“Ustajao sam gladan od stola, što znači da sam jeo. Ustajao sam sit od stola, što znači da sam se prejeo. A ako sam se prejeo, znači da sam se otrovao!”

atma.hr – 52
Ljudi me često pitaju zašto se više ne posvetim temi pravilne prehrane i zašto o tome ne pričam ili pišem u svojim knjigama? Ja sam radoholičar i kao takav bio sam sklon ekstremno nezdravom i nepravilnom načinu prehrane.

Učio sam dosta o nutricionizmu, dijetama, a često sam i isprobavao razne vrste dijeta (čak sam dostigao i vlastiti rekord u gubljenju kilograma: izgubio sam 36 kilograma za 3 mjeseca, što znači da sam mjesečno gubio i do 12 kilograma). Nakon svega toga došao sam do zaključka: dijeta može donijeti samo nervozu (poremećaj sna, razdražljivost, sindrom poremećaja sna itd.).

Probao sam živjeti po pravilu Antona Čehova koji je jednom zapisao:

“Ustajao sam gladan od stola, što znači da sam jeo. Ustajao sam sit od stola, što znači da sam se prejeo. A ako sam se prejeo, znači da sam se otrovao!”

Moj prijatelj Vladimir Abramov imao je običaj reći: Zdravo tijelo ima zdravu kilažu!

Mnogo naravno ovisi o načinu života. Ja sam sportski tip osobe. Ako postoji prilika – ja šećem, skijam, trčim, plivam i time održavam zdravo tijelo, elastičnost zglobova i dobru izdržljivost.

atma.hr – 52
Zbog toga vjerujem da se kvalitetno gubljenje kilaže, bez gubitka mišićne mase može postići kombinacijom različitih vježbi, istezanjem, kao i balansiranom prehranom.

Što se tiče vježbanja moj prijedlog je sljedeći:

Pješačenje: hodajte 2 sata brzinom 6 do 8 kilometara na sat

Džogiranje: dovoljno je 20 do 30 minuta, ali da vam otkucaji srca ne prelaze 140-150 otkucaja po minuti

Nordijsko pješačenje: od 3 do 5 kilometara dnevno

Plivanje: bez stajanja barem kilometar i po ili dva kilometra.

Po meni dijeta bilo koje vrste (ako se izuzme ona za dijabetičare ili srčane bolesnike ili dijeta poslije operacije) je štetna, jer prvo izgubite mišićnu masu pa tek onda krene mast polako nestajati.

Zbog toga je neophodno da se hranimo pravilno kako ne bi došlo do određenih bolesti koje nosi i neuhranjenost.

Pravila dobre prehrane po doktoru Bubnovskom

1. Jedite prirodnu hranu koja nije obrađena: voće i povrće, orašaste plodove, sir

2. Odbijajte konzervirane proizvode

3. Pravite jelo koje sadrži samo 2 do 3 različita sastojka (Hranite se jednostavno i doživjet ćete stotu)

4. Izbjegavajte sol i šećer, zamijenite ih začinima. Sol zamijenite sokom od limuna ili soja sosom, a šećer voćem ili medom.

atma.hr – 52
5. Izbjegavajte alkohol, naročito uz obrok. Vino i voda, konzumirani zajedno s hranom, akumuliraju se u digestivnom traktu i rastvaraju enzime koji su neophodni pri razgradnji hrane.

Ako popijete čaj nakon jela to će dovesti do debljanja. Umjesto deserta bolje je pojesti lubenicu ili jabuku.

6. Prestanite piti kavu i vidjet ćete kao ćete biti puni energije. Zabuna nastaje kada popijemo kavu i dobijemo nalet energije, ali nakon par sati osjećamo slabost i glavobolju.

Što se tiče vode: potrebno je piti najmanje 3 litre vode dnevno (12 čaša). Na primjer, ja preferiram ispijanje vode ujutro, prije vježbanja i to se zove unutrašnje tuširanje; zatim pijem vodu odmah nakon vježbanja, prije kupanja, poslije jela, ili sat i pol do dva sata poslije jela.

Moramo piti dosta vode. Sastavljeni smo od vode i što je više mijenjamo to se bolje naše tijelo osjeća.

Ne pijem i ne preporučujem pića iz konzervi kao ni gazirana pića. Najbolje je piti vodu s izvora ili iz bunara (ako znate da je čist), a oni koji pate od osteroporoze i bolesti zglobova ovo pravilo moraju poštovati ako se žele izliječiti.

stil.kurir