Ovo cvijeće je vjesnik proljeća, a kada je unesete u svoje domove ona će neumorno cvjetati i oduševljavati vas svojim nježnim listovima i cvjetovima.

atma.hr – 78
Ljubičice su pravi simbol proljeća i cvijeće koje svojom ljepotom i mirisom osvaja istog trenutka.

Rodom su sa sjeverne hemisfere, a postoji oko 500 vrsta ovog cvijeća. Njena praktičnost je što uspijeva i u vrtu i i u domu kao sobna biljka.

Ono što je posebno zanimljivo je da je njeno cvijeće jestivo i da ne čudi što se ponekad nađe kao sastojak ukusne salate. Idealna je i za ukrašavanje raznih poslastica.

Kao sobni ukras naročito je popularna afrička ljubičica zbog svojih nježnih cvjetova u bijeloj, žutoj, ružičastoj i ljubičastoj boji. Raste do visine 6 do 15 centimetara, a ima karakteristične mesnate listove, dok cvjetove krase baršunaste latice.

Mnoge žene svoje prozore rado ukrašavaju afričkom ljubičicom koja je simbol majki i majčinstva. Upravo iz tog razloga se u mnogim kulturama tradicionalno poklanja mamama.

Afrička ljubičica zahtijeva vlažnu zemlju, ali ne smete pretjerivati s vodom jer onda korijen truli. Bitno je da je zalijevate vodom sobne temperature.

atma.hr – 39

Potrebna joj je i dovoljna količina svjetlosti, te je najbolje držati je na svijetlom mjestu jer nedostatak svjetlosti dovodi do odsustva fotosinteze, a time i do propadanja biljke.

Kako znati da nema dovoljno svjetlosti? Ako primijetite da lišće žuti, to je znak da je treba premjestiti na veću svjetlost.

Ali, vodite računa i da biljka nije izložena previše svjetlosti – jer to dovodi do pojave smeđih točki na listovima i cvjetovima. Zato je najbolje da je stavite na mjesto s indirektnom svjetlošću.

Ljubičice posebno vole rano proljeće i hladnije vrijeme, ali ako je pravilno njegujete njeni cvjetovi mogu cvjetati cijelo ljeto i na jesen.

Simbolika ljubičice

Simbolika ove biljke je vrlo bogata i ima veliku primjenu u medicini.

Sam mit o nastanku ove biljke je priča o tragičnoj ljubavi. Naime, prve ljubičice su nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna boginja Kibela.

atma.hr – 78
Još prije 500. godine p.n.e. antički Grci su gajili ljubičice. Kasnije su ih i Rimljani koristili u razne svrhe – kao biljni lijek, vino i začin. Osim toga, simbolizira i vjernost i čistoću.

Grci su je smatrali simbolom ljubavi i plodnosti, a stavljali su je i u ljubavne napitke. Oni su vjerovali da ljubičica ima srcoliko lišće jer može liječiti bolesno srce.

Ljubičica se zove i “cvijetom skromnosti” jer prikriva svoje cvjetove među srcolikim listovima. Naziva ju je i “Gospom od skromnosti” jer je prema kršćanskoj legendi ljubičica procvjetala u trenutku kada je anđeo Gabrijel došao obavijestiti Mariju da će roditi sina božjega, a ona mu je odgovorila “Evo Gospodinove sluškinje”.

Stil.kurir

23 TESLINA PLOČA

AKCIJA! TESLINA PURPURNA PLOČA + TESLIN DISK za 1kn

Kućni bioterapeut!

Najprodavanije sredstvo za podizanje nivoa osobne energije i pomoć pri liječenju.

Njen autor i prvi korisnik bio je Nikola Tesla, a danas je širom svijeta koriste milijuni ljudi.

Teslina ploča pomaže kod bolova, otklanja napetost i stres i poboljšava opće raspoloženje

Djelovanjem Tesline ploče smanjuju se i otklanjaju negativne vibracije u hrani, vodi i drugim tekućinama.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here