Strah. Najneugodnija emocija koja nas je spašavala toliko puta kroz milenije Evolucije, taj mehanizam samoobrane koji se doima sljepljenim s našim bićem i koji može dosezati neviđene visove patnje i biti strašan i konstantan pratilac našeg života, s dolaženjem učenja budućnosti mora umrijeti. Ne na rukama psihoterapeuta ili farmaceutskih proizvoda nego kroz potpunu integraciju svih osjeta.

Piše: Drago Plečko

Prvi moj susret s neobičnom idejom da “Boga (istinu o vlastitu biću) možemo spoznati samo ako imamo doživljaj NJEGA istovremeno sa svim osjetima” dogodio se blizu jednog od “sedam svetih gradova Indije”, Vrindabana. Tamo je na obalama rijeke Jamuna živio veliki jogi i najstariji Indijac, svetac koga su obilazile stotine ljudi, Devraha Baba. K njemu me vodio mladi monah Hare Krishne koji mi je prvi protumačio ono što je stvarno podučavao Srila Bhaktivedanta Prabhupada. Kada monah ponavlja mantru, time angažira svoju pažnju na Krishni putem jezika i osjeta sluha, pa i u dijelu mozga. Ispred sebe gleda sliku Krishne i tako ga doživljava vizualnim putem. Konačno, ovdje su i posebni mirisi iz gorućih štapića koji u procesu angažiraju osjet mirisa, a prstima se vrti brojanica tako da i taktilni osjet bude na istom objektu. Upornim vježbanjem kroz desetljeća, dolazi do “velike sinestezije”, kada svim osjetima ISTOVREMENO spoznajemo Krishnu i to je jedini način da “vidimo” metafizičku dimenziju Stvoritelja.

Zapanjuje da je proces u kršćanstvu zapravo – identičan. Krunica služi za taktilni doživljaj Boga, svjetlost u Crkvi koja dolazi kroz vitraje za vizualni, zapaljeni tamjan mirisni, ubrzano ponavljanje molitve za slušni i doživljaj u dijelu mozga (po nekima orgulje zapravo podražavaju slušni aparat) te je potpuno nemoguće nestajanje straha za “Leap of Faith” (“skok vjere”) bez ovakove transformacije, koja podrazumijeva napuštanje Velike Iluzije koja nas je vezala za Prostorno-vremenski svemir. Strah, ma kako strašan bio, umire tek onda kada nestane njegova najdubljeg korijena – čvrste identifikacije s ovim varljivim svijetom, a koju nam donose razdvojeni osjeti.

Ma koliko molili za Milost, zdravlje, oslobođenje od straha, depresije i beznađa i ma koliko prosjedili riječima veličajući Stvoritelja, bez izlaska iz kaveza podijeljenih osjeta nećete napraviti ni minimalan korak prema ispunjenju svojih želja! Stotine rituala, zaklinjanja, suza, svijeća i nadanja ne može zamijeniti jednu minutu ispravne molitve. Upravo smo zato svjedoci tolikog licemjerja i nepoštivanja moralnih pravila kod pripadnika velikih religija, ispraznog zaklinjanja u nešto sveto da bismo tek koju minutu kasnije izašli na ulicu i bili spremni opravdati vlastita najnepoštenija djela.

Na obzoru se ukazala i početna, sekularna, verzija ovog učenja koje će obznanjivanjem novih puteva tek početi kročiti ovim svijetom. Riječ je o Echhartu Tolleu, genijalnom, duhovnom savjetniku koji prebacivanjem emocije straha na tjelesni osjećaj pokušava obuzdati tu najtežu tegobu. No, Novo Vrijeme donosi i stoljećima prikrivene metode koje trebaju olakšati put do cilja svih molitvi u svim vjerama – smrti Straha.

11426178_729276660514119_2324482022513848362_nIgnacije Loyola – jedan od svetaca koji su bili u svom vremenu najbliže cilju svih molitvi. Njegove uvide kao i one Ruđera Boškovića malo je ljudi moglo shvatiti.

https://www.facebook.com/dragopleckoofficial?fref=ts

atma.hr – 52
atma.hr – 52
Prethodna objavaBoje planeta u Vastu-u i Jyotish-u
Slijedeća objavaDuhovni turizam – Cres: Taj divni mirisni div
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu. Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.