Već pri samoj pomisli na ovaj otok moje srce ustreperi. Divljina i iskonska priroda, mirisi samoniklog aromatičnog bilja, poput smilja, lavande, šmreke, lovora, ružmarina i drugih koje vam vjetar blago unosi u nosnice… Pogledi na raširena krila orlova i bjeloglavih supova, srne, zečevi, ovce, rijetko no ipak čak i delfini. Divne plaže i tirkizno more, šuma i labirinti, napuštena sela i ukusna hrana….

Piše: Kristina Panić / talesofcroatia.com

atma.hr – 52
cres-2Uputite li se na Cres izvan sezone, tada ćete njegove ljepote moći doživjeti u svoj punini. Podjednako je divlji i pun avanturizma i romantičan, prepun mirisa i tišine. Provela sam dosta vremena istražujući ga i uživajući u njemu, najdraže mi je uvijek bilo krenuti s istarske strane, ukrcavajući se u Brestovi, izlazeći u otočnoj Porozini. Iako trajektno pristanište, Porozina ima svoj šarm. U luci se nalazi nekoliko kafića i restoran s divnim pogledom, a nakon kraće šetnje kroz mjesto i neobičan šumski put stiže se do jedne od najneobičnijih plaža. Klasična je šljunčana, a u nastavku travnata livadica i bjelogorica. Da, bjelogorica na otoku! Diveći se prizorima na koje ćete nailaziti vozeći se uskim creskim cestama, pogled bi vam mogao odlutati. No, oprez, njima caruju ovce. One slobodno pasu i lutaju, a kad se žele odmoriti legnu na vrelu cestu, osobito navečer. Njihovo blejanje prisutno je u zraku i dolepršat će do vas poput leptira.

Nakon Porozine, s lijeve strane nailazimo na malo selo Filoziće. Ulazak u selo je apsolutno čaroban jer se uz uzanu cestu nalaze drvene skulpture macmalića, malih šumskih bića i ostalih umjetničkih formi, djela umjetničkih kolonija koje se ovdje, već tradicionalno, održavaju jednom godišnje.

Uz glavnu plažu, postoje još dvije. Do njih se može doći kraćom šetnjom uskim puteljkom po stijenama. S tih se plaža pruža pogled na Krk i Rijeku, kao i velike litice oko kojih lete bjeloglavi supovi. Iz Beloga kreću šetnice po najčarobnijoj šumi, Tramontani. Ova šuma je dom brojnih oku nevidljivih bića. Od već spomenutih macmalića, bijelog jelena do svih drugih koji se sramežljivo skrivaju u kori i granama drveća. Osim toga, u Tramontani se nalazi i nekoliko labirinata, prolaza u druge dimenzije. Prije ulaska u labirint dobro je malo stati, udahnuti, a svoj ulazak posvetiti nekoj svrsi. Zakoračiti u njega s povjerenjem, gledajući u pod, u put kojim koračamo samo osjećajući što se događa u nama.

Moguće su pojave slika, vizija ili misli kao poruke. U Cresu možete naći male zanimljivosti, poput uljare, udruge koja se bavi filcanjem vune i najfinijeg meda s lješnjakom. Eksplozija u ustima! Osim toga, Cres je i rodno mjesto poznatog hrvatskog filozofa i humanista Frane Petrića.

Ako ste spremni čuti tišinu i u njoj potražiti šum vjetra i orlovih krila, morate posjetiti Orlec. Priroda je osnažila ovaj prostor prizorom koji će vas ostaviti bez daha ili vam čak oteti krik iz grla. Pogled s visine na strmu padinu i malu plažu u dnu daju snažan osjećaj slobode.

Smještene na vrhu hridi, kao na kraju svijeta, potpuno odvojene od linije vremenskog kontinuuma, zaspale u nekoj svojoj dimenziji – tamo snivaju Lubenice. Jedva naseljene, s nekolicinom starih kamenih kuća, restoranom koji radi samo ljeti, muzejom i crkvicom… I puteljkom koji se, naravno opet strmo, spušta do jedne od najljepših svjetskih plaža. Ali, bez straha, na otoku nema zmija. S obzirom da na Cresu raste mnogo samoniklog aromatičnog bilja, u slatkom malom mjestu Martinšcica nalazi se i destilerija ulja.

Valun je tradicionalno ribarsko mjesto. Jedna je plaža odmah na ulazu, a do druge ćete doći prolazeći uz kraći niz simpatičnih restorančića smještenih na samoj obali. Upravo ovdje prošle sam godine plivajući vidjela nekoliko delfina.

Osor je posljednje mjesto na otoku, malim mostom spojeno sa susjednim Lošinjem. Zbog ceste koja prolazi vanjskim rubom gradića dobiva se dojam tranzitnog mjesta. No, kad se uđe unutar njegovih drevnih zidina, otkrivaju se ljepote. Osor je povijesno oduvijek bio strateški važan, Danas je osobito privlačan nautičarima, a ljeti oživi glazbenim večerima.

Puno bi se toga još moglo reći o ovom drugom po veličini hrvatskom otoku, kroz koji prolazi 45. paralela. Još su mi živa sjećanja na zeca koji noću trči cestom ispred auta, susrete s plahim srnama, čarobnu Tramontanu u kojoj se potpuno stapate s energijom prostora. Na uzbuđenje otkrivanja novih plažica, strme silaske, razgovore s otočanima. A ponajviše od svega, na blagi glas kojim otok snažno i postojano zbori, pozdravljajući i odzdravljajući putnike koji njime prolaze. Magično je mjesto taj Cres.

atma.hr – 52
Legenda o zlatnom runu

Uz Cres se veže legenda o zlatnom runu, koja potječe iz grčke mitologije. Atamant, kralj grada Orhomena u Beotiji, regiji na jugoistoku Grcke, uzeo je za svoju prvu ženu božicu oblaka, Nefelu, s kojom je imao dvoje djece, sina Friksa i kcer Helu. Atamant je ostavio Nefelu i oženio se Kadmovom kćeri Inom. Ino je bila ljubomorna na muževu djecu iz prvog braka te je smislila kako da ih ubije. Nefela, ili njezin duh, ukazao se djeci zajedno s krilatim ovnom čije je runo bilo svo od zlata. Na ovnu su djeca pobjegla preko mora, ali je Hela pala i utopila se u prolazu koji je nazvan po njoj, Helespont. Ovan je odveo Friksa u sigurnost Kolhide (današnje Gruzije) na udaljenoj obali Euksinskog (Crnog) mora. Friks je tada žrtvovao ovna i objesio je njegovo runo na stablo (često se u priči navodi hrast) u lugu posvećenom Aresu, gdje ga je čuvao zmaj. Ondje je runo ostalo sve dok ga Jazon nije uzeo. Ovan je postao istoimeno zviježđe na nebu.

Beli, plazaMedeja je u grčkoj mitologiji moćna čarobnica, kći kolhidskog kralja Ejeta i njegove žene Ejdije, nećakinja čarobnice Kirke te kasnije žena grčkog junaka Jazona. Dar vracanja dobila je od božice
Hekate, a božice Hera i Atena izabrale su je da pomogne njihovu ljubimcu Jazonu, koji je na čelu izabranih grčkih junaka doplovio u Kolhidu po zlatno runo.

Kako bi od kolhidskog kralja Ejeta dobio dozvolu da ga uzme, morao je prvo proći opasan test, u čemu mu je pomogla Medeja svojim čarobnim moćima.

Kristina Panić / talesofcroatia.com

Objavljeno u magazinu 100% prirodno, izdanje lipanj 2015.

tales-of-croatia

Tales of Croatia organizira:

Tales of Croatia u nadolazećem periodu organizira nekoliko zanimljivih iskustava duhovnog turizma. Pridružite nam se!

20.06. Zagreb – Radionica: Boje Života

Obojite svoj život bojama, neka vas valovi divnih šarenih energija povedu i inspiriraju! Budite radosni, prepustite se. Ovo nije radionica u kojoj se puno priča, misli, objašnjava. Ovo je radionica u kojoj se igramo, smijemo, plešemo, crtamo, maštamo i najviše od svega – osjećamo – Sebe i Život! I sva ona lica na putu do Sebe bojamo bojama.

Zagreb: 20.06.2015.

Adresa: Galbanum centar, Jalovečka 1, Zagreb (Stenjevec)

Cijena: 400 kn

Prijavite se putem obrasca s lijeve strane ili nam pošaljite e-mail

Kristina Panić – Magnetski trenutak

Naše tijelo pamti sve informacije koje smo u njega unijeli putem hrane, misli, emocija, fizičkih povreda. Sve ostaje zabilježeno. Koristeći glas kao instrument tijelo se neutralizira. Sama je tehnika vrlo jednostavna i učinkovita, a radi se u paru. Uvijek je potrebno međusobno davanje i primanje te se preporuča koristiti je ne češće od jednom tjedno. Victor Truviano nositelj je tehnike koju je „primio“ dok je još bio dijete te je od tada nesebično dijeli s drugima.

