Designed by Freepik

Spinalna dekompresija predstavlja istezanje kičmenih fragmenata na jedan nježan način kako bi se ublažili bolovi u leđima i drugi simptomi sabijanja. Pomaže i u poticanju kretanja kisika, vode i tekućine bogate hranljivim tvarima kroz bolne ili povrijeđene međupršljenske diskove. Tretira bolove u vratu, pomaže kod oporavka nosećih kičmenih spojeva, diskus hernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i oboljelih kičmenih živaca.

atma.hr – 52
Stanje prekomjernog pritiska na diskove između pršljenova kralježnice naziva se spinalnom kompresijom. Ovo sabijeno stanje kičmenog stupa stvara simptome kao što su krutost u leđima i probleme sa živcima koji mogu utjecati na kognitivne i emocionalne procese.

Istezanje, odnosno dekompresija kralježnice moguća je pomoću određenih vježbi koje se mogu lako izvesti kod kuće.

Mnogi medicinski stručnjaci i fizioterapeuti smatraju da ove vježbe pomažu kako bi pritisak međupršljenskih diskova nestao.

Poželjno je samo porazgovarati s liječnikom specijalistom prije nego što se počne sa specifičnim vježbama i istezanjima kako bi se kičma dekompresirala.

Kako dekompresija kralježnice pomaže?

Različiti pokreti pomažu promjeni položaja kralježnice kako bi se smanjio pritisak na diskove među pršljenovima, što, s druge strane, pomaže i u smanjenju pritiska na  živce i druge strukture povezane s kralježnicom.

Također, dekompresija može pomoći i u poticanju kretanja kisika, vode i tekućine bogate hranljivim tvarima kroz bolne ili povrijeđene međupršljenske diskove radi ubrzanja liječenja.

Dekompresija kičmenog stupa, osim u njemu samom, tretira i bolove u vratu, pomaže oporavku nosećih kičmenih spojeva, diskus hernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i oboljelih kičmenih živaca.

atma.hr – 52
Kako izvesti spinalnu dekompresiju kod kuće?

Dekompresija kralježnice terapeutski se obavlja kod stručnjaka, koji u tu svrhu koristi posebne sprave za istezanje leđnog dijela tijela.

Ipak, izvjesne tehnike moguće je probati i kod kuće kako bi se postigla dekompresija kralježnice. Ove tehnike pokazuju se izuzetno korisnim kod ublažavanja blagih do umjerenih bolova u leđima.

U tom slučaju, u svom domu moguće je izvesti sljedeće tri vježbe za nježno istezanje leđa, točnije kičme i njenih pršljenova i diskova među pršljenovima. Svaku od ovih vježbi poželjno je ponoviti najmanje deset puta u jednoj seriji dnevno.

Mačka

Ako imate pritisak u lumbalnom dijelu kičme, imat ćete mnogo koristi od ove vježbe. Postavite se na laktove i koljena, dok držite glavu pravo.

Zategnite mišiće u abdomenu (trbuhu) dok polako spuštate donji dio leđa ka podu. Zadržite ovaj položaj 15-20 sekundi, a zatim se polako vratite u početnu poziciju.

Luk

Ovaj položaj tijela pomaže u ublažavanju kompresije lumbalnog dijela kičme. Počnite ležeći na podu okrenuti leđima, a zatim duboko udahnite i postavite dlanove iza koljena.

Sada polako podignite koljena prema grudima kako bi bokovi bili malo odignuti s poda. Istovremeno, podignite glavu u zrak. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite na početnu točku.

Dijete

Ova vježba djeluje sjajno na istezanje kičme. Sjedite na koljena i nisko spustite glavu dok ruke ispružite uz sebe pored nogu.

Povucite gornji dio tijela naprijed dok ne osjetite blago istezanje u donjem dijelu kičme. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi pa se vratite na početnu poziciju.

atma.hr – 52
Tko treba izbjegavati vježbe za dekompresiju kičme?

Dok dekompresija kod kuće zvuči kao odlična ideja, ona ipak nije pogodna za sve ljude.

Morate porazgovarati sa svojim liječnikom prije korištenja bilo koje od navedenih tehnika, a izbjegavajte bilo koju od njih u slučaju trudnoće, maligne bolesti, prijeloma, napredne osteoporoze, metalnih implantanata u kičmi ili aneurizme abdominalne aorte.

bastabalkana/stil.kurir