislite da nastaju ovi tekstovi? U tri ujutro, dok se spremam za spavanje. Znam, nije baš najbolje i ne bi  se trebalo hvaliti time, ali 5-6 h spavanja je sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje.

Uostalom, taman imate izgovor za vašu super novu kolekciju sunčanih naočala kojim pokrivate podočnjake :).

atma.hr – 52
12) Ne gledam TV

Život je kratak da bi ga proveli u gledanju sadržaja koji nam netko drugi servira. Facebook je dovoljan :-).

Ako bih se borila na natjecanju najvećih i najpožrtvovanijih majki – izgubila bih. Ali mislim da bih se dobro kotirala na natjecanju sretnih majki.

Jer, kako ono kažu: sretna mama – sretna beba. A i cijela obitelj.

P.S. Ako imate neki savjet koji nisam nabrojila, pišite mi. Želim ih čuti sve :).

Tamara Zidar – Geravodeli.com