Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Blagotvoran utjecaj podrške druge žene ženi koja rađa je poznat od davnina. Iako su doule relativna novost, najlakše ih je opisati kao žene koje  pružaju emotivnu i psihičku podršku rodiljama.

Doule su uglavnom laikinje, žene koje imaju pozitivno iskustvo poroda iza sebe. Doula zna što porod podrazumijeva, obično djeluje kao  majčinske figura naspram rodilje, zna kroz koje faze rodilja prolazi i poput majke nalazi prave riječi da je umiri.

Zna se nositi sa strahovima koji se javljaju kod rodilje, smanjuje bol masažom, tehnikama opuštanja, akupresurom i poznaje djelovanje eteričnih ulja, briše znoj s čela, dodaje čašu s vodom, rasterećuje bolničko osoblje.

Između doule i žene koja će je angažirati uvijek dolazi do „klika“. Na temelju iskustava koje sam čula, rekla bih da dolazi do prepoznavanja duša na dubljem nivou te se doula i rodilja blisko povežu i istinski zavole, a  povezanost ostaje još dugo nakon poroda.

U današnje smo se vrijeme odmakli od poroda i gledamo ga kroz prizmu suhoparne i ubrzane svakodnevice, manje kao čudo donošenja novog života na svijet i procesa osnaživanje žene, a više kao traumatičan medicinski zahvat.

Marina, koja ima iskustvo s doulom  kaže da ima dojam da se na stanje trudnoće gleda kao na bolest koju treba što prije „izliječiti“. Zbog toga ne čudi činjenica da su prirodni porodi u opadanju dok broj induciranih poroda i poroda carskim rezom raste. Proces prirodnog poroda koji je star koliko i ljudska vrsta odjednom je demoniziran, nepoželjan i treba ga završiti što prije.

Ujedno, tijekom poroda se učestalo primaju farmakološki nadomjesci koji stopiraju lučenje određenih hormona koji imaju ulogu smiriti rodilju, učiniti je razdraganom i povisiti joj prag tolerancije na bol – pa su rodilje uznemirene i ustrašene. Same, prepuštene medicinskom osoblju koje daje sve od sebe da ih što brže „izliječi“ od trudnoće, luče hormone stresa, pate od post porođajne depresije i gledaju na porod kao na traumatično iskustvo.

Gore spomenuta Marina, majka dvoje djece je svoje prvo dijete rodila carskim rezom i uz utjehu u smislu „nek smo živi i zdravi“ u sebi je potisnula razočaranje jer nije uspjela proći kroz prirodan porod. Za drugi porod je angažirala doulu. Iako je medicinska struka sklona rodilje gledati kroz prizmu – jednom carski, uvijek carski, Marina je bila odlučna u želji da njen porod bude  VBAC (vaginalni porod nakon poroda carskim rezom).

„Tu stupa na scenu moja draga doula Antonela koja mi je odgovorila na sva pitanja, razbila sve strahove u vezi mojih mogućnosti ako se ponovo nađem u bilo kojoj od situacija koje su dovele do carskog, oboružala me informacijama i vjerom u sebe i svoje tijelo.“

Veliki dio poroda je provela kod kuće uz doulu i supruga, u miru, tišini, uz upaljene svjećice i miris eteričnih ulja, te u kupki. Njena doula ju je masirala i pomagala joj da nađe najugodniji položaj. „Znala sam da je ona tu i pazi na mene.“ – kaže Marina kojoj je prisustvo doule ulijevalo sigurnost. Uz pomoć doule bila je potpuno spremna na vaginalni porod i puna vjere u svoje tijelo, stigla je u rodilište otvorena 9 cm rodila vaginalnim putem.

atma.hr – 39

„Moj ponosni VBAC“ – ističe Marina i dodaje: „Zapravo mislim da VBAC ni ne može biti drugačiji nego neizmjerno pun ponosa, ispunjenja i novootkrivene snage i vjere u sebe.“

Druga majka je imala VBAC samo 18 mjeseci nakon carskog reza – uspješan porod zahvaljuje douli. Kaže da je imala podršku obitelji, ali doula je pomagala na jedan poseban način i ulijevala joj snage da zadrži puninu vjere u svoje tijelo, da ostane svjesna da njeno tijelo ima tu moć,  da ostane snažna i ustraje do kraja. Ista majka poslije prvog poroda carskim rezom nije uspješno uspostavila dojenje. Nakon drugog poroda, provela je nekoliko sati s doulom koja joj je  pokazala više načina od kojih je majka odabrala onaj koji joj najviše odgovara.

Svetlana Hunjak, koja je i sama doula, je imala pomoć dviju doula. Jedne pri porodu, a druge pri dojenju. Ističe da njoj doula bila od velike pomoći pri porodu, bodrila je, pjevala joj, držala je za ruku, davala joj vode.

Iskustvo Kristine Novosel  je posebno i najblaže rečeno opisuje porod koji svaka žena priželjkuje. Doula joj je pri četvrtom porodu masažama smanjivala bol, informirala je i podržavala, te je porod prošao dobro i brzo. Poučena ugodnim iskustvom s doulom, Kristina je doulu Tihanu angažirala i pri petom porodu.

Dobro educirana i hrabra rodilja je s doulom stigla u rodilište. Doula je otišla parkirati auto, a Kristina je za to vrijeme – rodila. Veći dio poroda provela je kod kuće s doulom, u rodilište je došla tek – roditi.

Doule su tople i suosjećajne žene, brižne i pažljive. „Doula je jednostavno tu.“ – kaže doula Tihana Glavica koja je nakon ugodnog iskustva s doulom i sama odlučila postati doula i završila je edukaciju pri organizaciji Dona International. Postala je doula kako bi bila tu za druge žene.


Widget not in any sidebars

Doula Antonela Brajković Cesar CD(DONA) smatra da žena u tim trenucima treba imati osjećaj zaštićenosti, sigurnosti i proći proces rađanja u miru. Kao doulu, najviše je veseli kada pomogne rodilji da u tim trenucima svog života osvijesti svoju snagu i  iz poroda izađe ohrabrena, uzvišena i još više „žena“.

Istraživanja pokazuju da doule smanjuju stopu carskog reza, medicinskih intervencija pri porodu, žene pozitivnije gledaju na iskustvo poroda, brže se povežu s djecom, manje su zabrinute, češće uspostave uspješno dojenje i rijetko razviju poslijeporođajnu depresiju.

Ženama je oduvijek odgovarala blizina drugih žena kada su rađale. Ženska energija se obnavlja kada je žena u društvu žena koje su osvijestile svoju ženskost, stoga se pojavljivanje doula može interpretirati i kao odgovor na vapaj kolektivnog ženskog tijela boli izmučenog porođajima na kojima se rodilja osjeća napuštena i uznemirena.

Porod je intimno i sveto iskustvo tijekom kojeg žena ima priliku osvijestiti i spoznati snagu svog tijela.

Porođaj ne podrazumijeva tek izgon djeteta iz utrobe, već i duboko poniranje u sebe, buđenje i prepoznavanje do tada uspavanog majčinskog aspekta sebe.

To je moguće ostvariti kada se rodilja osjeća zaštićeno i kada joj je osiguran mir u kojem se može posvetiti sebi i biti predana svetosti trenutka u kojem će na svijet donijeti dijete i novu sebe.

Doula, majka majci, čuvarica rađanja, dobra vila poroda – tu je da je u tome podrži.

Autor: Petra Varšić