Mnogi događaji u našem životu sudbinski su određeni i počinju rođenjem u određenoj obitelji. Rađamo se u obitelji u kojoj su pogodni uvjeti da proživimo sudbinu i u kojoj imamo značajan račun uzimanja i davanja sa svakim članom obitelji. Prema zakonu karme, svako dobro djelo stvara zasluge, dok svako loše djelo stvara grijeh. Prema tome, svatko treba preuzeti na sebe odgovornost za rezultate svojih djela.

atma.hr – 75
Kada netko učini drugome dobro djelo, to mu se vraća u nekom obliku dobrote (u formi neke sreće) što ne ovisi o zahvaljivanju te osobe. Kada netko nekome naškodi, to stvara negativan rezultat u vidu neke patnje i ne može se poništiti izvinjenjem.

Zakon karme je neminovan. To je nešto kao treći Newtonov zakon gibanja koji kaže: “Svakoj akciji odgovara suprotna, jednaka reakcija”.

Tijekom svog života mi, ili podmirujemo stari račun ili stvaramo novi. Kada račun ne može biti podmiren tijekom ovoga života prenosi se u sljedeći život. Mi nismo svjesni svojih računa koje smo napravili u prošlim životima ali podmirenje istog je neminovno i na podsvijesnoj razini će imati svoj učinak u vidu „lekcije“ za nas.

atma.hr – 75
Osim toga, odnosi i spol neke osobe mogu se mijenjati u sljedećim životima. Tako na primjer, otac neke osobe može biti rođen kao kćer te iste osobe u narednom životu.

Prema duhovnoj znanosti, većina članova naših obitelji su ljudi s kojima imamo pozitivne ili negativne račune iz prethodnih života. Razlog tome je činjenica da moramo biti u blizini druge osobe kako bismo mogli iskusiti zadovoljstvo ili patnju.

Kroz ovo vidimo kako duhovnost može biti korisna čak i onima koji nemaju nikakve duhovne aspiracije i samo žele uživati u svjetovnim zadovoljstvima.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA