atma.hr – 52
Neki dan sam odgledala video u kojem je bilo spomenuto kako se mi ljudi moramo zapravo „duhovno roditi“ kako bi mogli ući u Kraljevstvo Božje. Što to znači roditi se duhovno? Da li to znači pratiti nebrojene duhovnjake koji svatko zagovara svoju tehniku, put i svoju istinu. Nikako! To znači da svatko od nas, kao original, treba sam spoznati da je nešto više od materijalnog tijela, sam treba prokrčiti svoj put i u sebi pronaći svoju jedinstvenost po kojoj je on nezamjenjiv. Svi imamo u sebi ugrađeno „to nešto“ i vrlo je jednostavno otkriti što je to.

atma.hr – 45

Zašto je onda tako malo onih koji žive tu svoju originalnost? Opet zbog limitirajućih uvjerenja! Mi smo utopljeni u prosječnost. Najlakše nam je živjeti u zoni ugode, kada ne trebamo uložiti nikakav napor, niti bilo što promjeniti. Jednom kada završimo škole, dobijemo posao, osnujemo obitelj mi smo „gotov čovjek“ i tu je kraj osobnom rastu za veliku većinu ljudi. Oni prestaju rasti, a u prirodi nema stagnacije. Znači, ako ne rastemo, mi nazadujemo. Mnogi nakon završetka obrazovanja ne pročitaju niti jednu knjigu. Mnoge i ne privlači puno „filozofiranja“, pa tako odbacuju i samu pomisao na osobni rast, ali pravi duhovnjaci se ne „bave“ duhovnošću, oni je žive, a drugima samo pokazuju da je to i za njih moguće. Stoga odbacivanje osobnog rasta znači i negiranje svoje duhovne prirode, jer mi smo i tijelo i duh. Svatko treba biti odgovoran za svoja iskustva, jer svi mi imamo slobodnu volju da biramo kako ćemo živjeti.

Problemi koje danas doživljavamo pojavljuju se upravo zbog krivih temeljnih uvjerenja po kojima živimo. Mnoga limitirajuća uvjerenja, na kojima počiva naša civilizacija nam onemogućavaju naš daljnji razvoj. Mi trebamo ovog trena, bez odlaganja promjeniti temeljne postavke društva o tome tko smo mi i koja je naša svrha postojanja. Naš cilj nikako nije školovati se dvadeset i više godina i postati „nešto“. Naša svrha jest otkriti ono što je već u nama i kroz školovanje i osobni rast omogućiti da to „nešto“ izađe na svjetlo dana da nas osvijetli, kako bi mogli dalje svijetliti drugima i doprinositi cijelom svijetu.

Često, mi ne znamo kolika je naša osobna vrijednost pa često ne cijenimo samog sebe i nemamo osjećaj samog sebe. Mi sebe spoznajemo kroz druge ljude. Mi trebamo razumjeti da nam „ti drugi“ u život ulaze ne prema našim zaslugama, pameti ili ljepoti, nego prema visini vibracije kojom naše tijelo vibrira. Cijeli svemir je električni i jedna od bitnijih stvari koje trebamo naučiti djecu kao i sve ljude je da nauče sve o vibracijama. Što zračimo to i privlačimo. Nemojmo čekati druge da nam pomažu biti ono što mi jesmo. Sami sebi trebamo biti najbolji učitelj. Odrastajući, većina nije živjela u poticajnim obiteljima i naši su talenti vrlo rijetko bili otkriveni u ranoj mladosti. Naučeni na kritiziranje, većina nije imala hrabrosti izboriti se za sebe.

Čak i oni koji žive stabilan život, zdravi su i materijalno osigurani često nisu zadovoljni. To je zato jer se nikad nisu potrudili otkriti „to nešto“ u sebi čime bi zadovoljili žudnju svoje duše da se izrazi. Kako ćemo prepoznati što je to? Isključivo po osjećaju. Kada radimo ono što je „naše“ mi smo entuzijastični i inspirirani da i drugima pomognemo ili da druge podučimo tome što nas veseli. Ljudima je prirodno stanje biti sretan, prirodno nam je da dijelimo i zato u ovom svijetu ne bi smjelo biti mjesta za otuđenost. Jer mi smo svi dio Jednoga. Otuđenost se javlja kao osjećaj kada živimo potpuno različito od onoga što je žudnja naše duše i na taj se način osjećamo odvojeni i od sebe i od svih drugih. Radeći ono što volimo, inspirirani smo raditi to cijele dane s lakoćom i bez umora.

