Artwork by Daniel B. Holeman

Duhovno srce nema suprotnosti, stoga je ono portal između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i duhovnog. Tu se susreću udah i izdah kroz koja muško-ženska polarnost podupire jedinstvo duha i tijela, neba i zemlje. Srce je sjedište uma i tijela jer je ono središte neograničene osjećajnosti. Tu se nalazi izlaz iz patnje.

atma.hr – 52
Mark Whitwell (Novi Zeland, 1949.) poučava yogu srca ˗ u srcu se trebaju susresti muška/nebeska i ženska/zemaljska energija. Yoga srca sasvim je prilagođena pojedincu, ona je iznimno prosvjetljujuća i djelotvorna jer kada shvatimo suovisnost ovih polova, tada shvaćamo da se njima stvara cjelina ˗ duhovno srce. Ali, što je to duhovno srce?

To je srce u kojemu se događa iscjeljujuća snaga prisnosti! Kad se otvori srce, bujica životne energije prostruji cijelim tijelom. Sve dok i muškarci u sebi ne probude princip ženstvenosti, blagosti, Kundalini-Śakti ili Majčine Snage, srce se ne može probuditi. Sve do tada muškarci će žene promatrati kao seksualne objekte, a religijske izolacije od svijeta i celibat sam po sebi su poricanje života.

Cilj svake religioznosti i duhovnog puta jest spoznaja Boga, a ona dolazi upravo kroz buđenje ženstvenosti, osjećajnosti, odanosti, receptivnosti. Odnos muško-žensko pokreće životnu silu! Buđenje ženstvenosti jest preduvjet za ovo. Treba stati na kraj ženomrštvu, muškoj prevlasti, religijskim ograničenjima u odnosu prava žena, spomenu Boga u muškom rodu.

Duhovno srce nema suprotnosti, stoga je ono portal između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i duhovnog. Tu se susreću udah i izdah kroz koja muško-ženska polarnost podupire jedinstvo duha i tijela, neba i zemlje. Srce je sjedište uma i tijela jer je ono središte neograničene osjećajnosti. Tu se nalazi izlaz iz patnje.

Ljubav prema Bogu ne može postojati ako ne postoji ljubav prema živim bićima. Život počinje kad se muško preda ženskom. Da bismo ovo shvatili nije potrebno nikakvo naprezanje niti umovanje. Uzajamnost je princip! Nikada nismo niti bili razdvojeni od prirode, od božanskog ˗ to je religijska, društvena i kulturna ideja! Mi već jesmo tu, mi već jesmo Život!

atma.hr – 52
Općedruštveni ideal ljubavi samu ljubav proglašava nečim odvojenim od nas. “Priroda je stvorila izvrstan instrument koji osigurava razvoj vrsta: apsolutnu privlačnost suprotnosti.” Zato postoji yoga srca, koja povezuje naše muške i ženske aspekte u asanama, pranayami, meditaciji i odnosima.

Srčani centar se ne nalazi u srčanoj čakri ni u fizičkom srcu, već u blizini srca, s njegove desne strane. Možemo ga osjetiti kad um i tijelo rasteretimo od napora. To se prirodno događa tijekom yoge. “Srce je smješteno tamo gdje se prednja strana tijela susreće sa stražnjom, lijeva se susreće s desnom, ono gornje susreće donje, udah susreće izdah, nebo susreće zemlju, a duh se utjelovljuje.”

U drevnoj jogijskoj kulturi, Śri-Yantra, oblik Božice, sile života, receptivnosti, Majke, prikazuje stapanje trokuta okrenutih prema gore i trokuta okrenutih prema dolje. “Mjesto koje je sjecište svih trokuta srčano je središte, mjesto gdje se muško apsolutno susreće sa ženskim, ili drevnim jezikom rečeno, Śiva sa Śakti.

Śivino predavanje Śakti i prodiranje u nju stvara Majku i rađa se novi život ˗ stvaralačka i održavalačka sila našeg stanja. Śiva je uvažavanje i suradnja sa Śakti.” U središtu Śri-Yantre nalazi se nevidljiva bezdimenzionalna točka Bindu, kap života, stvaralački princip ˗ stapanje muškog i ženskog principa. Upravo ta točka naše je duhovno srce.

Slijede upute yoge srca za buđenje duhovnog srca!

 • Spokoj ne počiva ni u jednoj spoznaji ili iskustvu. On počiva u onome što vi jeste.
 • Temeljne religijske ideje da je istinu potrebno pronaći, da je ona viša, dublja, ali ne u našoj svakidašnjici, lišile su nas vlastite snage, koja je život.
 • Biti s dahom znači biti s onim što diše.
 • Patnja se uvećava sve dok je ne priznamo; što prije, to bolje.
 • Samilost prema roditeljima i cijelom čovječanstvu umanjuje društvena ograničenja zbog kojih svi patimo.
 • Kada se prestanete uznemiravati autoritetom, postajete autoritet.
 • Postoji samo jedna energija u tijelu, sila samog života. Neke tradicije nazivaju je Kundalini ili Śakti.
 • Slobodno budite gospodari vlastitog života.
 • Religijsko zastranjenje da je istinu potrebno pronaći u nadilaženju iskustva, uključujući seksualnost, nanijelo nam je štetu.
 • Boga se ne može pronaći, nego ga se može samo živjeti kao izvorište i suštinu našeg zbiljskog života.
 • Ideja o raju strašno je nepoštivanje ljepote života na Zemlji.
 • Istina je ovdje i mi smo ovdje. Ona je naše vlastito stanje.
 • Otpuštanje jest čin ojačavanja.
 • Predlaganje nekog rješenja podrazumijeva to da je život problem koji treba prevladati.
 • Pravo je čudo kretati se kao vlastiti život i stvarati svoje vlastite okolnosti.
 • Svemir se savršeno brine za sebe, a to uključuje i vas.
 • Cjelokupna stvarnost sažeta je u jedinstvu muškog i ženskog.
 • Sama snaga, misterij i stanje života počivaju u jedinstvu muškog i ženskog.

Sanja Vuković Grbac