Zanimljivo je da svatko ima svoj ”stil spavanja” od kojeg se jako teško odviknuti (što znaju oni koji su to probali). Zašto baš spavate na boku, leđima ili zagrljeni s jastukom, to je pitanje za dublju analizu, ali činjenica je da svaka poza ima svojih loših i dobrih strana.

atma.hr – 39

Naime, činjenica je da je zbog kralježnice najzdravije spavati na leđima. Ako uzmete u obzir da spavate bar šest sati dnevno (što je četvrtina cijelog dana), onda je jako važno da u ovim satima ne narušavate svoje zdravlje.

Prepoznajte svoj ”stil” spavanja i provjerite kako to utječe na vaše zdravlje.

Spavanje na trbuhu

Ovo može poboljšati probavu, ali preporuča se samo ako ste razvili tehniku disanja kroz jastuk. Inače, spavanje na desnoj ili lijevoj strani lica učinit će tu stranu opuštenijom, bore će se pojaviti prije vremena, a vrat će trpiti veliki pritisak tijekom noći. Samo zamislite da cijeli dan držite glavu okrenutu za 90 stupnjeva! Također, ovakav položaj glave može izazvati bolove u leđima, jer lumbalni dio kralježnice nema oslonac. Međutim, ako hrčete, a niste još osjetili kronične bolove u leđima i vratu, isprobajte ovu pozu, samo odaberite jako tanak jastuk.

atma.hr – 75
Fetus položaj

Ovaj položaj je omiljen kod 60 posto ljudi, no mana ove poze je ta što u sklupčanom položaju sa skupljenim koljenima i bradom na dolje dosta toga nezdravog radite kralježnici i vratnom dijelu. Što ste više sklupčani više smanjujete duboko disanje, tj. ono je ograničeno. Međutim, smatra se da je spavanje u fetus položaju dobro za ljude koji imaju problem s hrkanjem i za trudnice. Neki psiholozi kažu da su osobe koje spavaju u položaju fetusa stidljivije i osjećajnije.

Spavanje na boku s rukama uz tijelo

Ovaj položaj tijela tijekom spavanja pruža najbolji oslonac kralježnici, držeći ju u pravilnom i prirodnom položaju. Na ovaj način smanjuje se bol u leđima i manje su šanse da se na kratko prekine disanje (apneja). Mana ove poze je ta što doprinosi bržem starenju kože, loše utječe i na pojavu bora i držanje grudi.

atma.hr – 75
Spavanje na boku s rukama sa strane

Kao i u slučaju prethodne poze, ovakav ”stil” spavanja dobar je za kralježnicu i jednako na tijelo djeluje sila gravitacije. Međutim, ovakvo spavanje na boku može izazvati bolove u rukama i ramenima, a položaj u kojem su ruke još i raširene dodatno povećava pritisak na ramena. Tko ovako spava, vjerojatno je sumnjičav i životu prilazi sasvim racionalno.

Desni ili lijevi bok

Strana na kojoj spavate također ima veliki uticaj na organizam i zdravlje. Ako spavate na desnoj, velike su šanse da se borite sa žgaravicom, dok spavači na lijevoj strani pritiskaju jetru, pluća i trbuh, ali i umanjuju šanse da ih muči želučna kiselina (nema boli pri gutanju, povraćanja, žgaravice). Međutim, spavanje na lijevom boku doktori preporučuju ženama u drugom stanju, jer ovaj položaj potiče bolju cirkulaciju fetusa.

atma.hr – 75
Položaj vojnika

Smatra se da je spavanje na leđima sa rukama pored tijela najbolji položaj tijela za zdravlje kralježnice i vrata, pod uvjetom da ne stavljate previše jastuka. Međutim, mana ove poze su pojave hrkanja i apneje (privremen prestanak disanja).

Morska zvijezda

Spavanje na leđima sa raširenim rukama, bilo da su ruke iznad jastuka ili ne, odlično je za kralježnicu i ne doprinosi brzom starenju kože i stvaranju bora. Međutim, položaj ”morske zvijezde” također potiče hrkanje i izaziva problem sa vraćanjem želučne kiseline. A ako su ruke iznad jastuka, stvarate pritisak ramenima koji može dovesti do bolova.

U zagrljaju sa jastukom

Bez obzira u kojem položaju spavate, sigurno je da ćete jutro dočekati odmorniji i sa manje bolova ukoliko noć provedete u zagrljaju sa jastukom.

dnevno.hr

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa