Food photo created by valuavitaly - www.freepik.com

Nakon što počnete konzumirati obroke i zalogaje bez šećera, možda ćete u početku biti malo potišteni. No, vrlo brzo ćete primijetiti da imate sve više energije i da ste sve bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan poticaj da život bez šećera postane vaša “slatka” svakodnevica.

atma.hr – 52
Kako očistiti organizam od šećera u 10 dana

Naši okusni pupoljci osobito su “slabi” na slatko pa često posežemo za hranom koja sadrži šećer. No jeste li znali da je upravo šećer glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti?

Šećer je uzročnik pretilosti, dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje!

Šećera ima u čokoladi, keksima i slatkišima, no sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao “zdravi”.

Pobijedite ovisnost o šećeru

Jeste li se ikad pitali zašto vam je tako teško odreći se šećera? Odgovor se krije u tome što on zapravo u vašem organizmu izaziva ovisnost, baš poput kokaina.

Istraživanja su pokazala da mozak reagira na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode – kako bi vas naveli da ih ponovno kupite. Kako biste se riješili ovisnosti, promijenite navike i očistite se od šećera.

atma.hr – 52
Nakon što počnete konzumirati obroke i zalogaje bez šećera, možda ćete u početku biti malo potišteni. No, vrlo brzo ćete primijetiti da imate sve više energije i da ste sve bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan poticaj da život bez šećera postane vaša “slatka” svakodnevica.

Tijekom ovog 10-dnevnog detoksa izbjegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakiranjima, limenkama i konzervama. Jedite samo svježe, organske i sirove namirnice.

Osvijestite vašu žudnju za šećerom

Od prvog dana detoksa počnite si postavljati pitanja:

  • Zašto posežem za šećerom?
  • Jesam li ovisan/ovisna o šećeru?
  • U kojim situacijama jedem najviše slatkog?

To će vam pomoći da osvijestite vašu ovisnost i situacije u kojima posežete za slatkim, pa ćete lakše prepoznati okidače žudnje.

atma.hr – 52
Odbacite zaslađene gazirane napitke

Poznato je da su upravo gazirani napitci prepuni šećera i da veća konzumacija takvih pića vodi do pretilosti, a na koncu i do dijabetesa tipa 2. Kalorije iz ovakvih sokova se brže apsorbiraju u vašem organizmu te izazivaju nagli porast razine šećera u krvi.

Stoga, recite NE gaziranim sokovima.

Potpuno se odrecite šećera!

Ako si povremeno priuštite šećerne poslastice, nećete postići detoks učinak. Kao i kod liječenih ovisnika, koji ne smiju konzumirati nimalo narkotika niti čašicu alkohola (jer se tako opet vraćaju u začarani krug), tako biste i vi šećer trebali potpuno izbaciti s jelovnika.

Ako kupujete prehrambene proizvode, dobro pročitajte deklaracije kako biste znali u kojima od njih se krije dodani šećer.

atma.hr – 52
Obogatite jelovnik s više biljnih bjelančevina

Jedite orašasto voće koje sadrži bjelančevine, poput lješnjaka, badema, oraha i indijskih oraščića.

U slučaju da vas uhvati glad, uvijek imajte pri ruci mali zdravi snack napravljen od orašastih plodova, koji će držati pod kontrolom vašu razinu šećera u krvi.

Konzumirajte zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se unosom zdravih masnoća (poput kokosovog, maslinovog ili lanenog ulja) nećete udebljati, a usto ćete poboljšati cjelokupno zdravlje.

Birajte zdravo orašasto voće, sjemenke te avokado, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Jedite što više povrća, ali bez škroba

Povrće poput kelja, cvjetače i brokule, zatim šparoge, luk, gljive, rajčice, artičoke, zelene mahune i patlidžan možete konzumirati u velikim količinama.

No tijekom 10 dana detoksa izbjegavajte namirnice koje sadrže škrobne ugljikohidrate, poput krumpira, batata, bundeve i cikle, kao i žitarice i grah, jer će te namirnice usporiti snažan učinak detoksa.

atma.hr – 52
Izbjegavajte mliječne proizvode i gluten

Često žudimo upravo za namirnicama koje izazivaju alergije, a to su glutenski i mliječni proizvodi. Osim što potiču upalna stanja u organizmu, oni dodatno izazivaju žudnju za slatkim.

Stoga biste ih se, barem tijekom 10 dana detoksa, trebali odreći.

Već nakon nekoliko dana bez glutena i mliječnih proizvoda primijetit ćete da imate više energije.

Priuštite si kvalitetan san

Osigurajte si barem 7 sati kvalitetnog sna noću. To će ojačati snagu vaše volje tijekom 10 dana detoksa.

Poznato je da manjak sna vodi do razdražljivosti i disbalansa hormona, što dodatno izaziva snažnu želju za slatkim i ugljikohidratima.

alternativa-za-vas