Image by Freepik

Sklad sa Svemirom nas poziva na Istinu. Na prepoznavanje i prihvaćanje svega što jest, uz blage i hrabre korake ka svemu onome lijepome, što može biti. Isti donosi jedno prirodno, lagano i protočno djelovanje. Vraća mir, ljubav i obilje u naše živote.

atma.hr – 52
Naše putovanje temeljnim duhovnim učenjima doba Vodenjaka nas je dovelo do finalne, pete postaje, koja nam govori: Budi u skladu sa Svemirom i Svemir će ti raščistiti put. / Vibrate the Cosmos and the Cosmos shall clear the path.

Sve u Svemiru (uključujući i nas) vibrira određenom frekvencijom, a na nama je da uskladimo svoju frekvenciju (odnosno, frekvenciju svog misaonog, emocionalnog i energetskog tijela) s frekvencijom onoga čemu želimo svjedočiti. Peta sutra nas navodi na preuzimanje određene odgovornosti, podsjećajući nas na to koliko smo uistinu moćni. Svatko od nas, svakoga trenutka – svojim mislima, riječima i djelima oblikuje i usmjerava svoj život u određenom pravcu.

Pogledajmo sada kako je baš sve, u nama i oko nas, duboko povezano.

Na razini pojedinca, između njegova uma i (svih njegovih) tijela postoji jaka povratna sprega. Niskofrekventne misli izazivaju mu iste takve emocije, dok niskofrekventne emocije uzrokuju jake tjelesne reakcije, dovodeći pojedinčevo fizičko tijelo u stanje stresa.

Niskofrekventne misli su misli negativne prirode – to su one misli koje obezvrjeđuju, sabotiraju, kritiziraju, fokusiraju se na oskudicu, umjesto na obilje, i sl. Iste dolaze u paketu s emocijama poput srama, ljutnje, anksioznosti i depresivnosti – odnosno emocijama niže frekvencije.

Navedene misli, emocije i tjelesne reakcije nepovoljno utječu na pojedinčevo ponašanje, koje potom postaje hostilno, manipulativno i/ili izbjegavajuće. Takvo ponašanje potom oblikuje ponašanja drugih (prema njemu), ali i okolinu u kojoj živi. Sve navedeno uglavnom djeluje tako da pojedincu izaziva još više negativnih misli, koje onda dodatno osnažuju i pokreću već uspostavljeni krug.

atma.hr – 52
S godinama, nagomilana negativnost kumuje problemima mentalnog i fizičkog zdravlja, a životno putovanje osobe koja se kreće ovim krugom niže oktave postaje neugodno i teško.

Dakako, isto vrijedi i obrnuto- kada su u pitanju misli i emocije čija je energija visoke frekvencije.

Ista ovakva povezanost, koja postoji unutar pojedinca, postoji i izvan njega, a očituje se i u svim njegovim svakodnevnim interakcijama. Nema stvarne razlike između nas- predstavnika mikrokozmosa, i svog pojavnog svijeta- odnosno makrokozmosa.

Svi mi, u svakom trenutku, ulijevamo energiju određene frekvencije u njezino srodno energetsko polje te s  istim uspostavljamo povratnu spregu. Odašiljemo li, primjerice, strah- mi hranimo polje koje nije mudro hraniti. Dok dajemo nekom polju, mi od njega istovremeno i primamo. Energija koju odašiljemo utječe na druge, baš kao što i energija koju drugi odašilju utječe na nas- naša individualna energetska polja se isprepliću i kreiraju jedno veliko, kolektivno energetsko polje.

banner za knjige SUDBINA DUSA 1

Život, potom, odgovara na svojevrsni signal koji odašaljemo, oblikujući našu realnost tako da ona još više podržava ono čemu svjedočimo. Promjena frekvencije energije koju odašiljemo, dakle, donosi i promjenu realnosti kojoj svjedočimo.

“Što posiješ, to ćeš i požeti.” – narodna mudrost

Nije za očekivati da će nam nešto što smo zalijevali niskofrekventnom energijom donijeti svježe i zdrave plodove. Nečisto djelovanje – djelovanje obojeno negativnim mislima, željom za moći ili pak zavišću i strahom neće, u konačnici, u naše živote donijeti ljubav i obilje. S druge strane, ono u što smo ulili svoju dušu, svoje srce, svoju ljubav- će uvijek nahraniti. Kako nas, tako i druge.

Energija se nikada ne gubi, ona se samo igra, predstavljajući se kao čas jedno, a čas drugo.

