Knjiga »Dijete u središtu (sukoba)« prva je knjiga iz pera domaćih autora u Hrvatskoj i u cijeloj regiji koja obrađuje problematiku djece u visokokonfliktnom razvodu roditelja. Ta je tema izuzetno aktualna u cijelom svijetu. Knjiga je nastala tijekom dugogodišnjeg kliničkog rada s djecom i roditeljima, obrazovanja te intersektorske suradnje psihologinja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Mije Roje Đapić, koje održavaju i treninge za stručnjake različitih profila na temu razvoda roditelja, visokog konflikta, otuđenja i zaštite djece.

atma.hr – 61
Kako autorice navode u uvodu, djeca roditelja koji se razvode i njihova patnja često ostaju nevidljiva:

»Njihove rane nisu vidljive kao rane neke druge zlostavljane djece, protokoli postupanja nisu jasni u praksi, a javnost je često glasnija od struke. Mnogi naši kolege, a i mi sami, kao i stručnjaci diljem svijeta, na gotovo svakodnevnoj razini susrećemo se s preprekama u nastojanju da se djeca u kompleksnim razvodima roditelja zaista vide, čuju te da odrasli preuzmu zrelu i profesionalnu odgovornost u skidanju često preteških tereta s njihovih leđa. Knjiga koju držite u rukama prva je takva knjiga na našim prostorima. U nju je utkano puno znanstvenih nalaza, teorijskih modela, iskustava iz kliničke prakse, crteža i pisama „naše“ djece, ali prije svega nepresušnog entuzijazma u svrhu unapređenja razumijevanja, suradnje i zaštite te iste djece za koju je nastala.«

Sadržajno je knjiga »Dijete u središtu (sukoba)« podijeljena u dva dijela – teorijski i praktični. U prvom dijelu knjige sažeto je znanje o djeci u razvodima roditelja kojim u 21. stoljeću nedvojbeno raspolažemo. U drugom dijelu knjige nalaze se prijedlozi intervencija u radu s obzirom na neke odrednice razvoda i emocionalnog stanja djeteta, nastale po uzoru na svjetski i europski priznate primjere dobrih praksi, prilagođene za društveno-politički kontekst Hrvatske i okolnih zemalja.

Na samom kraju knjige nalazi se „28 istina struke u zaštiti djece od emocionalnog zlostavljanja u postupku razvoda“, dokument koji je nastao nakon predavanja Karen i Nicka Woodalla na ljeto 2019. godine u Zagrebu, a koji je svojim potpisom podržalo više od 800 stručnjaka iz cijele regije koji se bave djecom.

atma.hr – 61
Iz recenzija:

Prof. dr. sc. Zarevski: “Knjiga ima veliki društveni značaj s obzirom na recentne primjere kršenja prava djece, javnih istupa na temu razvoda i svakodnevnih primjera etiketiranja djece razvedenih roditelja koje ima korijen u predrasudama nekih roditelja koje po modelu prenose na vlastitu djecu (…) Može se zaključiti da će ova knjiga dati veliki doprinos u misiji zaštite jedne ugrožene kategorije djece – djece u središtu emocija roditelja koje su nadvladale razum. Nerazum koji zaboravlja da dobrobit djeteta mora biti važnija od vlastitih povrijeđenih emocija.”

Prof. dr. sc. Kocijan Hercigonja: “Radi navedenoga i ne samo radi visoke stručnosti napisanog sadržaja već i brojnih primjera knjiga bi trebala biti obavezno gradivo za sve osobe koje rade u sustavu zaštite djece i obitelji. Autorice su kroz navedenu knjigu dale doprinos podizanju javne svijesti, ali i doprinos razvoju kliničkih intervencija kao i dijagnostici opisane problematike.”

atma.hr – 61
Dijete u središtu (sukoba)

Dijete u sredistu sukobaminiRazvod roditelja, visoki konflikt i otuđenje: Znanost, teorija i klinička praksa

Dijete u središtu (sukoba) prva je knjiga iz pera domaćih autora u Hrvatskoj i u cijeloj regiji koja obrađuje problematiku djece u visokokonfliktnom razvodu roditelja. Knjiga je nastala tijekom dugogodišnjeg kliničkog rada s djecom i roditeljima, obrazovanja te intersektorske suradnje psihologinja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Mije Roje Đapić, koje održavaju i treninge za stručnjake različitih profila na temu razvoda roditelja, visokog konflikta, otuđenja i zaštite djece.

155 stranica/ dimenzije: 16,3 x 23,5

Cijena: 180 kn 162,00 kn – Kupi ovdje