bozur

Božur je biljka koja spada među najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvjetovi najljepši su ukras vrtova i domova. Uzgajate li ga u vrtu ili u cvjetnom loncu, iduće godine božur će vas oduševiti velikim, mirisnim cvjetovima, a cvjetati će i sljedećih petnaestak godina. Vjeruje se da božur ženama donosi sreću, a cijeloj obitelji blagostanje. Određeni oblik božura, poznat i kao “biljka Paeonia”, stoljećima je dio istočne tradicionalne medicine, a smatra se biljkom koja tjera negativnu energiju i zle duhove.

atma.hr – 52
Zanimljive činjenice o cvijetu božura

Ova biljka veličanstvene ljepote i mirisnog cvijeća prekrasan je ukras vrta, a potječe iz Kine, gdje je prvi put uzgajana u kraljevskim vrtovima. Iako je jedna od najstarijih kultiviranih cvjetnica, božur (Paeonia officinalis) u Europu je stigao tek prije dvjesto godina, a zasluženu popularnost uživa tek posljednjih desetljeća. Spada u trajnice, što znači da će vas od trenutka kada je posadite očaravati svojom ljepotom barem sljedećih 15 godina.

Cvijet mu je krupan, jednostavan ili pun, ponekad prelazi 15 centimetara u promjeru, s laticama koje mogu biti bijele, ružičaste, žute, ružičaste, crvene i ljubičaste, dok je plod u obliku vrećice s krupnim sjemenkama. Ovisno o vrsti, cvate od sredine svibnja do sredine lipnja, što traje oko mjesec dana, a prekrasne krošnje koje su, inače, omiljeno rezano cvijeće, dugo ostaju svježe u vodi.

Vjeruje se da božur ženama donosi sreću, a cijeloj obitelji blagostanje. Određeni oblik božura, poznat i kao “biljka Paeonia”, stoljećima je dio istočne tradicionalne medicine, a smatra se biljkom koja tjera negativnu energiju i zle duhove.

atma.hr – 52
Vrsta božura

Zeljasti božur ima zelene izbojke koji u jesen i proljeće ponovno izbijaju iz korijena, a narastu do metra. Grmolika – drvenasta vrsta doseže visinu i do metar i pol, a dolaskom hladnijih dana suši joj se lišće koje opada kao kod svake listopadne biljke. Svake se godine na tržištu pojavljuju deseci novih hibrida, bilo da se radi o zeljastim ili drvenastim božurima.

Kako posaditi božur?

Božur je cvijet koji uspijeva na plodnom tlu blago kiselih reakcija i umjerene vlažnosti zraka. Otporan je na niske temperature i dobro prezimljava u našem podneblju.

Najbolje vrijeme za sadnju u vrtu je rano proljeće ili od sredine rujna do listopada, dok se u posude mladi izdanci mogu saditi tijekom cijele godine. Drveni božur stavlja se u jame duboke oko 50 cm, širine do 70 cm, na čije se dno postavlja drenažni sloj debljine 20 cm, a zatim se stavi kvalitetan humus na koji se stavi gnojivo, te ponovno zemlja. Za drvenaste božure karakteristično je da od sadnje do cvatnje prođe nekoliko godina, za razliku od zeljastog, koji cvate sljedeće sezone, pod uvjetom da se ne sadi preduboko, jer u tom slučaju uopće neće stvarati pupoljke.

atma.hr – 52
Kako se božur razmnožava?

Božur se može razmnožavati iz sjemena, koje, međutim, sporo klija, pa su potrebne dvije do tri godine da se dobije biljka koja će procvjetati tek pet godina nakon sjetve. Stoga se ovaj način stvaranja mladih izdanaka rijetko koristi. Zeljasti božur razmnožava se dijeljenjem bokora, svake četvrte godine, u rano proljeće ili ranu jesen nakon što lišće vene.

Najprije morate pažljivo ukloniti zemlju, zatim poslati bokor i podijeliti ga oštrim nožem, vodeći računa da svaki dio ima tri gornja pupa. Razdijeljeno korijenje sadi se na udaljenosti od najmanje metra. Drvenasti božuri razmnožavaju se reznicama (kada biljka procvjeta) ili cijepljenjem (u kolovozu). Božur ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu: ako se posadi na pogodno mjesto, iz godine u godinu, imat će veći i bujniji cvat.

bastaivrt / stil.kurir