Isto tako, sve ono što već postoji se ima tendenciju uvećavati. Sve ono na što se fokusiramo, što zalijevamo snagom svojih misli i emocija- raste. U tom smislu, briga, strah, sram i bilo koje druge niskofrekventne emocije, u naš život donose još više povoda za iste. Isto vrijedi i s emocijama više frekvencije, poput ljubavi, radosti i zahvalnosti. Život nam uvijek daje ono što želimo. Neprestano afirmirajući neko postojeće stanje, mi mu dajemo snagu te, na neki način, “poručujemo” kako želimo da upravo ta realnost raste.

atma.hr – 52
“Prvo pometi ispred svojih vrata.” – narodna mudrost

Vrlo često skrivamo svoju ranjivost. Gutamo svoju negativnost. Predstavljamo se izvanrednima, a maska koju smo navukli samo prividno skriva trule i mrtve dijelove našeg bića. Skloni smo kritiziranju drugih. Proučavamo ih, tražeći im mane i nedostatke.  Koliko nas, pritom, uistinu brine o čistoći vlastite nutrine? Vodimo li, i kako, računa o našem unutarnjem stanju?

Ako smo imali sreće, roditelji, odnosno skrbnici, su nam usadili kvalitetne životne navike, poput redovitog tuširanja i pranja zubi, a radi održavanja čistoće i zdravlja našeg fizičkog tijela. Peta sutra nas uči da smo, baš kao što brinemo za svoje fizičko tijelo, dužni isto činiti i s ostalim našim tijelima. Mentalna i duhovna higijena tako postaju našom svakodnevnom obavezom.

U tom smislu, peta sutra se obraća našem svjesnom promatraču. Poziva na redovitu introspekciju te osvještavanje kvalitete misli koje biramo i riječi koje upućujemo, potičući nas na mudar odabir iz široke selekcije ponuđenog asortimana. Ista skreće našu pažnju na važnost odabira pozitivnih i ohrabrujućih riječi te miroljubivog tona. Traži od nas da preispitamo:

BHAGAVAD GITA

Kakve misli i djela bojaju našu svakodnevicu?

Na koji način njegujemo ono što nam je važno i vrijedno?

U kojoj mjeri naše ponašanje odražava misli koje imamo?

Kakve riječi koristimo?

Na koji način na koji se ophodimo prema sebi i drugima?

Vidimo li svoj udio u realnosti kojoj svjedočimo?

Zaista, prije uključivanja u svakodnevne aktivnosti i interakcije, bilo bi mudro povesti računa o našem unutarnjem stanju. Pomesti ispred svojih vrata, pa tek onda spremno dočekivati i pozdravljati goste i slučajne prolaznike.

Uspostavljanjem redovite duhovne prakse, mi pročišćavamo svoje energetsko polje. Na taj način zapravo odrađujemo kvalitetnu pripremu za dan pred nama, usmjeravajući energiju (svoje namjere) u određenom pravcu.

atma.hr – 52
Ono uistinu pozitivno i osnažujuće u pozadini ovog vrijednog učenja jest: Mi nismo žrtve života koji živimo. Nevjerojatno smo moćni. Naši umovi i naša tijela su poput instrumenata koje je moguće podesiti, a dani su nam i alati koji će nam u tome pomoći.

Svakako ima smisla krenuti s tehnikama koje djeluju povoljno na smanjenje razine stresa: poput trbušnog disanja, kreativnog djelovanja, boravka u prirodi i osiguravanja adekvatne fizičke aktivnosti.

Postizanje veće razine čistoće će nam olakšati okretanje različitim oblicima kontemplativne prakse, poput molitve, meditacije i joge. U ovom kontekstu bih osobito naglasila Mindfulness meditaciju i Kundalini jogu, koje prepoznajem kao zaista vrijedne alate upoznavanja sebe i rada na svom energetskom tijelu.

Pozvani smo se služiti i mantrama. Mantre u naš um usađuju riječi koje ponavljamo te preoblikuju, pa onda i odstranjuju iz njega sve ono što s njima ne rezonira. Na taj način, mantre djeluju izuzetno ljekovito. Ponavljanje mantre dovodi do restrukturiranja našeg uma, koji posljedično filtrira i oblikuje naša iskustva na nešto drugačiji način, a navedeno rezultira pomakom u našoj svijesti.

banner za knjige BUDJENJE U 5D

Mantra koja se pokazala osobito korisnom u podizanju frekvencije jest:

Ek Ong Kaar

Sat Gur Prasaad

Sat Gur Prasaad

Ek Ong Kaar.

