People photo created by freepik - www.freepik.com

Veliki broj oboljenja i tegoba koja ruše kvalitetu života proizlaze iz toga što nismo osvijestili ove četiri osnove življenja!

atma.hr – 78
Za dug, sretan i zdrav život je potrebno tek da osvijestimo četiri jednostavne osnove življenja;

– kako da razmišljamo
– kako da dišemo
– kako da pijemo
– kako da jedemo

Veliki broj oboljenja i raznih tegoba koje ruše kvalitetu života proizlaze baš iz toga što nismo dovoljno osvijestili ove četiri osnove življenja.

Kako razmišljamo ?

Misao zatrovana strahom, mržnjom, ljutnjom, ljubomorom i zavišću je opasnija od svih drugih otrova koje unosimo u sebe, mnogo opasnija od Korona virusa. Kvaliteta naših misli određuje kvalitetu našeg življenja, to znaju već i ptice na grani.

No ono što mnogi ne znaju je to da te otrovne misli uglavnom izlaze iz naše podsvijesti što znači da su te misli naša duboka uvjerenja, a uvjerenja su upravo ono što sačinjava naš život. Umjesto da gubimo vrijeme na mnoge nebitne stvari u životu, bilo bi dobro da se malo više posvetimo procesu osvještavanja naše podsvijesti.

atma.hr – 39

Kako dišemo ?

Svima nam je poznato da bez hrane možemo preživjeti nekoliko tjedana, bez vode nekoliko dana, a bez zraka tek nekoliko minuta. Međutim koliko nas razmišlja o kvaliteti našeg udaha i izdaha? Tek rijetki među nama su postali svjesni koliko je bitno osvjestiti svoje disanje, dok mnogi apsolutno zanemaruju taj osnovni temelj života i zdravlja našega tijela.

Naše disanje se mijenja sukladnu stanju u kojem se nalazimo, mi ne dišemo jednako kada smo sretni i opušteni ili kada smo pod stresom ili nekom drugom negativnom emocijom. Kada smo ispunjeni pozitivnom energijom naše disanje je duboko i smireno, a samim time i otkucaji našega srca kao i sve druge vitalne funkcije našega tijela su u savršenom balansu.

S druge strane, kada smo pod stresom ili kada smo ljuti mi krećemo disati samo s gornjim dijelom svojih pluća, naš udah je plitak i ne donosi dovoljno kisika u naš organizam. Prema mnogim istraživanjima manjak kisika u organizmu glavni je uzrok drastičnog pada kvalitete zdravlja, lošeg imuniteta, povećanog postotka autoimunih bolesti, različitih gljivičnih oboljenja i porasta oboljenja od tumora.

Danas kada je stres postao sastavni dio života, kvaliteta našeg disanja je drastično pala. Najveći problem predstavlja to što bio-memorija našega tijela i memorija mišića preuzimaju taj nezdravi patent disanja ukoliko se predugo zadržimo u stresnom stanju, to dovodi do toga da čak i kada izađemo iz stresne situacije naša bio-memorija nas uvijek vraća na naviknuti obrazac disanja i mi se opet vraćamo u stanje anksioznosti, stresa ili depresije.

Jednom kada se to dogodi jedini način da se toga oslobodimo je taj da krenemo biti svjesni svoga disanja i da kroz tu svjesnost mi uzimamo duboke i opuštene udahe, to je jedini način da ponovno reprogramiramo svoju bio-memoriju.

atma.hr – 75
Što i kako pijemo ?

Kvaliteta vode i način na koji ju konzumiramo također uvelike određuje kvalitetu našega života. Znanstveno je dokazano da se voda ponaša kao živo biće, drugim riječima voda ima tu sposobnost da apsorbira sve energije kojima je izložena, ona ih zatim memorira u svoju strukturu te ju prenosi i dijeli sa svim organizmima koji imaju istu sposobnost da apsorbiraju energije iz svoga okruženja.

Čovjek je upravo takvo biće, mi ljudi više nego bilo koje drugo biće upijamo energije kojima smo okruženi, bili mi toga svjesni ili ne. Dakle, ako je voda nabijena negativnim energijama, pijući tu vodu mi apsorbiramo te energije, memoriramo ih i na taj način one postaju dio nas. Veliku ulogu u tome igra činjenica da je naše tijelo sačinjeno uglavnom od vode, otprilike nekih 70%.

Japanski znanstvenik Dr. Masaru Emoto, koji je dokazao da voda ima sposobnost prenošenja energija, pa čak i emocija, dokazao je to na sljedeći način. Uzeo bi vodu iz istoga izvora i zatim ju rasporedio u više posuda, svaku od tih posuda bi zatim uzeo u ruke i izložio ju određenoj emociji ili energiji. Vodu bi zatim zamrznuo i pod povećalom promatrao njenu strukturu uslijed čega je došao do otkrića da je voda apsorbirala i patentirala energije i emocije kojima je bila izložena.