Kristina Panić (agencija Tales of Croatia), organizirala je seminare Magnetskog trenutka u Hrvatskoj i Sloveniji te i sama na njima sudjelovala. Victor Truviano prestao je s podučavanjem ove tehnike, a posljednji je seminar održao u Beogradu u svibnju 2015.

Zagreb: 21.06.2015.
Adresa: Galbanum centar, Jalovečka 1, Zagreb (Stenjevec)
Cijena: 400 kn

Za detalje i prijavu ispunite prijavnicu s lijeve strane ili nam pošaljite e-mail

Vidljivo – nevidljivo

Slijeđenjem predivnog kraja, rijeke Kupe i mističnih prostora koji je opisuju, dat ćemo oblik, radom u keramičkoj radionici, onomu što je teško riječima izraziti. Dolazimo slušati i povezati se s različitim tipovima energije koji zajedno čine energetski organizam svijeta Kupe. Riječ je o prirodnoj ljepoti i dolini ogromna potencijala za zdravlje tijela, duše i duha. Prirodna svetišta, stijene, mjesto gdje se srećemo s precima i onima koji dolaze. Buđenje unutarnjega sunca. Sve zajedno 40 je točaka, a na 26 mjesta izrađeni su litopunkturni kameni s kozmogramima. U cijelom prostoru nema velikih, ni većih gradova. Kako je rijeka Kupa prirodna granica Hrvatske i Slovenije, vidjet ćemo i naizmjence boraviti na prostoru obiju država. Zanimljivo je kako su geomantijska istraživanja pokazala paralele u prostoru i neodvojivost prostora. Tako je primjerice srce prostora u Petrini (Slovenija), a njegov drugi dio s kojim čini cjelinu u Brodu na Kupi (Hrvatska). Ovo je organizam, prirodni organizam, pa ga nikakva ljudska granica, ni zakon, ne mogu podijeliti.

Termin:
20. – 27.06.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

Onkraj osjetila

cvijet u blizini svjetionikaCres, sigurno jedan od najdivnijih otoka Jadrana, oduševljava divljinom i predivnim prizorima. Od bjelogoričnih šuma i čarobnih labirinata do strmih hridi i pogleda na morsko bespuće, romantično u suton ili divlje i zastrašujuće u vrijeme olujnih dana. Trenutno ćete otputovati u prošlost hodajući uz mirise raznog mediteranskog bilja.Osim toga voziti se creškim cestama prava je avantura zbog mnogobrojnih ovaca koje odmaraju na toplom asfaltu. Ovce, srne, orlovi, nekad delfini, dio su otočkog folklora. Pitoreskna mjestašca, posebni okusi i mirisi. Možda nije slučajno što je baš Frane Petrić, filozof sa Cresa, napisao poznato utopijsko djelo “Sretan grad”.

Program koji smo za vas pripremili neodoljiva je kombinacija upravo u duhu samog otoka, aktivna u istraživanju divljine no i vrlo blaga u sjedinjavanju s prirodom. Posjetit ćemo neka od najljepših mjesta na otoku, kao gradove Lubenice, Cres, Valun i šumu Tramontanu te uživati u zanimljivim radionicama.

Termini:
04. – 11.07.2015.
10. – 17.10.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

Tura natura

Oslobodite pustolova u sebi i krenite u avanturu istraživanja najljepših hrvatskih krajolika. U sedam dana provest ćemo vas kroz čudesnu divljinu hrvatskih planina i gora, plavetnilo gorskih jezera i otkriti skrivene čari čak tri nacionalna parka: Plitvičkih jezera, Velebita i Paklenice. Na izvorima mističnog svijeta hrvatskih bajki i legendi, okrijepite dušu i tijelo zvukovima stoljetnih prirodnih instrumenata te izvornim okusima hrvatske gastro tradicije. Zabavite se i ugodite svim čulima kroz nezaboravne doživljaje raftinga, trekkinga, jahanja i kampiranja u nedirnutoj prirodi. Dugovječna i postojana, neotkrivena i divlja, priroda je naš najvjerniji prijatelj koji nas približava sebi, otkrivajući pritom svoju ljepotu i mudrost.

Termini:
17.- 23.07.2015.
22. – 28.08.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

atma.hr – 52