Grubi prijevod ove mantre glasio bi: Kreator i kreirano su jedno.

Ista ima moć promijeniti negativne misli, okolnosti i navike u pozitivne. Rado ju koristim i prilikom energetskog čišćenja – kako vanjskog, tako i unutarnjeg prostora.

Sve ove navedene tehnike su poput broda koji nas, za početak, sklanja s uzburkanog mora i pomaže nam da se ne utopimo na snažnim valovima života. Vrlo brzo, mi prepoznajemo ovaj brod kao nešto još vrjednije i od sredstva za spašavanje. Uočavamo kako nas isti mnogo brže, lakše i ugodnije vozi upravo ondje gdje smo naumili stići ili, drugim riječima- omogućava nam da brže i lakše kultiviramo ono što želimo kultivirati, odnosno afirmiramo ono što ima smisla afirmirati. Kada jednom upoznamo ljepotu plovidbe brodom za velikih valova, više nikada nećemo poželjeti istima plivati.

atma.hr – 52
Osim mentalne i duhovne higijene, značajan utjecaj na našu frekvenciju imaju i voda koju pijemo, hrana koju jedemo, odnosno zrak koji udišemo. Okolina u kojoj živimo. Ljudi s kojima stupamo u interakciju.

Na kraju, želim naglasiti kako osvještavanje ovog učenja ne ostavlja mjesta krivnji. Zaboravite na ono što je bilo do sada. Oprostite si. Ovoga trenutka, odlučite živjeti boljim i kvalitetnijim životom. Ovoga trenutka, odlučite svjedočiti ljepšoj realnosti. Danas krenite s promjenom vlastite frekvencije.

Pritom budite blagi prema sebi. Činite najbolje što možete i ostanite strpljivi. Nije izgledno da će nešto što smo toliko dugo zalijevali nestati preko noći. Nemojte  pokušavati biti ono što niste, niti se siliti osjećati bilo što osim onoga što osjećate. Umjesto toga, počnite eksperimentirati s promjenom perspektive i primjenom ugodnijih emocija.

Ne potiskujte svoju ranjivost. Ne maskirajte svoj strah. Pogledajte ih u oči pa ih zagrlite snagom svoje pažnje, svog suosjećanja i svoje ljubavi. Jedino ih tako možete trajno rastvoriti. Ako mislite kako ne možete sami, ostanite odgovorni i blagi prema sebi pa potražite pravovremenu pomoć stručnjaka, koji će Vam u tome spremno pomoći.

Sklad sa Svemirom nas poziva na Istinu. Na prepoznavanje i prihvaćanje svega što jest, uz blage i hrabre korake ka svemu onome lijepome, što može biti. Isti donosi jedno prirodno, lagano i protočno djelovanje. Vraća mir, ljubav i obilje u naše živote.

Svatko od nas ima mogućnost transformirati negativno u pozitivno te tako promijeniti razinu svoje svijesti. Ono najljepše od svega je da će nas život u tome uvijek podržati. U svijetu prepunom tame, učinite ono što uvijek možete – krenite od sebe. Upalite svoje unutarnje svijetlo i osvijetlite put sebi pa onda i svima onima koje susrećete.

Hvala Vam što ste, zajedno sa mnom, pošli na ovo zanimljivo putovanje temeljnim duhovnim učenjima doba Vodenjaka. Putovanje je to, koje ne završava čitanjem ovih tekstova – već ovdje tek uistinu i počinje. Nije izgledno očekivati od istoga da bude linearno pa čak ni lagano. Umjesto toga, pripremite se i po više od nekoliko puta pristati na istom učenju.

Život će nas, uvijek i uporno, voditi upravo ka onoj stepenici koju nam je još preskočiti- ka onom uvidu koji nam je još uvijek potrebno steći. No, to ne ostavlja mjesta drami! Nemojte se, dragi moji, zaboraviti zabavljati!

S ljubavlju,

Neka Vas ovi tekstovi još dugo podsjećaju, osnažuju i podržavaju:

Prvo duhovno učenje doba Vodenjaka- Prepoznaj sebe u drugome

Drugo duhovno učenje doba Vodenjaka- Moguće je nadići svaku prepreku na putu

Treće duhovno učenje doba Vodenjaka- Kada dođe Vaše vrijeme, započnite, i sav će pritisak nestati

Četvrto duhovno učenje doba Vodenjaka- Promatraj kroz prizmu suosjećanja.

Ana M. Akasha/zagrljaj-cjelovitosti.com