Sam izraz inspiriran znači IN SPIRIT= u duhu, što se može prevesti da u tom trenutku duh progovara kroz nas. To je onaj trenutak kada smo se potpuno prepustili vodstvu unutarnje mudrosti i život tada s lakoćom i nesmetano teče kroz nas. Biti duhovan znači dozvoliti da se Duh izražava kroz nas. To znači dozvoliti si osjećati sve osjećaje koje imamo u trenutku, proživjeti ih i biti istovremeno zahvalan za sve to što se događa. Dakle biti duhovan znači živjeti u zajedništvu s Duhom, to znači biti svjesno prepušten osjećajima, tu i sada, a osjećaji nisu materijalne prirode. Oni nisu od ovog svijeta materije, oni nastaju djelovanjem Duha kroz naše tijelo. Mi smo svojom slobodnom voljom izabrali iskustvo koje želimo proživjeti, a Duh se tada izražava kroz naše ovozemaljsko tijelo. Uvijek nam je teško opisati osjećaje, a oni su tu da uživamo u trenutku i da nas podsjete da nismo samo od ovog svijeta pa nam pomažu da stalno pronalazimo bolje izbore za sve ono što još želimo proživjeti. Osjećaji koje u trenutku doživljavamo, pokazuju nam kakav je bio naš dosadašnji izbor misli. Zaboravite na sve „druge“ i stoga samo sebe i svoje misli dovedite u red. Jer jedino tako ćete posložiti sve segmente svog života.

atma.hr – 75
Vi ste odabrani da dođete živjeti sada na planet Zemlja jer upravo vi imate nevjerojatne darove za ovaj svijet. Ništa ne trebate postati, vi već imate i talente i mogućnost da se slobodnom voljom izrazite. Vaš unutarnji sjaj će aktivirati sve vaše potencijale, samo ako si date priliku. Volite se, budite zahvalni i krenite u akciju. Vaši vas talenti neće ostaviti na miru tako dugo dok ih ne podijelite sa svijetom. Možda ne razumijete da vam tijelo šalje signale kada ne živite svoju životnu svrhu i da niste na pravom putu pa ste često tjeskobni, umorni, možda čak i bolesni. Uvijek ste vođeni i navigirani. Kada se dobro osjećate, vaše vas tijelo tako osjećajima navigira da znate da li su vaše misli, riječi i djela u skladu s onim što vi jeste. Kada živite svoju svrhu, toliko ćete uživati da je to vaša najveća nagrada. Baveći se onim što je vaša strast, uvijek ćete imati taj unutarnji sjaj koji je posljedica svih vaših potencijala i izražavanja vaše biti. Vaše je da uživate u svemu što radite, jer tako stvarate ozračje sreće oko vas bez obzira da li u tom trenutku kuhate, plešete, slikate, pjevate…. Kada s ljubavlju dijelite svoje talente vi aktivirate energiju koja sjaji iz vas i utječe na sve koji su s vama u kontaktu. Vi tada stvarate! Onog trena kada vi ostavite svoj energetski zapis, koji je zapis ekstaze, zapis ljepote i ljubavi, vi mijenjate svijet na bolje.

Duhovni postajemo kada znamo da nismo tu da nešto dobijemo od svijeta, nego da podijelimo svoje darove koje smo donijeli sa sobom u ovaj svijet. Tu smo da se izrazimo i tako doprinesemo promjeni svih. Svijet se mijenja zato jer smo mi stigli na planet i živimo svoju svrhu.

Novo doba je pred nama i sada smo u procesu dizanja svijesti jer smo spoznali svoju pravu narav. I usuđujemo se BITI ono što jesmo, ono za što smo rođeni. Svatko je dizajniran tako da svojim životom popuni jedan mali dio mozaika novog čovječanstva. Bez vašeg jedinstvenog udjela slika nikad neće biti potpuna! Budimo zahvalni i ponosni na božanski, majstorski rad i svjesni koliko smo zapravo veličanstveni i savršeni. Što je više zadovoljstva i sreće u nama zbog nas samih, to nam više svih drugih zadovoljstva dolazi.

Duhovni ste kada znate, na temelju svih osobnih iskustava koja ste proživjeli, da vaš unutarnji osjećaj ljubavi kreira sve što vam se u vanjskom svijetu događa. Zato vas nitko ne može podučiti kako da budete VI! Kad god ste nezadovoljni nečim u svojoj okolini ili u svijetu, to je samo pokazatelj vaše unutarnje neravnoteže. Stoga nađite spokoj i mir u sebi i podijelite ga sa svijetom. To je imperativ ovog vremena. Kada imate u sebi mir koji vam omogućuje da se svakodnevno igrate sa leptirima, znajte da ste u miru i da ste kao i ja spasili svijet!!!

Ljiljana Posavec

99 LJILJANA POSAVEC

LJILJANA POSAVEC KNJIGE