Foto: pixabay.com

Widget not in any sidebars

Opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) spada u skupinu psiholoških poremećaja, nazvani anksiozni poremećaji ili neuroze. Opsesije su uznemirujuće i neugodne misli, slike i ideje koji dolaze u um te se ponavljaju. Uglavnom ih ne čine pretjerane brige o stvarnim životnim problemima. Kompulzije su ponašanje koje osobe s OKP-om osjećaju da moraju izvršiti. Iako su to uglavnom besmisleni i pretjerani rituali teško im se oduprijeti. Naime, njima se umiruje anksioznost. Anksioznost ili tjeskoba je stanje koje se očituje psihičkim i fizičkim simptomima koji su neugodni. Osoba osjeća napetost, stres, strah, paniku i unutrašnji nemir. Javlja se pri izloženosti stvarnoj ili izmišljenoj prijetećoj situaciji.

Dakle krug OKP-a čini opsesije-anksioznost-kompulzija-olakšanje. Opsesije mogu biti neželjene agresivne misli, dok kompulzije mogu biti pretjerano pranje ruku ili više putno zaključavanje i otključavanje ulaznih vrata pri odlasku iz stana. OKP se liječi raznim oblicima psihoterapija.

Kako pristupa EFT (Emotional  Freedom Techniques/Tapkanje) OKP-u?

Svi problemi koji imaju emocionalnu pozadinu tj. čine nemir u sustavu, hranjeni su određenim događajima iz prošlosti koji dovode do neravnoteže u energiji tijela. Negativne emocije su produkt energetske neravnoteže tijela, a kod nekih se manifestiraju u obliku OKP-a, tj. opetovanih neželjenih misli i specifičnih ponašanja.

Kako se mogu otkriti priče koje su prethodile OKP-u?

Generalno, ljudi s OKP-om ne osjećaju se sigurno i žele kontrolu. Dobra pitanja s kojima se kreće su-  Kad ste u svom životu bili van kontrole? Kada je počelo određeno OKP ponašanje? Da li postoji emocionalni razlog koji je bio okidač? Kada je bilo zadnje u životu da niste imali ovakve misli?


Widget not in any sidebars

A evo i tri priče za primjer:

  1. priča – Savršen roditelj

Iva je željela biti savršen roditelj. Njezina opsesivna misao bila je  – ne želim da moje četverogodišnje dijete spava samo u krevetu. Smatrala je da će se dijete osjećati napušteno, a i mogao bi doći provalnik kroz prozor. U Ivinoj prošlosti postoji događaj u kojem se ona sama osjećala napušteno. Bila je mala i bolesna, a mama joj nije davala dovoljno pažnje tj. bila je emocionalno nedostupna. Misli koje su joj se tada rojile po glavi bile su  – moj mame nema, bojim se jer sam sama, gdje je moja mama, da li ću biti ok? Iva nije željela da se dijete osjeća kao ona, nije željela biti kao njena mama za koju je smatrala da je nije bilo dovoljno.

  1. priča – Učestalo pranje ruku

Ivan je imao potrebu za više putnim pranjem ruku, često do krvi. Misao da su mu ruke prljave bila je neizdrživa. Osjećao se anksiozno ako ih nije pretjerano prao. No ispod njegove anksioznosti nalazila se tuga, ispod nje ljutnja, pa osjećaj napuštenosti i nesigurnosti. Nesigurnost je proizlazila zbog roditeljskih svađa dok je bio mali. Za vrijeme njih, zaključavao bi se u kupaonicu gdje se skrivao i plakao. Tamo se osjećao sigurno. Uz to, nakon što su mu se roditelji rastali nikad nije bio siguran tko će doći po njega nakon škole. Čekajući ih, osjećao se anksiozno.

  1. priča – Dijete koje je slagalo olovke

Tea je dijete od šest godina koja kad vidi olovke mora ih uredno posložiti. Na pokušaj micanja tih olovaka hvata ju histeričan plač. Nakon razgovora ustanovljeno je da će povrijediti mamu ako ne složi uredno olovke. Daljnjim pitanjima saznalo se da je Tea vidjela kako su mamu vezali provalnici. Njena mama toga nije bila svjesna jer je Tea tada trebala spavati u svojoj sobi, pa s njom nikad nije o tome razgovarala. No, ona nije zaspala, čuvši komešanje gledala je skrivena scenu koja se odigravala u dnevnom boravku. Tea, kao i sva druga djece na svoj način je interpretirala događaj. To što se mami dogodilo krivila je sebe, jer nije posložilo igračke i išla spavati kako joj je mama rekla.

Dakle, nema jedinstvene emocionalne pozadine bilo kojem problemu pa tako ni OKP-u. Ono što je  zajedničko ljudima s opsesivnim mislila i specifičnim – kompulzivnim ponašanjima je potreba za kontrolom i sigurnošću. Pozadinski osjećaj opsesije i kompulzivnog ponašanje uvijek je „Ne osjećam se sigurno i ne želim biti van kontrole“.

Ana Pintar, www.freya-eft.com.hr

atma.hr – 39