Voda koja je bila izložena lijepim i pozitivnim energijama i emocijama je imala lijepu i zdravu strukturu, dok s druge strane voda koja je bila izložena teškim i negativnim energijama i emocijama je imala bolesnu i neurednu strukturu.

Njegov sljedeći pokus je bio taj da je uzeo tu vodu i s njom određeni period zalijevao biljke s namjerom da dokumentira eventualne razlike. Nakon nekoliko tjedana biljke koje su bile zalijevane zdravom vodom su pokazale znatno poboljšanje u svome rastu i općenitom zdravlju, dok s druge strane biljke koje zaljevane vodom nabijenom negativnim energijama i emocijama su stagnirale i oboljevale.

To ga je dovelo do spoznaje da voda na isti način može utjecati i na čovjeka, a prije svoje smrti i to je znanstveno dokazao. Dakle jednostavnom svjesnom tranzicijom emocija mi možemo da promijenimo strukturu vode koju pijemo i učinimo ju boljom za svoje zdravlje. Tako jednostavno i besplatno, a samim time i namjerno zanemareno jer ne donosi profit. Gledajući realno, nije li ovo otkriće o kojemu bi se trebalo pričati i učiti u školama?

atma.hr – 78
Kako i što jedemo ?

I na kraju dolazimo do hrane. Naše tijelo treba mnogo više vremena da probavi ono što pojedemo nego da probavi vodu koju popijemo, upravo zbog toga je hrana jedan od glavnih uzroka naših zdravstvenih problema. E sada ćemo se tu dotaknuti teme koju mnogi ne vole, a to je ono da meso nije dobro za naše zdravlje. Čak i to je danas znanstveno dokazano ali se namjerno zanemaruje iz razloga jer je meso jedan od glavnih izvora zadovoljstva mnogim ljudima.

Sisavci koje uglavnom jedemo su također sačinjeni uglavnom od vode, isto kao i mi 70%, to znači da se u njihovoj mišićnoj memoriji nalaze patenti svih emocija i energija kojima su te životinje bile izložene. Svi znamo na koji način se danas tretiraju životinje za masovnu proizvodnju mesa, one su konstantno izložene teškim i negativnim emocijama.

Bez obzira vjerovali mi ili ne u ove znanstveno dokazane tvrdnje, jedenjem mesa mi u sebe unosimo energiju koja je uzrok mnogi oboljenja s kojima se čovječanstvo danas susreće. To je činjenica!

Još jedan ‘problem’ je probavni trakt čovjeka koji nije predodređen za jedenje mesa, naš probavni sustav je nekoliko puta duži nego kod svejeda i mesojeda što dovodi do toga da se meso predugo zadržava u našim crijevima gdje trune i stvara potencionalnu katastrofu za naše zdravlje. Ako ne vjerujete meni, imate mnogo znanstvenih radova na ovu temu, malo progooglajte i uvjerite se sami.

atma.hr – 39

Međutim nije samo jedenje mesa problem, način na koji pripremamo i konzumiramo hranu također igra veliku ulogu u kvaliteti našeg življenja. Ukoliko zdrave namirnice pripremimo na nezdrav način, što uključuje previše ulja ili previše začina koji su puni kojekakvih nezdravih emugulatora, tada je uzalud što imamo zdrave namirnice kada je jelo koje smo od njih napravili zapravo nezdravo.

Osim pripreme objeda vrlo je bitno i to kako i koliko jedemo, svi znamo da nije dobro da jedemo previše, a nažalost to je upravo ono što mnogi čine. Za tijelo je najbolje kada se nalazi u stanju podnošljive gladi, po svim znanstvenim istraživanjima to je stanje u kojemu tijelo najbolje funkcionira. Dakle kao i u svemu drugom u životu, balans je ono što čini razliku.

Na kraju dolazimo do zaključka da je naše zdravlje uvelike u našim rukama. Hoćemo li to zanemariti ili ne, na nama je…

Namaste

Anđelko Katinić, https://samospoznaja.site/

26 HOLISTIČKA ANATOMIJA

HOLISTIČKA ANATOMIJA

holisticka

Integrativan vodič kroz ljudsko tijelo

Komplementarni i alternativni pristupi zdravlju i medicini sve su više prihvaćeni kako ograničenja konvencionalnih tretmana postaju sve vidljivija. Ova knjiga predstavlja autoritativnu studiju anatomije, fiziologije i patologije, ali cijelu raspravu autorica proširuje povezujući znanost o tijelu i razne oblike alternativnih pristupa zdravlju kako bi istražila način na koji ljudsko tijelo funkcionira – i način na koji stupa u interakciju sa svojim okružjem te kako to postojanje doživljava na emocionalnoj i duhovnoj razini.

440 stranica, format: 16×23 cm

Cijena: 165 kn - Kupi ovdje