Background photo created by freepik - www.freepik.com

Ako ste se ovih dana uputili u trgovinu u potragu za tekućim sapunima ili dezinfekcijskim sredstvima, zasigurno ste primijetili da ih nije lako pronaći. Srećom, kvalitetno dezinfekcijsko sredstvo za ruke može se napraviti i kod kuće i to od samo nekoliko sastojaka.

atma.hr – 78
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pranje ruku je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje širenja mikroba.

U nedostatku ove opcije, može poslužiti kvalitetni dezinfekcijski gel s visokom postotkom alkohola ili izopropanola (barem 60%), kojeg valja detaljno natrljati, pazeći i na mjesta ispod noktiju.

Ukoliko ne možete nabaviti izopropanol (trgovine elektronske opreme), poslužit će dobro medicinski alkohol. Riječ je o etanolu pomiješanom s vodom, a da bi bio što učinkovitiji za dezinfekciju, udio alkohola mora iznositi barem 70%, a još bolje 90%.

Uz još samo dva sastojka možete napraviti vlastite zalihe sredstva i tako brigu o svojem zdravlju preuzeti u svoje ruke, neovisno o stanju u trgovinama.

Potrebni sastojci za dezinficijens:

  • 2/3 čaše medicinskog alkohola
  • 1/3 gela aloa vere (radi teksture i hidratacije)
  • 5 kapljica esencijalnog ulja po izboru (radi mirisa)

Način pripreme:

1. Gel aloa vere, koji se može kupiti u svakoj ljekarni za već dvadesetak kuna, pridodajte medicinskom alkoholu, uz dodatak vama najdražeg mirisa esencijalnog ulja.

2. Miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a potom je smjestite u posudice s pumpicom kako bi sredstvo bilo što jednostavnije za korištenje.

Dodatni savjet: Posudice s pumpicom možete pronaći u drogerijama među potrepštinama za putovanje.

zadovoljna.hr

atma.hr – 78